Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, 2018 -2019 Eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminde öğrencilerin “ders seçimi” ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gezici; “Okul yöneticileri öğrenci ve velilerimize bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yapmış ve sadece imzalamaları için velilere tebliğ etmiştir. Öğrenci ve velilerimiz adına ders seçilmesi kabul edilemez, ders seçme hakları elinden alınamaz” dedi. 

Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici, 19.02.2018 gün ve 58 sayılı kararın “Okullarda seçmeli ders uygulaması konusunda esneklik sağlanacak ve her okul yönetimi kendi imkanları doğrultusunda çizelgenin seçmeli dersler bölümünde yer alan azami 10 dersten bir grup oluşturulacaktır. Öğrenciler, kendi okullarında okul yönetimi tarafından oluşturulan gruptan derslerini seçeceklerdir” maddesine dair basın açıklamasında bulundu.

Zehra Kulalı Gezici , “2018 -2019 Eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminde tüm eğitim ve bilim emekçilerine, öğrenci ve velilerimize sağlıklı, mutlu, başarılı dönem geçirmelerini dileriz. Bildiğiniz gibi okullarımızda İkinci dönemle birlikte,  öğrencilerimizin önümüzdeki eğitim ve öğretim yılında seçmeli olarak okuyacağı dersleri seçiyoruz” dedi.

Eğitim Sen olarak ders seçimleriyle ilgili süreci kamuoyu ile paylaşan Eğitim Sen Bolu Şube Başkanı Zehra Kulalı Gezici; “Milli Eğitim Bakanlığına bağlı ortaöğretim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerin ders seçimine ilişkin hükümler Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin ‘ders seçimi’ başlıklı 11 inci maddesi ile Talim ve Terbiye Kurulunun 19.02.2018 tarihli ve 56, 57, 59, 60 sayılı Kararları eki açıklamalarda yer almaktadır. Uygulamada birliğin sağlanması açısından, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında okunacak seçmeli derslerin belirlenmesiyle ilgili olarak da MEB bir açıklama yapmıştır. Açıklamada birçok husus belirtilmekle birlikte aşağıdaki hususları velilerimize ve okul idarecilerine tekrar hatırlatmak isteriz” diye konuştu.

“ÖĞRENCİLERİMİZİN DERS SEÇME HAKLARI ELİNDEN ALINI”

Seçilen derslerin 8 Şubat 2019 Cuma günü e-Okul sistemi üzerinden ilan edildiğini belirten Gezici; “Ders seçimi ise ikinci dönemin ikinci ve üçüncü haftalarında öğrencilerin talepleri doğrultusunda yapılarak e-Okul sistemine işlenecektir. Seçmeli derslerin amacı, tanıtımı ve seçimiyle ilgili açıklamalar Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde belirtilen süre içinde okul müdürlüklerince öğrencilere ve velilere duyurulacak; sınıf rehber öğretmeni ve rehberlik öğretmeni/öğretmenleri tarafından öğrencilere ve velilere gerekli bilgilendirmeler yapılacaktır. En az 10 öğrencinin talebi doğrultusunda öğretime açılan seçmeli ders/derslerin öğrenci sayısında yıl içerisinde azalma olsa bile ders yılı sonuna kadar bu derslerin öğretimine devam edilecektir. Süresi içerisinde ders seçimi yapmayan öğrencilerin seçmeli dersleri okul yönetimince belirlenecektir.

Bu açıklamaya rağmen görüyoruz ki bazı okul yöneticileri öğrenci ve velilerimize bilgilendirme yapmadan, onlar adına ders seçimi yapmış ve sadece imzalamaları için velilere tebliğ etmiştir.

Eğitim Sen olarak 4+4+4 yapısal değişikliğinden beri biz fiili durumun böyle olduğunu, seçmeli derslerin zorunlu seçmeli haline geldiğini, veli ve öğrencilerimizin seçme haklarının elinden alındığını biliyoruz” ifadelerini kullandı.

“EĞİTİM SEN DANIŞTAY’A DAVA AÇTI”

Seçmeli derslerin azami 10 dersle sınırlandırılmasını eleştiren Gezici;  “19.02.2018 gün ve 58 sayılı karar ile yayınlanan kararın ekinde 2. maddesinde ise “Okullarda seçmeli ders uygulaması konusunda esneklik sağlanacak ve her okul yönetimi kendi imkanları doğrultusunda çizelgenin seçmeli dersler bölümünde yer alan azami 10 dersten bir grup oluşturulacaktır. Öğrenciler, kendi okullarında okul yönetimi tarafından oluşturulan gruptan derslerini seçeceklerdir” denildi. Bu maddenin seçmeli derslerin azami 10 dersle sınırlandırılmasını ve seçmeli dersler belirlenirken yalnızca okulun imkanlarının esas alınmasını kurala bağlandığını belirten Eğitim-Sen, bu maddenin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemiyle Danıştay'a dava açtı” şeklinde konuştu.

“MAĞDUR OLAN VELİLER VE ÖĞRENCİLERİMİZİN YANINDAYIZ”

Açıklamasının sonunda eğitim sen olarak öğrenci velilerin yanlarında olduklarını kaydeden Zehra Kulalı Gezici; “Eğitim Sen olarak seçmeli derslerin 10 derse indirilmesini dahi kabul etmezken, öğrenci ve velilerimiz adına, bunlardan dahi seçmesine izin vermeden onlar adına ders seçilmesi kabul edilemez. Öğrenci ve velilerimizin ders seçme hakları elinden alınamaz. Eğitim Sen olarak bu sürecin takipçisi olduğumuzu, veli ve öğrenci adına ders seçen okul yöneticilerinin suç işlediğini hatırlatır, bu konuda mağdur edilen veli ve öğrencilerimizin yanında olduğumuzu, laik, bilimsel ve demokratik bir eğitim mücadelesi kararlılığımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim