Sayın Okurlar,

Ben (âcizane, davranış biçimleri hocası değilim ama her geçen günde de, bu nezaket zarafet denilen soylu kelime, ortalıklarda çok nadir görünmeye başlandı.)

Sayın Okurlar,

Nezaket, para ile satın alınmayabilir ama her şeyi satın alacak kadar asaleti, gücü vardır. Nitekim, teamüller de göstermiştir ki her nazik insan, nezaketi, nezaketsizden öğrenmiştir. Nezaketli davranış, insanları şiddetten daha kolaylıkla anlamlı bir şekilde, nezakete davet eder. Bir insan için, Yüce Allah’ın en büyük ihsanı iyi ahlaktır. Güzel bir yüz, nazlı bir davranış dahi kalbi kara bir insanı düşündürebilir hatta nezakete de davet edebilir.  Ahlakın, en güzel kanatları olan nezaket, insanla beraber onun içinde doğar. Alay etmek, çoğu zaman akıl yoksunluğundan, dolayısıyla nezaketin boşluğundan ileri gelir. İnsanların hakiki asaleti faziletten ve nezaketten gelir. Asıl önemli olan sözler değil, davranış biçimleridir. Hoşa giden iyi bir davranış, dünyadaki bütün sözlerden daha tesirlidir. Nezaketle davranmasını bilmedikten sonra konuşmanın hiçbir faydası yoktur. Biraz düşünce, biraz dikkat, biraz nezaket büyük kazaları dahi savuşturur. Konuşmak, her ne kadar bir ihtiyaç olsa da, dinlemek, anlamak, nezaketli olmak sanattır. Genelde ve avami düşünceler de nezaketi aramak, bulmak, hiç olmamış, olmayacak şeyi aramak olur.

Kenarın dilberi, ne kadar nazik olsa da, nazenin olamaz

Kabiliyetli olanlar için dünyamız dilsiz değildir. Küçük bir sözü anlayana, bağırıp, çağırmanın bir gereği yoktur. Hemen şunu ilave edeyim ki, pek tabi nezaket, iltifat, hürmet, her türlü incelik bunlardan nasibini alanlar, anlayanlara yapılır. Örneğin; teşbihte hata olmazsa, ayıya gül ikram edersen götüreceği yer bellidir. Çünkü yapısında, içgüdüsünde ne de olsa kendine yakışan bir yaradılış biçimi vardır. Nitekim AYININ SEVGİSİ KİN, KİNİ DE SEVGİDİR. Bazen, az veya çok kursak kavurgasını istiyor derler. Yazımızı Tokat-Zile ilçesinden aşık Sadık DOĞANAY’ın dörtlüğü ile bitirelim.

İzzetli hürmetli bilirim seni,

Erim ere yolu, düş gelir böyle,

Kişi sevdiğini tenhada bulsa,

Dostun, dosta huyu hoş gelir,