Sağlık Bakanlığı’nın Bilkent Yerleşkesi’nde, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Alman BioNTech firmasının kurucu ortağı Dr. Uğur Şahin ve Bilim Kurulu’nun katılımında gerçekleşen toplantının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Dr. Uğur Şahin tarafından önemli açıklamalar yapıldı. 

EYLÜL AYINA KADAR 120 MİLYON DOZ AŞI GELECEK

Toplantıda 120 milyon doz BioNTech aşısı için imzaların atıldığını belirten Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “120 milyon dozluk anlaşma sizlerin yoğun gayret, efor ve çabanızla imzalanmış oldu” dedi. Aşıların tedarikiyle ilgili detaylı bilgiyi ise Dr. Uğur Şahin verdi. Şahin, “Türkiye'ye haziran ayının sonuna kadar 30 milyon doz getirmek istiyoruz. Temmuz, ağustos ve eylül ayında tamamıyla 120 milyon dozu tamamlamak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

AŞI HİNDİSTAN VARYANTINA KARŞI DA DENENDİ

Aşının 30’dan fazla virüs varyantına karşı denendiğine dikkat çekerek, Hindistan varyantının da bu türler arasında olduğunu belirten Dr. Şahin, “Bu hafta içinde Hindistan mutasyonunu da deneyden geçirdik. Hindistan varyantına karşı da aşımız yüzde 25-30 oranında etki gösteriyor. Bu etkiden yüzde 70-75 oranında enfeksiyon koruması bekliyoruz. Gelecek haftalarda daha çok bilgi edineceğiz” şeklinde konuştu.

 “TÜRKİYE'DE HEM AŞI ÜRETMEK HEM AR-GE YAPMAK İSTİYORUZ”

Aşının geliştirilmesi ve üretimi noktasında da konuşan Şahin, “çok planlarımız var. Türkiye'de hem aşı üretmek hem Ar-Ge yapmak istiyoruz hem de klinik deneyler yapmak istiyoruz” diye konuştu.

BAKAN KOCA 1 HAZİRAN SONRASINI ANLATTI

Gazeteciler tarafından soruları cevaplayan Bakan Koca, 1 Haziran sonrasında nasıl önlemler alınacağına ve normalleşme sürecinin nasıl işleyeceğine dair de bilgi verdi. Koca’nın açıklaması şöyle:

“Bugünden itibaren 10 binin altına düşen bir vaka sayımız var. Tam kapanmayla birlikte bu düşüş önemli. 63 binden 9 bin 385'e kadar bugün inmiş oldu. Dolayısıyla bizim bundan sonraki süreçte bu kazanımı kaybetmememiz gerekiyor. Artık bu enfeksiyonun, virüsün nasıl bulaştığını bütün vatandaşlarımız biliyor. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte yasaklamaları daha azaltan ama kişisel koruyucu tedbirleri daha yoğunlaştıran, bununla birlikte yaygın aşılamayı yaparak bu dönemi normale döndürmek istiyoruz. O nedenle Bilim Kurulunun bu çerçevede önerisi, gelecek hafta itibarıyla şekillenmiş olur. Yeni dönemde, yani haziran ayı döneminde nasıl bir normalleşme olabileceğiyle ilgili sektörlerle ilgili bir çalışması var, önerisi olacak. Ama genel mantık, daha çok kapatmaktan ziyade kişisel kontrolleri önümüzdeki dönemde aşıyla birlikte sürdürmekten yanayız ve pandemiyi gündemden çıkarmaktan, yaygın aşıyı yapmaktan başka bir gündemimiz de olmayacak.”

Editör: TE Bilisim