Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler odasında, Bordrolama ve Ücretlerin Vergilendirilmesi Muhtasar SGK Birleşmesi konulu eğitim semineri düzenlendi.

Haber: Mehmet Fatih Yalınız

Seminere, Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Yüksel Ceylan, TESMER İstanbul Eğitmeni Yavuz Kara, TESMER İstanbul Eğitmeni Demet Kırmızı, muhasebeciler ve mali müşavirler katıldı.

Vergi kanunlarına göre maliyenin ilgili birimlerine verilmekte olan muhtasar beyanname ile her ay SGK'ya verilmekte olan aylık prim ve hizmet belgelerinin tek başlıkta birleştirildiği “Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesi” uygulamasına geçiş tarihi 1 Ocak 2020 olarak belirlendi.

Kırşehir'de 1 Haziran 2017'de Amasya, Bartın ve Çankırı illeri merkez ve ilçelerinde mükellefler ve işverenler için 1 Ocak 2018 tarihinde başlayan uygulama diğer illerde 1 Ocak 2020 tarihinde ise başlayacak.

Bolu Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odasında, 2019/09 Sayılı Genelge doğrultusunda Şirket Ortaklarının Sigortalılığı, İşçi İşe Giriş Bildirge İşlemleri, Ücret, Çalışma Süreleri, İşten Ayrılan Çalışanlar ile İlgili İşlemler ve Bildirimler, İşçi Özlük Dosyası, 28,30,31 Gün Çalışma Süreleri Bildirimi, Fazla Çalışma, Yıllık Ücretli İzin, Bordrolama, Excel Bordro Hesaplama Örneği,

Muhtasar-SGK birleşmesi konuları kapsamında seminer verildi.

“MUHTASAR BEYANNAMELER VE SSK PRİM BİLDİRGELERİNİ BİRLEŞTİREREK VERGİ DAİRESİNE VERECEĞİZ”

Açılış konuşması yapan Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkası Yüksel Ceylan; “İstanbul Mali Müşavirler Odasının eğitmenleri Yavuz Kara ve Demet Kırmızı ile birlikte 1 Ocak 2020 tarihi itibarıyla uygulanacak muhtasar beyanname ve SSK prim bildirgelerinin birleştirilmesi konusunda ve ayrıca bordrolama ve ücretlerin vergilendirilmesi konusunda meslektaşlarımızla bir eğitim çalışması yapacağız. Bu birleşme işi 1 Haziran 2017 tarihinden itibaren Kırşehir’de uygulanmaya başladı. 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren de pilot il olarak yine Amasya, Bartın ve Çankırı illerinde uygulandı. Diğer illerdeki uygulamada 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren yapılacaktı. Bu bir karar ile 1 Ocak 2020’ye ertelendi. 1 Ocak 2020’den itibaren işçilerden kesilen stopajlar, yani gelir vergileri ve prim bildirgeleri birleştirilerek tek verilecek. Bunla ilgili arkadaşlarımızla bir eğitim çalışması yapıyoruz. Ertelenmezse, bu uygulama 1 Ocak 2020’den itibaren Türkiye’deki bütün illerde uygulanmaya başlanacak. Bahsettiğimiz 4 pilot ilde bu uygulama yapıldı ve başarılı oldu. Herhalde bir aksilik olmazsa 1 Ocak 2020’den itibaren muhtasar beyannameler ve SSK prim bildirgelerini birleştirerek vergi dairesine vereceğiz” ifadelerini kullandı.

“SÜREKLİ UYGULADIĞIMIZ FARKLI AÇILARDAN ELE ALACAĞIZ”

TESMER İstanbul Eğitmeni Yavuz Kara, bilinen ve sürekli uygulanan konularda bilgiler vereceklerini belirterek; “Meslektaşlarımızın genel olarak iş hukuku ve sosyal güvenlik alanında bazı eksiklikleri veya yanlış bildikleri ya da biraz ezberden gittikleri bazı konularda elimizden geldiğince ezberleri bozmaya çalışacağız. Aslında bildiğimiz ve sürekli uyguladığımız bir konuyu biraz daha farklı açılardan ele alacağız” dedi.

“BORDROLAMA ARTIK ÇOK ÖNEMLİ”

TESMER İstanbul Eğitmeni Demet Kırmızı ise, yeni bir sürecin başladığının altını çizerek; “Muhtasar ve SGK’nın birleşmesi durumu söz konusu, epeydir ertelenen bir şeydi. Bordrolama o yüzden önemli. Çünkü özlük dosyası bundan sonra kişilerin personel kartları çok önemli olacak bu süreçte. Onun doğrultusunda muhtasar ve SGK’yı birleştireceğiz, ayrı kurumların bildirgeleri bilgi ve beyannamesi tek olarak verilecek artık. Bugün burada vereceğimiz eğitim onunla ilgili olacak. 1 Ocak 2020’den itibaren hepimiz için yeni bir süreç başlayacak” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim