Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, düzenlediği basın toplantısında Bolu Belediyesi Eski Başkanı Alaaddin Yılmaz’a sert eleştirilerde bulunarak, şehrin alt yapı sorunuyla ilgili konuştu. Özcan; “Bir anlamda hayal satmış insanlara. Avrupa’nın altyapısı en iyi şehirlerinden biri olacağız. 50 yıl boyunca bu tür problemler karşılaşmayacağız.” diyen Alaaddin Yılmaz’ın sözlerini hatırlatarak; “Durum nasıl, öyle mi? 50 yıl bolu hiçbir problem yaşamayacak diye hayal satanların bugün düştüğü yalancı durumuna bakın” dedi.

Haber: Servet Gökçek

Bolu, haftayı yoğun yağmur yağışının etkisinde geçirdi. Kısa süreli ancak aşırı şekilde gerçekleşen yağmurlar neticesinde şehrin farklı noktalarında su taşkınları, asfalt parçalanmaları ve yolların kapanması gibi durumlar yaşandı. Tüm bu olumsuzluklar karşısında Bolulu vatandaşlar ise tepkilerini sert bir şekilde farklı mecralarda gösterdi. Konuyla ilgili Bolu Belediyesi Eski Başkanı Alaaddin Yılmaz’a karşı sitem edilirken, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’da Bolu Belediye Meclisi’nde basın mensupları ile bir araya gelerek, altyapı çalışmalarına ilişkin açıklama yaptı.

ESKİ BAŞKANI SERT SÖZLERLE ELEŞTİRDİ

Belediye Başkanı Tanju Özcan, Eski Başkan Yılmaz döneminde yapılan altyapı çalışmalarının yanlış olduğunu ve yanlış noktalarda yanlış borular kullanıldığını dile getirdi. Yılmaz’ın, “Bolu’nun 50 senelik altyapı problemini çözdük” ifadelerine tepki gösteren Başkan Özcan, değiştirilen boruların robot araç yardımıyla kontrol edildiğini ve borularda yırtılmalar olduğunu kısa bir video ile gösterdi.

 “BÜTÜN BOLU BÜYÜK ALTYAPI PROBLEMLERİ OLDUĞUNU GÖRDÜ”

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Alladdin Yılmaz’ın belediye başkanlığı döneminde Bolu’nun 50 yıl boyunca alt yapı sorunu kalmayacağı ifadelerini paylaşarak; “Hitler’in bir propaganda Bakanı vardı. Goebbels adında hatırlar mısınız? ‘Yalan ne kadar büyük olursa inananda o kadar çok olur’ 2017’nin sonunda bir açıklama daha yapmış. Kanalizasyon kaynaklı sıkıntıların en az yaşandığı şehir olduğunun vurgulayan Yılmaz, Bolu’yu kastediyor. ‘Yaptığımız çalışmalar neticesinde geçen ki yağmurlarda bu yağmurlarda da ufak tefek şikâyetlerimiz dışında Bolu’nun altyapısının çok sağlıklı olduğunu gördüm.’ Arkadaşlar bu açıklamayı neden yapmış biliyor musunuz? Bu açıklamadan bir gün önce 700-800 tane şikâyet gelmiş. 4 yıl önce ne diyor ‘50 yıl bile altyapı sorunu yaşanmayacak. Avrupa’nın ve dünyanın şehirlerinden daha iyiyiz’ diyor. 4 yıl sonrada bu açıklamayı yine yapıyor. ‘Bu yılsonu itibariyle Bolu gelişmiş bir Avrupa ülkesi gibi altyapı problemi neyse o noktaya gelecektir’ diyor. Devamında da diyor ki ‘3 yıldır hep altyapıyla uğraşıyorum.’ Hani 50 yıl altyapıyla ilgili bir problem olmayacaktı. Bunlar ne kadar iddialı laflar. Bunlar arşivlerden alınmış görüntüler. Şimdi Allah büyük. Görevi teslim alır almaz 1 buçuk ay sonra Bolu’da çok büyük altyapı problemleri olduğunu bütün Bolu gördü. O kadar çok tekrar etti ki bu yalanı. Biz bile inandık. Seçim döneminde en azından altyapı sorunu az olan bir şehir teslim aldık sanıyorduk. Oysa kazın ayağı öyle değil. Bugünde görüyoruz. Her yağan yağmurda biz yoğun bir stres yaşıyoruz. Bu son açıklamayı yapmış olduğu zaman 800’ün üzerinde ihbar gelmiş. 2019 yılında benim açıklamayı yaptığım tarihteki o nehir gibi akan yerde bir damla dahi su birikmediğini göreceksiniz.” Şeklinde konuştu.

“ESKİ BELEDİYE BAŞKANI İNŞAAT MÜHENDİSİ AMA KİM NE SÖYLERSE İNANMIŞ”

Özcan, kendi belediye başkanlığı döneminde alt yapı sorunlarını en aza indireceğini iddia ederek; “Eski Belediye Başkanı inşaat mühendisi ama kim ne söylerse, kim nasıl kandırdıysa ona inanmış. İnandırmışlar. Gelen müteahhit demiş ki ‘Başkanım şehrin altyapı problemi kalmadı’ Bunu neredeyse ilk döneminde beri söylüyor. Sen 15 yıl bu şehri yönetmişsin 15 yıl boyunca 350 Bin Türk Lirası harcama yapmışsın. Bugünkü parayla 700-800 milyon lira yapıyor. Sonuç ortada. 2019 yılında yağan yağmurlarda ortalama 500’ün üzerinde ihbar geliyordu. 2019’da hemen bu yağışlardan sonra birçok kanalizasyon ve yağmurlama hattı ekledik. Sıkıntılı bölgelerde. 2020 yılında bu yağan yağmurlarda dolayı şikâyetler 300’e düştü. Bu sene 100’lere düştü. Seneye daha da azalacak. Ama seneye hemen bitecek demiyorum. Bizim şu anda Bolu’da tespit edebildiğimiz 1100 kilometre kanalizasyon hattımız var. Geçmişte yapılan çok eskilerine tespit edemiyoruz. Şuanda yaklaşık 20 kilometresi yaklaşık benim tarafımdan yapılmış olmak kaydıyla 120 kilometre yağmurlama hattı var. Ama bunlar yeterli değil. Bir şehrin ihtiyaçları asla bitmez. Şehir insanlar gibidir. Bolu’daki altyapı sıkıntısı hiçbir zaman bitmeyecek. Sadece bunu minimuma indirmek bizim hedefimiz.” Diye konuştu.

“HALKIN 700-800 MİLYON LİRASI SON 15 YILDA TOPRAĞA GÖMÜLMÜŞ”

15 yılda Boluluların parasının toprağa gömüldüğüne işaret eden Başkan Özcan; “Dolayısıyla o kadar kötü altyapı çalışmaları yapılmış ki, Bolu halkının bugünün parasıyla 700-800 milyon lirası son 15 yılda toprağa gömülmüş. Şuanda Necdet Gören Bulvarının altında ikazlara rağmen korege boru kullanılmış. Robot kiraladık. Robotla birlikte şuanda sadece bu yıl 50 kilometre kanalizasyon ve yağmurlama hattı inceledik. Korege borular çökmüş durumda. Beton boru kullansaydı bu sıkıntıların hiç biri olmayacaktı. Biz bunların hepsinin tespitini yapıyoruz. Daha yakın zamana kadar bir yerde tıkanma olduğunda tıkınmanın kaynağını bulamıyorduk. Şimdi tıkanmaları tespit ediyoruz. Tıkanmaların bir kısmını diğer bacaya ittirmek suretiyle temizledik. Ama yeterli olmuyor. Beyefendi sanıyor ki her tarafı yağmur suyuyla donattım. Senin yaptığın yağmur suyu hattı 100 kilometre. Senden öncede yapılmış bu. Senden 15 sene öncede üzerine eklenmiş. Toplam 100 kilometre. Şimdi ise 130 kilometreye yanaştı. Bugünkü nüfusla söylüyorum. 250 kilometre sadece yağmurlama hattına ihtiyaç var. 2019’da ihbar sayıları 500’lerdeydi. Geçen sene 300’lere düştü. Bu sene 100’lere düştü. Amacımız bu sayıyı 10’lara çekmek. Bazen de düzeltmek mümkün değil.” Dedi.

“SENİN DAİRE RUHSATI VERDİĞİN YER 3 METRENİN ALTINDA”

“Bazı uyanık müteahhitler yağmurlama hattına bağlamak yerine yeni yapılan binalarda yağmur hattını da kanalizasyon hattına bağlamış” diye Başkan Özcan;  “Belediye hiç denetlemediği için. Kırmızı kod diye bir şey var. Binanın kodunu verirken senin oradan geçen kanalizasyon ve yağmurlama hattının kodunu da belirteceksin. Şimdi senin kanalizasyon hattın 2 metre alttan geçiyor. Binanın kanalizasyon hattı 3-3,5 metre alttan geçiyor. Kontrol etmezsen, buna göre iskân verirsen geri tepmeleri gayet doğal olur. Bu hataların %70’î belediyeden kaynaklı ama %30’u da maalesef imalat hatalarından bu konuda da dolaylı yönden belediyenin hatası var. 2 yıldır sadece kırmızı kod uygulaması yapıyoruz. Ondan sonra müteahhitler kafasına göre kazmışlar, kafasına göre yağmurlama ve kanalizasyon hattı yapmışlar. Kafasına göre de işine geldiğinde yağmurlama hattını kanalizasyona bağlayıvermişler. Bunlar hiç kontrol edilmediği için bugün bu sorunları yaşıyoruz. Yine garaj, depo olarak yapılan yerlere sen daire olarak iskan ruhsatı vermişsin. Kanalizasyon 1,5 metreden geçiyor. Senin daire ruhsatı verdiğin yer 3 metrenin altında. Bugün karşılaştığımız temel sıkıntı bu.”

“HER 1 KİLOMETRESİ 1 MİLYON TÜRK LİRASINA MAL OLUYOR”

“Az önce rakamları verdim. Sadece bilinen bin 100 kilometre kanalizasyon hattımız var. 130 kilometreye yaklaştı yağmur suyu hattımız. Ancak bunları biranda değiştiremiyoruz. Geçen yıl 30 kilometre ilave ettik. Yine 50 kilometrelik hattı temizledik. 2019’da da 20 kilometrelerdeydi bu. Bu yılda yine 30 kilometrenin üzerinde hat değişimi ve yeni hat ilavesi yapacağız. Bin 200’lük hat üzerinden gidiyorum. Yağmurlama veya kanalizasyon bin 200’lük bir hattın değişim maliyeti üst yapısıyla birlikte her 1 Kilometresi 1 milyon Türk Lirasına mal oluyor. Biz geldiğimizde altyapıya bu kadar para harcayacağımız aklımızın ucundan bile geçmezdi. Önüne gelen müdür kandırmış, önüne gelen müteahhit kandırmış, FETÖ’cüler kandırmış. Ama o da Bolu halkını kandırmış.” İfadelerini kullandı.

“ANA HATTIN ÜZERİNDE KORUGE BORU DÖŞEMİŞ, YIRTILMASINA YOL AÇMIŞ”

Başkan Özcan, Bolu’nun alt yapı konusunda Türkiye’nin sıkıntılı illerinden bir tanesi olduğunu vurgu yaparak; “Bir anlamda hayal satmış insanlara. ‘Avrupa’nın altyapısı en iyi şehirlerinden biri olacağız.’ Kendi söylüyor, ’50 yıl boyunca bu tür problemler karşılaşmayacağız.’ Durum nasıl, öyle mi? Peki şimdi ben sormayayım mı, 15 sene boyunca bugünkü 700 milyon parayı nereye gömdün? Yaptın mı imalatlarının kontrolünü? Boru döşemişleri, boruyu bir yere bağlamadan bırakmışlar. Toprağın altında kalmış, koruge boru olmaz demişler, ana hattın üzerinde koruge boru döşemiş, yırtılmasına yol açmış. Bunların hepsi 50 kilometre denetlendi. Kamu zararı, işte size tüyü bitmemiş yetim hakkının nasıl yenildiğinin göstergesi. Biz dediğim gibi, ben vatandaşıma hayal satmıyorum. 2019’da da aynı şeyleri söylemişim. Bolu maalesef altyapı konusunda, söylenenin aksine Türkiye’nin en sıkıntılı şehirlerinden bir tanesi. Üzülerek bunu ifade ediyorum. Keşke öyle olmasaydı. Ben bu güne kadar doğru yaptığı şeyleri de söyledim, yanlış yaptığı şeyleri de söyledim. Her konuda samimi davranmaya çalıştım.” diye konuştu.

“AMACIMIZ ŞİKÂYETLERİ TEK HANELİ SAYILARA DÜŞÜRMEK”

Başkan Özcan açılamasının sonunda amaçlarının şikayetleri tek hanelere düşürme gayreti olduğunun altını çizerek; “2019 ve geçen yılki çalışmalar sonrasında Sümer, Tepecik, Bahçelievler başta olmak üzere sorun yaşanan birçok mahallenin sorunları giderildi ama Çıkınlar’ın bir kısmında sorun devam ediyor. Alpağut, Kılıçaslan gibi mahallelerde çok önemli sorunumuz var mı, yok. Ancak tamamen kalktı diyemem. Bizim dönemde bir kusurumuz var, özellikle İzzet Baysal Mahallesi ile ilgili, biliyorsunuz kanalı kapattık. Kanalın yağmurlama hattını da döşedik, normal DSİ’nin hatları dışında. Ancak orada baz hatları tamamlayamadık. 1 hafta içerisinde tamamlanacak. Oradaki kusur bize ait ama seneye Allah nasip ederse şehrin kuzeyinde hiç problem kalmayacak. Güneyinde kalmayacak demiyorum ama etap etap bu sorunların üstesinden geleceğiz. Böyle bir yağmurda, 2019’da 500’ü aşkın bir şikâyet gelirken, 2020’de bu 300’lere düşmüşken, bu sene 100’lre düşmüşken amacımız bunu tek haneli sayılara düşürmek. Yüzde yüz ortadan kaldıracağız gibi bir iddiam yok. Yapmazsın bunu, sen binalara yanlış kot verdiysen kardeşim, müteahhitlerini kontrol edemediysen ben 5 yıl önceki binayı yeniden yıkıp yapmak şansına sahip değilsem, yüzde 100 bu sorunu gideremezsin. Ama bu sorunu yüzde 95 ölçüsünde giderebilirsin. İşte biz bunun tedbirlerini almaya gayret ediyoruz.” Dedi.

“ANİ TAŞKIN TAHLİYE ODALARI YAPIMINA BAŞLIYORUZ”

“Bu yıl bir şey daha deneyeceğiz, ani taşkın tahliye odaları yapımına başlıyoruz. İnşallah bu yıl içerisinde önemli bir kısmını tamamlayacağız. Bu tür ani yağmurlarda yer altındaki büyük odalarda su toplanacak ve taşkınların önüne geçilmesi sağlanacak. Bunun ilk uygulamasını Türkiye’de İstanbul Büyükşehir Belediyesi yaptı, ikinci uygulamasını inşallah biz yapmaya çalışacağız. Halkımız görsün diye söylüyorum, 50 yıl bolu hiçbir problem yaşamayacak diye hayal satanların bugün düştüğü yalancı durumuna bakın. Ben bu belediye başkanının yerinde olsam sokakta yürümeye utanırım. Yüzüm de kızarır. Bolu halkının 700 – 800 milyon liralık parasını toprağın altına gömeceksin, bolu bugün bu halde olacak. Bir de iddialı bir şekilde çıkacaksın, hem 2013’te hem 2017’nin sonunda, ’50 yıllık problemi biz çözdük, 50 yıl bolu altyapı ile ilgili problem yaşamayacak’ diyeceksin. Allah bazı kullarına yüzünün kızarmasını nasip etmiyor. Utanma duygusu vermemiş. İşte bunları bilmenizi istiyorum.”

“YÜRÜYEN MERDİVEN BOZULDU ÜZERİNDEN BİR DERE GEÇİYOR”

“İlk yağmurlarda şunu da gördük, yapılmış olan görevi teslim aldığım binanın alt katının 1 metre su ile dolduğunu da gördüm. Bu binanın hiç su yalıtımı yapılmadan yapıldığını biliyor muydunuz bilmiyorum, buranın su problemini çözebilmek için bizim aylarca çözüm aradığımızı da siz bilmiyorsunuz. Ama dediğim bazı mahallelerimizin su sorunlarını çözdük. Bak bizim altyapı çalışması yaptığımız alanlardan hiç sorun geliyor mu? Albay Sokak’ta bir sorun var mı? 2019’daki halini hatırlatmak isterim, Sümer Mahallesi’nde ana kolektöre bağladığımız bin 200’lük hatla ilgili bir sıkıntı var mı? Bak Yukarıçarşı’da şu anda merdivenlerin olduğu yerden nehir gibi su akıyordur emin olun. Çarşamba günü Yukarıçarşı’nın olduğu yerde çalışmalar başlayacağız. Altyapısı da değişecek, üstyapısı da değişecek. Ama şu anda gidip bakın orada nehir gibi akıyordur. Geçen yürüyen merdiven bozuldu, Bozulmama ihtimali yok. Üzerinden bir dere geçiyor. O zaman şu soruyu sorun, ‘Bolu’nun 50 yıl sonraki su sorununu çözdük.’ Hangi 50 yıl ve bundan 4 yıl sonra yine aynı açıklamaları yapıyor.”

Editör: TE Bilisim