KOSGEB Bolu İl Müdürü Abdurrahman Usta, Kovid19 salgınından etkilenen sektörlerdeki mikro ve küçük işletmelerin salgın şartlarına rağmen faaliyetlerini sürdürebilmelerini, istihdamlarını salgın başlangıcındaki seviyede koruyabilmelerini sağlamak amacıyla destekleneceklerini söyledi.

Haber: Aslı Akış

KOSGEB'in yeni tip koronavirüs (COVID-19) salgını nedeniyle zarar gören imalat sektöründeki işletmelerle 2017 ve sonrasında kurulan teknoloji tabanlı start-up'lar için program başlattı.

Kovid19 salgınından etkilenen öncelikli imalat sektörlerindeki Mikro işletmelere 30 bin liraya kadar, küçük işletmelere ise 75 bin liraya kadar Sermaye Desteği verilecek. Başvuru kriterlerini sağlayan mikro ve küçük işletmeler, www.kosgeb.gov.tr adresindeki ‘E-Hizmetler’ menüsünden ‘Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu’ alt menüsünü seçerek, en geç 21 Mayıs 2021 tarihine kadar online başvuru yapabilecek.

5 MİLYAR LİRA BÜTÇELİ YENİ DESTEK PROGRAMI

KOSGEB Bolu İl Müdürü Abdurrahman Usta, KOSGEB vasıtasıyla toplamda 5 milyar lira bütçeli yeni destek programı hakkında bilgiler vererek; “Micro ve küçük işletmelere yönelik yeni başvurularını almış olduğumuz hızlı destek programımızda üst limitimiz Türkiye genelinde 5 milyar. Bu destek programına imalat sanayide faaliyet gösteren işletmeler bunun yanında Bilimsel ARGE çalışması yapan firmalar ve bilgisayar programlama faaliyetleri yapan işletmeler, bu sektörlerde faaliyet gösteren firmalar başvurabilir. Başvuru tarihi 3 Mayıs 2021 tarihinde başladı. 21 Mayıs 2021 tarihine kadar online olarak başvurularını alacağımız bir program” şeklinde konuştu.

USTA, DESTEKTEN FAYDALANMAK İSTEYENLERE ŞARTLARI SIRALADI

Destekten faydalanmak isteyen işletmelerin taşıması gereken bazı şartlar olduğuna da dikkat çeken Abdurrahman Usta, “Belirlediğimiz sektörlerde özellikle imalat sanayide faaliyet göstermesi gerekiyor. Bunun yanında 2019 yılında yani Kovid’den önce işletmenin aktif olması gerekiyor. Kovid’den önce var olan bir işletme ve 2019 net satış hasılatının en az 75 bin TL olması gerekiyor. Aynı zamanda 2020’nin ilk 5 aylık beyannamesinin 2019 yılının ilk 5 aylık KDV beyannamesine mukayese ettiğimizde bir gelir kaybının söz konusu lazım. Yani Kovid-19’dan etkilenmesi lazım. Bunun yanında bir diğer şartımızda istihdamını korumuş olması lazım. Bu bahsettiğimiz şartları sağlayan işletmelerimiz 21 Mayıs 2021 tarihine kadar e devlet üzerinden hızlı destek programına başvuru yapabilirler.

Abdurrahman Usta, Hızlı destek kapsamında mikro işletmeler için 30 bin TL, küçük işletmeler için 75 bin TL ödeme yapılacağının altını çizerek; “Micro işletmeden kastımız, çalışan sayısı 1 ile 9 arası olan ve 3 Milyon TL’nin altında net satış hasılatı Mali bilançosu olan firmalar. Küçük işletmeden kastımız ise 10 ile 49 arası çalışan sayısı olan ve 3 Milyon ile 3 Milyonun üzerinde olan net satışlar sağlayan mali bilançosu olan firmalardır” dedi.

“HAZİRAN AYI İÇERİSİNDE DESTEK ÖDEMELERİNİN BAŞLANMASI PLANLANMAKTA”

Destek ödemelerinin 3 aylık taksit halinde sağlanacağına işaret eden Abdurrahman Usta; “Haziran, Temmuz, Ağustos ayları gibi ödemelerin sağlanması tahmin edilmektedir. 21 Mayıs’ta başvuru süresi sona erdikten sonra biz bir değerlendirme ve kontrol süreci sonrasında da Haziran ayı içerisinde inşallah işletmelere destek ödemeleri başlanması planlanmaktadır.  Başvuru alma süreci 3 Mayıs’ta başladığı için şuan için işletmeleri bilgilendirme aşamasındayız. Tek tek gerekirse telefonla bilgilendiriyoruz. Önümüzdeki günlerde çevrimiçi(online) toplantı ile bilgilendireceğiz. Şuan ilimizde, çünkü bir revizyon dönemi de olacak. Net bir sayı yok ama 21 Mayıs tarihinden itibaren ilimizde ne kadar başvuru olduğunu görebileceğiz” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim