Bolu Belediyesi tarafından Alpagut Mahallesi’nde planlanan Uluslararası Köroğlu Parkı’nın ilk etabı olan kaide binası ve Köroğlu Heykeli uluslararası çapta yoğun bir katılımla gerçekleştirildi. Açılış öncesi protokol üyeleri tarafından Baharın gelişini müjdeleyen dev Nevruz ateşi yakıldı.

Yapımına 2017 yılında başlanan ve 70 metre yüksekliği ile dünyanın en uzun heykelleri arasında gösterilen Köroğlu Heykeli ve kaide binası, Türk Dünyasından birçok misafirin de katılımıyla açıldı. Heykel önünde gerçekleştirilen açılışa Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, BİBÜ Rektörü Mustafa Alişarlı, Seben Belediye Başkanı Süleyman Özbağ, Bolu Belediye Başkan Yardımcıları Emine Davarcıoğlu ve Zerrin Biçen, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Azerbaycan, Türkmenistan ve Kazakistan Büyükelçileri, Köroğlu Heykeli Heykeltraşı Murat Mansurov, daire müdürleri, Türk Dünyasından birçok misafir ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılış öncesi protokol üyeleri tarafından baharı simgeleyen dev nevruz ateşi yakılarak örste çekiç dövüldü.

“BU HEYKEL TÜRK HALKLARININ DOSTLUK SİMGESİ”

Açılışın devamında ilk olarak bir konuşma yapan Köroğlu Heykeli heykeltıraşı Murat Mansurov, “Nevruzunuzu kutluyorum. Gelen bütün misafirlere Belediye Başkanımıza, Valimize ve Türksoy’a çok teşekkür ediyorum. Bu heykelin bütün Türk Halklarının dostluk simgesi olarak kalmasını istiyorum” dedi.

“EMEĞİ GEÇEN HERKESİ KUTLUYORUM”

TÜRKSOY Genel Sekreteri Dusen Kaseinov ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Türk Dünyası’nın müşterek destan kahramanı olan, Türkiye’de ise adı Bolu ile özdeşleşmiş olan Köroğlu adına hazırlanan anıt açılışında sizleri saygıyla selamlıyorum. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Öncelikle yaklaşan Nevruz Bayramı’nızı tebrik eder, baharın ve yeni yılın tüm Türk Dünyası’na, tüm insanlığa barış, huzur, bolluk ve bereket getirmesini dilerim. Bu muhteşem anıtın hazırlanması ve tamamlanması süreci, Köroğlu hikâyelerindekilere benzeyen adeta destansı bir kahramanlık hikâyesidir. Modern Köroğlu destanı olarak adlandırılacak bu çalışmanın kahramanları arasında ise öncelikle Alaaddin Yılmaz başta gelir. Alaaddin Bey bıraktığı bu eser ile Köroğlu’nun gerçek torun olduğunu kanıtlamıştır. Bu eser sadece Bolu için değil, tüm Türkiye ve tüm Türk Dünyası adına kıymetli bir armağandır. Türkistan’dan Kafkasya’ya, Anadolu’dan Balkanlar’a yüzlerce yıllardan beri âşıkların sazında söylenen Köroğlu türküleri, ozanların dilinden anlatılan Köroğlu hikâyeleri bundan sonra bu anıt ile özdeşleştirilecek ve gelecek nesillere miras bırakılacaktır. Türk Dünyası’nın UNESCO olarak adlandırılan Türksoy Başkanı olarak başta Sayın Alaaddin Yılmaz olmak üzere, bu eserin meydana gelmesinde emeği geçen, destek olan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ederim. Bu ölümsüz anıtı tasarlayan ve bu muhteşem eserin mimarı heykeltıraş Murat Mansurov’dur. Sayın Mansurov, Türkiye, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan, Tataristan heykeltıraşların katıldığı ve uluslararası bir jüri tarafından değerlendirilen bir yarışmanın neticesinde birinci olmuş ve bu eseri yapmaya hak kazanmıştır. Mansurov’un bu büyüklükte yaptığı ilk eserdir. Aslında bu Avrupa’daki en büyük at üstündeki heykeldir. Tepenin yüksekliğini de dikkate alınırsa 99 metre uzunluğundadır. Sayın Mansurov’u da bu gurur verici başarısından dolayı kutluyorum. Türksoy olarak Türk Dünyası’nın ortak geleceği adına böylesine önemli bir çalışmaya katkı sağlamaktan dolayı büyük mutluluk duymaktayız. Hakkın, adaletin, eşitliğin ve özgürlüğün timsali olan Köroğlu, yeni nesillerin aynı ilkelerle yetişmesinde sembol olacaktır. Köroğlu’nun büyüklüğü şüphesiz bu heykel ile ölçülemez. Ancak bu çapta bir anıtsal heykel Köroğlu’nun şahsında Türk Dünyası’nın kardeşliğine ve ortak geleceğine verilen önemin göstergesidir. Hayırlı uğurlu olsun”

  “ONUN ELİNDE SAZI, DİLİNDE DE SÖZÜ VARDIR”

Açılış konuşmalarının devamında sahneye çıkan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz da; “Köroğlu, Türk Dünyası’nın kahramanı… Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar… Dünyada da böyle bir kahraman olmadığını bilesiniz. Robin Hood’dan bahsedelim Robin Hood’u herkes bilir. Bir filmini çekmişler, herkese anlatmışlar. Bazı özellikleri Köroğlu’na benziyor. Robin Hood da, ezene karşı dik durmuş; haksızlığa uğrayanın yanında olmuş; zenginden alıp fakire vermiş. Bazı özellikleriyle Köroğlu, Robin Hood’a benziyor. Ama o Batı’nın kahramanı, bu ise bizim medeniyetimizin kahramanı. İkisi arasında çok büyük fark olduğunu bilesiniz. Batı gaddardır. Gittiği yeri yok eder, yağmalar, sömürür. Dilini, dinini, örfünü, âdetini değiştirir. Bizim medeniyetimiz ise gittiği yerde; ne dile, ne dine, ne örfe karışmaz. Böyle bir medeniyetin unsuruyuz. Bizim kahramanımız da, bizim medeniyetimizin kahramanı. Bir çok özelliğiyle Robin Hood’a benzer ancak onun elinde sazı, dilinde de sözü vardır. Dünyada böyle kahraman yoktur. Bu kahramanımıza sahip çıkmak durumundayız. ‘Benden selam olsun Bolubeyi’ne’ derken Bolu’da yaşadığına inanıyoruz. Ama bi Kırgızlar Kırgızistan’da yaşadığını, Azerbaycanlılar Azerbaycan’da yaşadığını, Özbekler Özbekistan’da yaşadığını, Türkmenler Türkmenistan’da yaşadığını ifade ediyor. Yani her yerde yaşamış bu kahramanımız. Onun için böyle bir kahramana sahip olmaktan Türk Dünyası olarak son derece mutlu olduğumuzu ifade ediyoruz.” dedi.

“BOLU, TÜRK DÜNYASI’YLA KUCAKLAŞACAK BİR ŞEHİR”

Bolu’nun, açılışı yapılan Köroğlu Heykeli ile birlikte, Türk Dünyası’nda 16 devletin kucaklaşma noktası olacağına değinen Yılmaz; “Bolu, Türk Dünyası’yla kucaklaşacak bir şehir. Çünkü Köroğlu’yla Türk Dünyası’nın kucaklaşmamızı sağlayan bir kahramanımız var. Bu kahramanla bizim Türk Dünyası’yla kucaklaşmamız lazım. Ama onu da abideleştirmemiz lazım. Bir mekan lazım. Bu mekan 90 dönümlük bir alan, az bi alan değil. Bolu Belediye Başkanı olarak önce şehirin göbeğinde Atatürk Orman Parkı yaptık. Bolular bunu çok sevdi. Sabah namazından, gece geç saatlere kadar çalışıyor. Sonra şehirin Güneyi’nde Karaçayır Parkı’nı yaptık, orası da yaşam alanı oldu. Ama Kuzey tarafta büyük bir parkımız yoktu. İşte bu aynı zamanda Kuzey tarafa yaptığımız en büyük parklardan bir tanesi. Düsen Bey’den Allah razı olsun, ekibiyle beraber bu heykeli yapmak için Türk Dünyası’yla çok ciddi çalışmalara girdik. Türk Dünyası’nın her kesiminden o ülkenin belirlediği heykeltıraşlar jüri üyesi oldu. Bunlar kolay şeyler değil. Bu jüri üyeleri ile yarışma açtık ve bu yarışmada ise Kazakistanlı Murat Bey birinci oldu. Tabi heykel birinci oldu ama heykelin bir de yapım aşaması var; bu aşamada bizim de taleplerimiz oldu. Aynı zamanda UNESCO Türkiye Temsilcisi Profesörü’nün de bize çok büyük katkıları oldu. Beraber bazı değişiklikler yapmak zorundaydık ve o değişikliklerin tamamını kabul etti. Onun için Murat Bey’e verdiği emeklerden dolayı teşekkür ediyorum. Sanat eserlerine dokunmak çok mümkün olmadığı halde her dediğimizi kabul ederek Türk Dünyası’yla kucaklaşmamızı biraz daha kuvvetlendirdi.” şeklinde konuştu.

“PARKIN TANZİMİNİ İNŞALLAH ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞIMIZ YAPACAK”

Konuşmasında Çevre ve Şehircilik Bakanı’ndan aldığı sözün müjdesini dile getiren, parkın tanzimi gerçekleştirildikten sonra yapılacak etkinliklere de değinen Yılmaz; “Bu heykelle beraber, bu parkın tanzimi gerekiyordu. Geçen buraya Çevre ve Şehircilik Bakanım geldi. Bakanımız; ‘Ben her yerde Millet Bahçesi yapacağım.’ Biz ise Millet Bahçemiz neresi olsun diye düşünerek yaptığımız araştırmalarda, büyükçe alan burası olduğu için, burayı Köroğlu Millet Bahçesi olarak ilan ettik. Parkın tanzimini inşallah Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız yapacak. Ayrıca burada Türk Dünyası ile ortak ata sporlarımızın da yapılabileceği bir alan olması, ata binme, atlı sporlar, okçuluk, atlı okçuluk aynı zamanda inşallah önümüzdeki süreç içerisinde güreş müsabakalarının yapılabileceği bir alan da olması hedeflerimiz arasında mevcut.” ifadelerini kullandı.

Heykelin yapımında her daim destek olanlara teşekkürlerini de dile getiren Başkan Yılmaz, açılışı yapılan anıtın geleceğe taşınacak bir sanat eseri olduğuna vurgu yaparak; “Ben bu heykelin yapımında emeği geçen başta Türksoy olmak şartıyla, heykeltıraşımıza, burada heykeltıraşımızın annesi, hocası var, her birine teşekkür ediyorum. Bunlar çok onurlu şeyler. Şunu söyleyebiliriz; bu anıt artık sanat eseri olarak geleceğe taşınacak bir eser. İnşallah tamamı da bittikten sonra Bolu ile Türk Dünyası kucaklaşmış olacak.” dedi.

 “BU ATEŞ TÜRK DÜNYASI’NDA DA KUCAKLAŞARAK, YANARAK DEVAM EDER”

Nevruz’un yaklaşması dolayısıyla açılışta yakılan Nevruz ateşinin sürekliliğini arzu ettiğinin altını çizen Yılmaz; “Nevruz gününe az kaldı. Biraz önce ateşini yaktık. İnşallah bu ateş Türk Dünyası’nda da kucaklaşarak, yanarak devam eder. İnşallah Türk Dünyası’nın güçlü bir şekilde kalkınmasına vesile olur. Nevruz, Türk Dünyası’nın baharı, bayramı ve bu bayramla ilgili de; nasıl Köroğlu ile Bolu bütünleşmiş ise Nevruz ile de Seben’deki Nevruz Tepesi Türk Dünyası’nda tek Nevruz Tepesi olarak anılıyor. İnşallah orası da yavaş yavaş gündemde yer almaya başlayacak. Bu parkımızın Türk Dünyası ile kucaklaşmamıza vesile olmasını temenni ediyorum. Gelip katılım gösteren herkesten Allah razı olsun.” şeklinde konuştu.

“HEYKEL İLİMİZİN VE ÜLKEMİZİN TANITIMINDA BÜYÜK ETKİ YARATACAKTIR”

Son olarak konuşan Bolu Valisi Ahmet Ümit ise; “Kıymetli misafirler, değerli konuklar milletleri devlet yapan devletleri büyük yapan onların kültür ve medeniyet algılarıdır mülahazalarıdır. Kültür ve medeniyetin temelinde de yine insanların emekleri vardır.  Kültürlerin oluşumunda, medeniyetlerin oluşumunda yazarlar, ozanlar, şairler, halk kahramanları vardır; sanatkârlar vardır. Milletimizin bayrakla dertleşen, toprakla bütünleşen, vatanı için can verip devleşen kahramanları vardır. Nitekim kahramanı olmayan ulusların, geleceği de olamaz. Karacaoğlan, Dadaloğlu, Mevlanalar, Yunus Emreler, Pir Sultan Abdallar, Neşet Ertaşlar, Nine Hatunlar, Kara Fatmalar, Şerife Bacılar, Köroğulları olmasaydı kültürümüz ve medeniyetimiz eksik olurdu. Köroğlu dendiği zaman aklımıza direk zulme ‘Hayır!’ diyen Hakkın yanında yer alan bir kahraman, halk kahramanı aklımıza gelir. Yüce milletimiz tarih boyunca her zaman her devirde mazlumların yanında yer almış; onların gözyaşlarını silmek için gayret etmiş hiçbir zaman arkasında başını yere eğdirecek, yüzünü kızartacak, herhangi bir eylemi olmamıştır. Köroğlu, aynı zamanda biraz önce de ifade edildiği gibi tüm Türki Cumhuriyetler tarafından benimsenen kabul edilen bir kahramanımızdır. Ama biz inanıyoruz ki; Bolu’da yaşamıştır. Bolulular ne diyor bu işe. Robin Hood deyince herkes tanır. Örümcek Adam deyince herkes tanır. Racky deyince herkes tanır. 200 yıllık geçmişi olmayan o devletler 200 yılın içerisinde bir tane zaferi bir tane başarısı olmayan devletler olmayan başarılarını binbir türlü filmlerle insanlara ileterekten, adeta kadim bir devletmiş gibi kendini takdim ederken, biz maalesef kültürümüzü ve medeniyetimizi, tarihimizi, gelenek ve göreneklerimizi yeterince istediğimiz gibi yeni nesillere anlatamadık. Ama artık yeni bir diriliş, yeni bir uyanış mevcut. Gençlerimiz, yöneticilerimiz, siyaset adamlarımız, halkımız kısacası hepimiz artık kendimize gelmeye başladığımızı düşünüyoruz. Yeniden bu dönüşün içerisinde mutlaka kültür ve sanat adamlarımıza da öncelikle ve evveliyata sahip çıkmamız gerektiğini hepimiz biliyoruz. Köroğlu biraz önce de ifade ettiğim gibi zulme hayır diyen bir halk kahramanıdır. Onun tutkuları vardır. Sevdaları vardır. Doğru bildiği işin peşinde ölümüne koşması vardır. Tam da Türk Milleti’nin özelliklerini taşımaktadır. Böyle anlamlı bir anıtın buraya yapılmasında emeği geçen herkese ama tabi ki özellikle Belediye Başkanımıza bu anıtın sanatkarlarına ve emeği geçen söylediğim gibi bütün kardeşlerimize teşekkür ediyorum. İlimizin ve ülkemizin tanıtımında inanıyorum ki bu anıt önemli bir görev üstlenecektir. Bu vesile ile yaklaşmakta olan 21 Mart Nevruz Bayramı’nın bütün Türk alemine hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan temenni ediyorum. Yine bu güzel günde bu anlamlı anıtın açılışına teşrif eden bütün misafirlerimize teşekkür ediyorum. Biraz sonra dönüp baktığınızda sizler de göreceksiniz ben buradan görüyorum işte Köroğlu’nun gezdiği dağlar, atını sürdüğü dağlar ve ovası yan tarafında dağı, taşı, ırmağı her şeyi kısacası burası hakikaten dünyanın cennet mekanlarından bir tanesi. Bize bu güzel toprakları bu güzel vatanı emanet eden bütün şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Ama özellikle ve öncelikle dün 104. Yıl dönümünü kutladığımız Çanakkale Zaferimizi kutluyorum. Çanakkale’de kaybettiğimiz 258 bin şehidimizi yine aynı şekilde Kutul Amareyi, Kurtuluş Savaşı’nda, Sakarya’da kısacası Karahanlılardan, Gaznelilere, Selçuklulardan Osmanlılara Cumhuriyetimize ve bugüne gelinceye kadar al bayrağımız için, bu topraklar için, milletimiz için, özgürlük ve bağımsızlığımız için canını feda eden bütün şehitlerimizi rahmetle yad ediyorum. Yine şehit olmak üzere yola çıkmış ama şehit olamamış gazi olmuşta daha sonra hakkın rahmetine kavuşanlara da rahmet diliyorum. Hayatta olanlara sağlık ve afiyetler rahatsız olanlara acil şifalar temenni ediyorum. Allah’ın izniyle bu birlik ve beraberlik olduğu sürece bu kültür ve medeniyetimize sahip çıktığımız sürece bizim hiç kimse önümüze çıkamayacaktır.

Konuşmaların ardından Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’a, Türksoy Genel Sekreteri Düsen Kaseinov’a ve heykeltıraş Murat Mansurov’a Azerbaycan Ressamlar Akademisi tarafından akademinin en büyük madalyası olan Ulu Vatan Madalyası ve diploması takdim edildi.

Açılış programında daha sonra kurdele kesilerek kaide binası içerinde yer alan ve Köroğlu resimlerinden oluşan resim sergisi gezildi.

Editör: TE Bilisim