Her devlet, ulusal varlığına, bekasına ve güvenliğine yönelik tehditlere karşı önlemler almak durumundadır. Bu gereklilik doğrultusunda, devletler; bölgesel ve küresel ortamın izlenerek tehdit ve fırsatların saptanması ile bu hususlara yönelik siyasetin belirlenmesini ve en uygun politikaların uygulanmasını sağlayacak süreç ve unsurları içeren milli güvenlik sistemlerini tesis etmektedirler.

Ülkemizin milli güvenlik yapılanmasının ilk adımı, 1933 yılında bir kararname ile kurulan ve temel görevi milli seferberlik olarak belirlenen Yüksek Müdafaa Meclisi ile atılmıştır. Bahse konu yapılanma, güvenlik anlayışının gelişimine paralel bir değişimden geçmiş ve son olarak 1982 Anayasası ile Milli Güvenlik Kurulu teşkil edilmiştir.

Avrupa Birliği üyelik süreci çerçevesinde gerçekleştirilen anayasal ve yasal değişikliklerle 2003 yılında bazı görev ve yetkilerinde kısıtlamaya gidilirken, 2017 yılında yapılan anayasa değişikliği ile bugünkü hâlini almıştır.

Şimdiki durumda, iki ayda bir toplanan Milli Güvenlik Kurulu, alanında Devlet’in en üst koordinasyon kurulu olup; Cumhurbaşkanı'nın başkanlığında, Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Adalet, Milli Savunma, İçişleri ve Dışişleri Bakanları ile Genelkurmay Başkanı, Kara, Deniz ve Hava Kuvvetleri Komutanlarının anayasal bir platformda bir araya gelmelerini sağlamaktadır.

Kurul toplantıları vasıtasıyla, karşılıklı fikir alışverişi ile millî güvenliğe ilişkin sorunların en üst seviyede görüşüldüğü ve tartışıldığı bir ortam sağlanmaktadır.

Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ve Milli Güvenlik Kurulu; sırasıyla Yüksek Müdafaa Meclisi Umumi Kâtipliği, Milli Savunma Yüksek Kurulu Genel Sekreterliği ve son olarak Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği adını alan uzun bir geçmişe sahip olan köklü bir kuruluştur.

Ülkemizde Cumhurbaşkanı’na bağlı olarak yapılandırılan Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği; özetle “Milli Güvenlik Kurulu’na ait faaliyetlerin işlemlerini yapmak”, “Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi'nin hazırlanmasına ilişkin çalışmaları yürütmek” ve “Cumhurbaşkanı tarafından verilen diğer görevler ile mevzuatla kendisine verilen görevleri yerine getirmekle” görevlendirilmiştir.

Genel Sekreterlik; Cumhurbaşkanının onayı ile atanan Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri’nin yönetiminde, çoğunluğu üniversitelerin uluslararası ilişkiler, ekonomi, hukuk gibi bölümlerinden mezun olan, ayrıca yüksek lisans derecesine sahip bulunan uzman personeli ile mevzuatın kendisine verdiği görevleri yerine getirmektedir.

Ülkemizde, Milli Güvenlik Kurulu ve Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi çerçevesinde anayasal ve yasal reformlar sonucunda 15 Temmuz 2018 tarihli ve 6 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yeniden teşkilatlandırılarak, bu doğrultuda çalışmaya başlamıştır.

Bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Milli Güvenlik Kurulu’na ilişkin bazı değişiklikler gerçekleştirilmiştir. 15 Temmuz 2018 tarihinde gerçekleştirilen söz konusu değişikliklerle Millî Güvenlik Kurulu’nun kuruluşu, görevleri ve çalışma usulleri ile ilgili yeni düzenlemeler yapılmıştır.

Gerçekleştirilen değişikliklerle; Cumhurbaşkanı Yardımcıları, Kurul üyeleri arasına dâhil edilerek, Jandarma Genel Komutanı da Kurul üyeliğinden çıkarılarak, Kurul’un üye sayısı 10’a düşürülmüş; gerektiğinde Kurul'un, doğrudan Cumhurbaşkanı'nın çağırısı ile de toplanması sağlanmış; Cumhurbaşkanı`nın katılmadığı zamanlar, Kurul`a Cumhurbaşkanı Yardımcısı`nın başkanlık etmesi düzenlenmiş; Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği`nin görev tanımı yeniden yapılmış; Bu çerçevede, Milli Güvenlik Siyaseti Belgesi`nin hazırlanmasına ilişkin çalışmaların Genel Sekreterlikçe yürütülmesi esası getirilmiş; Genel Sekreter`in Cumhurbaşkanı`na karşı sorumlu olduğu belirtilmiştir.

Bugün işlemekte olan yeni sistemde de; Kurul toplantıları Cumhurbaşkanı’nın başkanlığında yapılmakta; kararları çoğunlukla alınmakta ve eşitlik hâlinde Kurul başkanının bulunduğu taraf çoğunluğu sağlamış sayılmakta; Kurul, doğrudan Cumhurbaşkanının çağrısı ile de toplanabilmektedir. Kurul’un gündemi Cumhurbaşkanı tarafından düzenlenmekte ve gündem hazırlanırken Cumhurbaşkanı Yardımcıları,  Kurul üyesi bakanlar ile diğer bakanlar ve Genelkurmay Başkanı`nın gündeme girmesini istedikleri konular, Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri vasıtasıyla Cumhurbaşkanı’na sunulmaktadır. Kurul toplantılarına üyeler dışında, gündemin özelliğine göre ilgili bakan ve kişiler de çağrılarak bilgi ve görüşleri alınabilmektedir.

Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri, önceki dönemlerde olduğu gibi, Kurul toplantılarına katılmakta, ancak oy hakkı bulunmamaktadır. Millî Güvenlik Kurulu kararları, Genel Sekreterlik tarafından Cumhurbaşkanlığı'na gönderilmekte ve Cumhurbaşkanı tarafından işleme alınmaktadır.

Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreteri`nin atanması ile ilgili de önemli değişiklikler gerçekleştirilmiş, Genel Sekreter'in atanmasına ilişkin takdir hakkı, doğrudan Cumhurbaşkanı'na verilmiştir.

10 ARALIK

1898- İspanyol-Amerikan savaşı sonrası; Paris Barış Antlaşmasıyla Küba, İspanya'dan bağımsızlığını kazandı.

1901- İlk Nobel ödülleri verildi.

1923- Türkiye Cumhuriyeti ile Arnavutluk Hükümeti arasında Dostluk Antlaşması imzalandı.

1948- Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini kabul ve ilan etti.

1948- Türkiye, BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) üyesi oldu.

1988- Türkiye'de ilk karaciğer nakli gerçekleştirildi. Ameliyatı, Hacettepe Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Haberal yaptı.

2016- Beşiktaş-Bursaspor maçının ardından Vodafone Arena'nın önünde ve Maçka Parkı'nda gerçekleşen bombalı saldırılarda 36’sı polis 44 kişi şehit oldu, 155 kişi de yaralandı.

11 ARALIK

1917– İngilizler, Kudüs'ü işgal etti.

1918- Yerli Ermenilerden kurulan bir Fransız taburu, Dörtyol'u işgal etti.

1938- Sivas-Erzincan demiryolu açıldı.

1942- Çorum'da 5,9 büyüklüğündeki depremde 25 kişi öldü, 589 ev yıkıldı.

1962- Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği kuruldu.

1993- Türkiye'nin Bağdat Büyükelçiliği İdare Ataşesi Çağlar Yücel, aracında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldü.

2009- Anayasa mahkemesi, Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılmasına karar verdi. Genel başkan Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk’un milletvekillikleri düşürüldü.

12 ARALIK

1923- TBMM, 15 Mayıs 1919 ile 1 Kasım 1923 arasında üstün hizmet gösterenlere İstiklal Madalyası verilmesini kararlaştırdı.

1940- Salvador gemisi Silivri önlerinde battı. Bulgaristan'dan Filistin'e gittiği açıklanan gemideki 352 Musevi yolcunun 230'u boğularak öldü.

1949- TBMM, Türkiye'nin Avrupa Konseyine katılmasını onayladı.

2003- Azerbaycan'ın eski Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev, tedavi gördüğü ABD'de vefat etti.

13 ARALIK

1914- Mesudiye Zırhlısı, İngiliz B–11 Denizaltısı'ndan atılan torpidoyla batırıldı.

1949- İsrail Kudüs'ü başkent ilan etti. Arap-İsrail Savaşı'ndan sonra, Eski Kent ve Doğu Kudüs Ürdün'de, Batı Kudüs de İsrail'de kaldı. Kent, BM kararlarına göre ''uluslararası kent'' ilan edilmişti.

1974- Anadolu Ajansı TAŞ’ nin kurucuları (1925) arasında ve ilk yönetim kurulunda üye olarak yer alan; romancı, gazeteci, siyaset adamı Yakup Kadri Karaosmanoğlu, AA Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürütürken, Ankara'da 85 yaşında vefat etti.

2018- Ankara - Konya seferini yapan Yüksek Hızlı Tren, Marşandiz istasyonunda kılavuz tren ile çarpıştı. Kazada üçü makinist 9 vatandaş hayatını kaybetti, 47 kişi de yaralandı.

14 ARALIK

1913- Osmanlı ordusunu düzeltmek için hükümet tarafından davet edilen, General Liman von Sanders başkanlığındaki Alman Askerî Islah Heyeti İstanbul'a geldi.

1939- Sovyetler Birliği, Milletler Cemiyeti üyeliğinden çıkarıldı.

1981- İsrail, Suriye kontrolündeki Golan Tepeleri'ni ilhak etti. İsrail parlamentosu, Golan Tepeleri'nin ilhakını bir günde onayladı.

2002- Çankırı'da Vali Ayhan Çevik'e bombalı saldırıya karışmaktan aranan terör örgütü TKP-ML-TİKKO üyesi Selma Korkut, Sivas'ta emniyet güçlerine teslim oldu.

2003- Devrik Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin, doğum yeri Tikrit'e 20 kilometre uzaklıktaki El Dor kasabasında bir sığınakta ABD birliklerince yakalandı.

2005- Kuş gribi vakalarının ardından 14 Ekimde yasaklanan kanatlı yaban hayvanlarının avı serbest bırakıldı.

15 ARALIK

1890- Amerikan yerli kabilelerinden Titan Dakota’larının şefi'' Oturan Boğa'' (Tatanka İyotake), ABD' de yerel polis ve askerler tarafından öldürüldü.

1936- Ankara'da 19 Mayıs Stadyumu, Başbakan İsmet İnönü tarafından açıldı.

1954- Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı kuruldu.

1957- Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Yunanistan'ın Kıbrıs tezini reddetti.

1987- Cumhuriyet tarihinde dolar, resmen ilk kez dört haneli rakama ulaştı. Merkez Bankası, Amerikan Dolarının satış kurunu 1.300 liraya yükseltti.

16 ARALIK

1920- Çin'in kuzeybatısındaki Ganzu eyaletinde, 8,6 büyüklüğündeki depremde 100 bin kişi öldü.

1925- Milletler Cemiyeti Konseyi, ''Brüksel hattı''nı, Türk-Irak sürekli sınırı olarak kabul etti.

1932- Samsun-Sivas demiryolu hattı işletmeye açıldı.

1969- İstanbul Boğaz Köprüsü 303 milyar liraya ihale edildi.