Matematik Öğretmeni Mustafa Ertem, geçtiğimiz hafta sonu yapılan ve yaklaşık 2,5 milyon adayın katıldığı Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın  (YKS) ardından değerlendirmede bulundu. Ertem;  “Bu sınav 12.sınıf öğrencileri için çok büyük avantaj teşkil ediyordu. Öğrenciler bekledikleri neticenin üstünde bir başarı elde ettiler” dedi.

27-28 Haziran 2020 tarihlerinde düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na dair   (YKS) Türkçe bölümünde bazı soruların seçici olduğunu belirtirken Matematikte belirleyici soru sayısının az olmasına dikkat çekti. Ertem; “TYT’deki Türkçe soruları bu yıl belirleyici olacak. Matematik soruları ise geçtiğimiz yıllarda daha fazla belirleyiciliğe sahipti ve yeni nesil soru diye tabir ettiğimiz sorular özellikle 2018 senesine damga vurmuştu” diye konuştu.

Haber: ASLI AKIŞ

Matematik Öğretmeni Mustafa Ertem, Öğrencilerin başarı sırası değerlendirmelerini 2019 yılına göre yaparlarsa yanılabileceklerini dile getirerek, tercih döneminin zorlu olduğunu söyledi.

“SINAV SONUÇLARI SÜRPRİZE AÇIK”

Matematik Öğretmeni Mustafa Ertem, YKS’de geçmiş yıllara kıyasla öğrencilerin elde ettiği net sayılarına bakıldığında bu yıl yüksek olmasına vurgu yaparak; “Öncelikle bütün öğrenci arkadaşlarımıza zorlu sınav maratonunun akabinde geçmiş olsun diliyorum. Sınavımız çok farklı dinamikleri içeren bir sınavdı. Birçok konuda ilklerin yaşanacağını tahmin ediyorduk ve nitekim tahminlerimiz doğrultusunda gerçekleşti. TYT bölümünde 30 dakikalık ek sürenin verilmesi, AYT’de bazı zorlu konuların çıkarılması dengeleri gerçek anlamda değiştirdi. Baktığımızda öğrencilerin elde ettikleri net sayıları geçen yıllara göre daha yüksek durumda. Bu açıdan sınav sonuçları gerçekten sürprize açık olacaktır” şeklinde konuştu.

“TERCİH SÜRECİ ZORLU BİR DÖNEMDİR”

Bu sene belirleyici soru sayısının daha az olduğunun altını çizen Mustafa Ertem; “Öğrenciler başarı sırası değerlendirmelerini 2019 yılına göre yaparlarsa yanılırlar diye düşünüyorum. Başarı sıraları beklediklerinin biraz daha gerisinde gelecektir diye düşünüyorum çünkü önceki yıllarda üniversite sınavı 1.’leri dahi matematik alanında tüm sorulara doğru cevap veremezken, bu sene hepsini doğru yapan öğrenci sayısının daha fazla olduğunu görüyoruz. Örneğin benim çalıştığım öğrencilerden 4 tanesi 80’de 80 matematik neti yaptı. Bu da ciddi büyük bir başarıdır. Ders yaptığımız öğrenciler arasında özellikle AYT kısmında matematikte 35 netin üstünde yaptıklarını görüyoruz. Önceki yıllarda 80 soruda 70 net yapan öğrenciler ilk 10 bin içine giriyordu. Bu sene öğrencilerin ilk 10 bine girebilmek için matematik alanında 80 soruda 75 net yapmaları gerekir diye düşünüyorum. Bu açıdan baktığımızda sınav sonuçları sürprize açık olacaktır. O yüzden öğrencilere sadece bir tek tercih üzerinden değil ortalama 5 tane tercihe yoğunlaşmalarını öneririm. Tercih süreci zorlu bir süreçtir o yüzden öğrenciler şimdiden kafalarında bir çalışma oturturlarsa; kendi yetkinliklerini, kendi yapılarını, kendi isteklerini ailelerinin de onayıyla birlikte oluştururlarsa çok doğru bir şekilde zamanı geçirmiş olurlar. Çünkü az önce de ifade ettiğim gibi tercih süreci zorlu bir dönemdir” dedi.

“ÖĞRENCİLER OLUMSUZ SÜRPRİZLERLE KARŞILAŞABİLİRLER”

2019 sıralamalarına göre beklentiye giren öğrencilerin hayal kırıklığı yaşayabileceğini söyleyen Ertem; “Örneğin bir öğrenci başarı sırasını hesaplamak için netlerini internete yazdığında; 2019 yılında sınava girmiş olsaydı, kaç puan veya ne başarı sırası geleceğini görmüş olacaktı fakat bu sene Türkiye’deki ortalama net sayısının biraz daha yüksek olacağını öngördüğümüz için öğrenciler beklediklerinin daha gerisinde bir başarı sırası elde edeceklerdir. O yüzden eğer şimdiden öğrenciler tercih listelerini biraz daha geniş bir portföyde düşünürlerse, ben 2019 puan sıralamasına göre bu başarı sırasını elde edeceğim ona göre tercih yapacağım diye bir beklenti içine girerlerse birtakım olumsuz sürprizlerle karşılaşabilirler. O yüzden bölüm tercihi yelpazesini biraz daha geniş tutup; örneğin öğrenci başarı sıralaması olarak 30 bin civarında bekliyorsa, 20 bin ila 70 bin arasındaki bölümleri düşünerek tercihini değerlendirmesi daha uygun olacaktır” ifadelerini kullandı.

“ORTAÖĞRETİM BAŞARI PUANI BELİRLEYİCİ OLACAK”

Başarılı öğrencilerin netlerinin birbirine yakın olacağına dikkat çeken Mustafa Ertem ortaöğretim başarı puanının belirleyiciliğini ifade etti. Ertem; “Matematik soruları geçtiğimiz yıllarda daha fazla belirleyiciliğe sahipti ve yeni nesil soru diye tabir ettiğimiz sorular özellikle 2018 senesine damga vurmuştu. Fakat bu sene sorular bildiğimiz, alışılagelmiş, klasik diye tabir ettiğimiz sorulardan kuruluydu. Yani belirleyici soru sayısı geçmiş yıllara göre daha azdı. Bu anlamda öğrencilerin elde ettiği net sayıları da geçmiş yıllara göre daha fazla oldu. Hem öğretmen arkadaşlarla hem yayıncı arkadaşlarla yaptığımız istişareler sonucunda bu sene TYT’deki Türkçe bölümünün belirleyici olacağını ve yüksek başarı bekleyen öğrenciler için ortaöğretim başarı puanının geçmiş yıllara göre daha önemli olacağını söyleyebilirim çünkü ilk 10 bine girecek öğrenci grubunda netler birbirine çok yakın. Öğrencileri birbirinden ayıracak çok ufak tefek farklılıklar olacaktır. O noktada da ortaöğretim başarı puanı belirleyici olacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu.

BEKLEDİKLERİNİN ÜSTÜNDE BAŞARI ELDE ETTİLER”

Son olarak pandemi sürecinin 12.sınıf öğrencilerinin avantajına olduğuna değinen Ertem; “Bu sınav 12.sınıf öğrencileri için çok büyük avantaj teşkil ediyordu. Benim çalıştığım öğrencilere baktığımızda, özellikle 12.sınıf olan öğrenciler bekledikleri neticenin üstünde bir başarı elde ettiler. Pandemi sürecinde olan bazı gelişmeler 12.sınıf öğrencilerinin lehine olmuş oldu” dedi.

Editör: TE Bilisim