Bolu’da mantarlar hakkında seminer veren Türkiye’deki tek Mikolog Jilber Barutçiyan, “Avrupa’da bir kere bile görmediğim mantar karşımda duruyor. Genç bir çocuk, tekme attı mantara... Avrupa’da 150 Euro, Belgrat ormanında üzerine basıyorsunuz” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke – Servet Gökçek

Bolu Orman Bölge Müdürlüğü tarafından, Bilim ve Sanat Merkezi Konferans salonunda, Bolu’nun Mantar Floryası semineri düzenlendi. Mikolog Jilber Barutçiyan tarafından verilen seminere, Bolu Orman Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı ile orman teşkilatı yetkilileri ve personeli katıldı. Türkiye’deki tek Mikolog’un verdiği seminerin açılış konuşmasını Orman Bölge Müdürü Şaban Bıyıklı yaptı.

“ORMANCILIK TEŞKİLATI, KÖKLÜ BİR TEŞKİLAT”

Orman teşkilatı olarak çalıştıklarını belirten Bıyıklı, “Bolu deyince akla ormanın geldiğini Dünya’da herkes bilir. Burada Ormancılık teşkilatı, köklü bir teşkilat. Ormancılık teşkilatının şimdiye kadar yapmış olduğu çalışmalarla Bolu ismi çoğu şeyiyle özdeşleşmiştir. Bu özdeşleşmiş olan işlerden bir tanesi doğal; Abant, Gölcük ve buna benzer yerleri Bolu’yu Bolu yapan yerlerdendir. Bu değerlerin oluşmasında Orman Teşkilatının yapmış olduğu çalışmalar vardır. Bugün bu çalışmalara ‘Daha neler ekleyebiliriz?’ peşindeyiz” dedi.

“ORMANLARI BİLEREK FAYDALANANLAR, DAHA FAZLA SAHİP ÇIKAR”

Bolu halkının ormanların farkında olduğunu ve ormana sahip çıktığını belirten Bıyıklı, “Bulunduğumuz yerdeki ormancılık faaliyetlerini bilerek yapalım. İnsanlarımız da bunu bilerek yapsın. Ormanları bilerek faydalanan insanlar daha fazla sahip çıkacaktır. Bizler şunu net olarak söyleyebiliyoruz, Bolu halkı olarak, Bolu yöneticisi olarak… Türkiye’deki orman yangınlarının büyük bir çoğunluğunun insan kaynaklı olduğunu biliyoruz. Fakat Bolu’da insan kaynaklı orman yangıları oranımız düşük. Bu ne demek Bolu insanı ormanın değerini biliyor, ormana sahip çıkıyor. Bu sahip çıkma ormandaki değerleri tanıdıkça daha fazla sahip çıkacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

“DAĞDAN GELEN MANTARI ORADA SATAMAZSINIZ”

Bıyıklı’nın konuşmasının ardından, Mikolog Barutçiyan mantarlar hakkında bilgi vermeye başladı. Eğitim aldığı İsviçre’de mantarın satımı ve sunumu noktasında gösterilen hassasiyete dikkat çeken Barutçiyan, “Mesela sizin pazarda bir tezgâhınız olabilir. Dağdan gelen mantarı orada satamazsınız. Bizim gibi bir uzman gelecek ve sertifikalandıracak. Sizin bir restoranınız olabilir ama dağdan gelen mantarı restoranınızda pişiremezsiniz. Bir uzman, halk sağlığını korumak açısından bunu görecek ve 80 yılından beri İsviçre’de uzmanlar tarafından kontrol edilen mantarlardan oluşan hiçbir zehirlenme yok” diye konuştu.

“SİNDİRİM SORUNUNU BİLE BİZ ZEHİRLENME SAYMAK ZORUNDAYIZ”

Mantar türlerine ilişkin bilgi veren Barutçiyan, “Mantar zehirlenmesi nedir? Mantar zehirlenmesi mantar yedikten sonra oluşabilecek en ufak bir sindirim sorununu bile biz zehirlenme saymak zorundayız. İş böyle olunca mantarları zehirli, zehirsiz diye ikiye ayırmıyoruz. A, öldüren mantarlar var, hepsi zehirli. Daha sonra zehirli mantarlar, öldürmesi gerekmiyor, hastanede 1 hafta 10 gün yatıracak kadar zehirli mantarlarımız var. Sonra bilimsel olmayacak şekilde yenen mantarları birkaç kategoriye ayırıyoruz. Yenen ve yüksek ekonomik değeri olan, ihracatını yapabileceğimiz mantarlar,  yenen mantarlar, sonra yenen mantarlar… Yeseniz de olur yemeseniz de olur. Mantarların en büyük bölümü ise yenmiyor. Tahta kadar sert olanlar, pis kokanlar, çok ufak boylu olanlar, şüpheli olanlar, tanımadığımız mantarlar, binlerce tür” açıklamasında bulundu.

“AVRUPA’DA 150 EURO, BELGRAT ORMANINDA ÜZERİNE BASIYORSUNUZ”

Avrupa’da 25 yıl bulamadığı mantarın, Türkiye’de nasıl ezildiğini anlatan Barutçiyan, “Emeklilik yaşım gelmişti, Türkiye’ye döndüm. Döndüğümde Türkiye’ye, tabi mantarcılık bir tutku. İlk yağmurlarla beraber evimin çok uzağında olmayan Belgrat Ormanı’na girdim. Mantarlara bakacağım. Dakika bir, gol bir…  25 yıl boyunca arayıp, Avrupa’da bir kere bile görmediğim, pazarlarda kilosu 100- 150 Euro kilosu olan bir mantar. Karşımda duruyor. Şaşkınlıklar içinde mantara bakarken, genç bir çocuk… Bir tekme attı mantara, ‘Ne yapıyorsun kardeşim?’ , ‘Abi kırmızı, zehirlidir’ dedi. Ondan sonra bir sürüsünü gördüm. Avrupa’da 150 Euro, Belgrat ormanında üzerine basıyorsunuz” şeklinde konuştu.

Seminerin ardından orman teşkilatı personeli, Bolu’nun Mantar Floryası etkinliği kapsamında çalışmalarına sahada devam edecek.

 

Editör: TE Bilisim