1-7 Mart Muhasebe Haftası nedeniyle, Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası tarafından Atatürk anıtına çelenk sunumu yapıldı.

 Haber: Ömer Çetinaslan

1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Muhasebe Haftası nedeniyle, Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Anıt Park’ta bir program düzenledi. Düzenlenen programa İl Defterdarı Zekai Dede, Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yüksel Ceylan, Bolu SMMMO üyeleri, Bolu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi İdarecileri ve öğrenciler katıldı.

Program, Bolu SMMMO Başkanı Yüksel Ceylan’ın Atatürk Anıtına çelenk sunumu ile başladı.

Çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

“ÇÖZÜM İSTİYORUZ, ÜZGÜNÜZ, KEDERLİYİZ, ACILIYIZ”

Programda son olarak basın bildirisini okuyan Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Yüksel Ceylan, meslek sorunlarını ve taleplerini dile getirdi. Ceylan şöyle konuştu;Meslek Yasamızın 30 uncu yılının ve Muhasebe Haftamızın sevincini yaşayamıyoruz. Şu anki mevzuatımız, hayatını kaybeden bir insandan bile beyanname gönderme sorumluluğunu yerine getirmesini beklemektedir. Meslektaşlarımız, hastane yataklarında yatarken, evladını, annesini, babasını mezara yeni koymuşken, yeni doğum yapmışken bile beyanname göndermek zorunda kalmaktadırlar. Vergi mevzuatımız maalesef ölümü bile mücbir sebep görmemektedir. Çok acil olarak bu insani olmayan durumun düzeltilmesi gerekiyor.

Gerçekçi olmayan beyan süreleri, mesleğimizin üzerindeki stres kaynağı haline geldi. Sürekli yetişecek mi, uzatıldı mı stresi yaşamaktan yorulduk. Beyan süreleri mutlaka gerçekçi ve uygulanabilir bir yapıya kavuşturulmalıdır.

Görevi başında yaşamını kaybeden ve hayati derecede sağlık sorunları yaşayan meslektaşlarımız gibi iş yetiştirme stresi bütün meslektaşlarımızı tehdit eder bir aşamaya gelmiştir.

Yetkileri sınırlı, sorumlulukları geniş olan mali müşavirlik ve yeminli mali müşavirlik mesleğinin, yetki ve sorumluluğunun dengeli bir yapıya kavuşturulması gerekmektedir.

Görev ve fonksiyonlarımızı yerine getirirken yaşadığımız ve çözülmesini talep ettiğimiz biriken çok sayıda sorunumuz bulunuyor, bu sorun ve sıkıntıların, diyalogla ve iş birliği içerisinde çözülmesi gerektiği görüşündeyiz.

Bu inançla dönemin Maliye Bakanı Sayın Naci Ağbal’ı 28 Ocak 2016 tarihinde Oda Başkanlarımızla birlikte ziyaret ettik. Kendisine 20 bin meslek mensubunun imzaladığı, sorunlarımızı ve çözüm önerilerimizi içeren raporu sunduk.

16 Mart 2017 tarihinde sorunlarımızı ve çözümlerini Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi Başkanlığına sunduk. Ancak bugüne kadar sonuç alamadık.

Taleplerimiz, mesleki çıkar elde etme talebi değildir. TÜRMOB ülkemizde muhasebe mesleğinin yapılabilir olması ve bundan tüm toplum kesimlerinin katma değer elde etmesini talep etmektedir.

Bilinmelidir ki, tüm kurum ve kuruluşlarımızla karşılıklı anlayış ve iş birliği içerisinde yürüteceğimiz çalışmalarda elde edeceğimiz her başarı ülke ekonomimizin kalkınmasına ve gelişmesine katkı sağlayacaktır.

Meslektaşlarımızı kaybetmemek için, mesleğimizi yapmak için, ülkemizi geliştirmek için,

Taleplerimiz;

Beyan süreleri gerçekçi bir şekilde yeniden düzenlenmelidir.

Ölüm, doğum, hastalık gibi durumlarda beyanname göndermek zorunda kalmamamız için mücbir sebep hali Mali Müşavirler için de geçerli olmalıdır.

Dinlenebilmek, eşlerimize, çocuklarımıza vakit ayırabilmek için mali tatilin, gerçekçi ve yaşanabilir bir şekle kavuşturulması gerekmektedir.

YMM’lerin tasdikten doğan, SMMM'lerin beyanname ve finansal tablo imzalamaktan doğan sorumlulukları yeniden düzenlenmelidir.

Kamu Kuramlarınca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumlarm bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır.

Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde ceza uygulamasından vazgeçilmelidir.

Dördüncü dönem geçici vergi beyanı kaldırılmalıdır.

Serbest Meslek Geliri, Gelir Yergisi Kanunu’na göre tahsilat esasına bağlı olmasına karşın, Katma Değer Vergisi Kanunu’na göre hizmetin ifa edilmiş olmasından dolayı Tahakkuk esasına bağlı tutulmuştur. Serbest Meslek Geliri Katma Değer Vergisi Kanunu yönünden de Tahsilat esasına bağlanmalıdır.

Mesleki Sorumluluk Sigortası Primleri gider yazılabilmelidir.

Hazine ile mükellef arasında köprü görevi gören, ülkemizin güçlü ekonomisi için güçlü bir mali müşavirlik kurumunun varlığına inanan Mali Müşavirlik ve Muhasebecilik mesleğimizi iş dünyamıza ve ülkemize değer katarak geliştireceğiz, yarınları umutla şekillendireceğiz. Bu inançla Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Serbest Muhasebeci meslektaşlarımızın Muhasebe Haftasını kutluyor, ülkemiz ve meslektaşlarımız için daha aydınlık günler diliyorum”

 

Editör: TE Bilisim