Mustafa Çizmecioğlu Anadolu Lisesinde, okul idaresi, Kızılay ve ünlü şarkıcı Haluk Levent’in kurucusu olduğu AHBAP’ın Bolu Başkanlığı ortaklığı ile kan ve kök hücre bağışı organize edildi.

 MEHMET FATİH YALINIZ

Mustafa Çizmecioğlu Anadolu Lisesinde düzenlenen kan ve kök hücre bağış kampanyasına, Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, Kızılay Bolu Şube Başkanı Muhsin Kınacı, öğretmenler, idareciler, öğrenci velileri ve daire müdürleri katıldı.

Kan ve kök hücre bağışı öncesinde Uzman Adem Budayoğlu, kan bağışı, kök hücre bağışı hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

Daha sonra kürsüye gelen Mustafa Çizmecioğlu Anadolu Lisesi Müdürü Bayram Yıldız, okulda sürdürülen sosyal sorumluluk projeleri hakkında bilgiler verdi. Yıldız şöyle konuştu; “Akademik Başarının yanında sosyal olaylara da duyarlılık göstermekteyiz. Daha öncesinde birçok sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere imzasını atan okulumuz bugün de kan ve kök hücre bağışı kampanyası düzenleyerek farkındalık yaratmaya devam etmektedir. Dün ve bugün tüm öğretmenlerimize, velilerimize ve öğrencilerimize verilen konferans ile konunun hassasiyetine dikkat çekilmiş ve yoğun bir katılım sağlanmıştır. Dünyada son zamanlarda en hızlı artan hastalıkların başında lösemi gelmektedir. Çocukluk çağındaki kanser vakalarının % 35’ini lösemi hastaları oluşturur ve birinci sıradadır. Türkiye'de her yıl 16 yaşın altında 1200-1500 yeni lösemili çocuk vakası bildirilmektedir. Kök hücre nakliyle lösemi % 85 oranında tedavi edilmektedir. Bu da kan ve kök hücre bağışını çok ciddi bir ihtiyaç haline getirmektedir. Biz de bu vesileyle bir hastaya bile olsa umut olabilmek adına yola çıktık.”

Etkinlikte daha sonra kan ve kök hücre bağışına geçildi. AHBAP Kurucusu Haluk Levent’in video ile destek verdiği organizasyonda 50’nün üzerinde kan ve 50’nin üzerinde kök hücre bağışı yapıldı.

Bağış esnasında açıklama yapan Milli Eğitim Müdürü Yasin Tepe, kan bağışının önemine vurgu yaptı. Tepe, “Bugün Mustafa Çizmecioğlu Anadolu Lisesi çok güzel bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Tüm Bolu Halkını, özelde de kendi okulundaki velileri, 18 yaş üstü gençlerimizi kan vermek üzere davet etti. İnanılmaz bir rağbet var, velilerimizi Kızılay’la buluşturan bu güzel etkinliğe katılım gösteren herkese çok teşekkür ederim.” diye konuştu.

Burada bir açıklama da Kızılay Bolu Şube Başkanı Muhsin Kınacı yaptı. Kan ihtiyacının yalnızca insandan karşılanabildiğini ifade eden Kınacı, vatandaşları kan bağışı konusunda duyarlı olmaya davet etti. Kınacı, “Okul müdürümüze ve ekibine sonsuz teşekkür ediyoruz. Çünkü kan çok önemli bir şey. Dışardan herhangi bir şekilde bulunamayacak bir şey. İnsanlar gönüllü olursa, kanımız olur. Türkiye Cumhuriyeti Devletinde kanı sadece Kızılay vasıtasıyla bağışlayabilirsiniz. Onun için yapılan bu etkinliğin diğer okullarımızla da organize ederiz.” dedi.

Kınacı’nın ardından konuşan Sağlık İl Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammed Emin Demirkol, kan bağışı konusunda Mustafa Çizmecioğlu Anadolu Lisesinde gösterilen duyarlılıktan ötürü teşekkür etti. Demirkol şöyle konuştu; “Böyle anlamlı bir organizasyonda bulunmaktan, katılmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum. Yoğun bakımları, acilleri, ameliyathaneleri organize eden bir kurumun başında olan biri olarak, özellikle kan ihtiyacımız konusunda toplumun bilincinin geldiği noktada sağlığa katkı noktasındaki önemi bizzat yaşıyoruz. Bolu’muzda da Kızılay’ımızın da katkılarıyla, özellikle ameliyathanelerde, yoğun bakımlarda kan ihtiyacımızı çok iyi bir organizasyon içinde karşılıyorlar. Bunun için de ciddi bir bağışçı kaynağı olması lazım. Özellikle Mili Eğitim Müdürümüz, okul müdürlerimiz, burada kan bağışı konusunda farkındalık oluşturdular. 50’nin üzerindeki bir rakama ulaşıldı. Böyle bir okul organizasyonunda bazen mümkün olmuyor, bu da iyi bir organizasyon olduğunu gösteriyor. Diğer taraftan, özellikle kök hücrede de sayı olarak 50’lere yaklaşmış bir sayı var. Lösemilerde, AML’lerde, ALL dediğimiz lösemilerde ve lenfomalarda özellikle kemik iliği naklinde bu kök hücrenin çok ciddi bir önemi var. Bu noktada da bu bilincin oluşması oldukça önemli.”

AHBAP Bolu Başkanı Ahmet Çetinli de AHBAP olarak çalışmalara devam edeceklerini kaydetti. Çetin, “Mustafa Çizmecioğlu Anadolu Lisesi ile beraber kan ve kök hücre bağışı çalışmamızı yürüttük bugün. 50’ye yakın kan bağışı, ve 40’ın üzerinde kök hücre bağışı ile farkındalık yaratmaya çalıştık. Çalışmalarımızı AHBAP olarak bütün okullarımızda destekliyoruz. Çalışma yapmak isteyen okullarımız olursa, onlara da yardımcı olacağız. Yaptığımız çalışmalarla bu farkındalığı yaratıp, kan eksikliğini gidermeye çalışacağız.” dedi.

 

Editör: TE Bilisim