Milli Eğitim Bakanlığı’nın aldığı karara göre yüz yüze veya uzaktan eğitimde öğrenciler derse katılım sağlamazsa öğretmenlerin ek ders ücretleri ödenmeyecek. Eğitim Sen Bolu Şubesi Başkanı Zehra Kulalı Gezici, öğretmenlerin ek ders ücretlerinin kesilmesine tepki göstererek; “İktidar pandeminin her türlü faturasını halka, emekçilere kesiyor. Öğrencinin derse gelmemesi öğretmenin sorumluluğunda değil. Öğrencinin uzaktan eğitim araçlarından olmayışından kaynaklı derse katılmaması, eğitim yöneticilerinin problemi. Burada öğretmenin bir hak kaybının olması kabul edilebilir değil. ” dedi.

Özel Haber: Aslı Akış

Öğrencilerin birçoğu uzaktan eğitime erişim sağlayamazken, Milli Eğitim Bakanlığı, 19 Nisan 2021 tarihli kararı ile öğrencilerin uzaktan veya yüz yüze eğitime katılmamaları durumunda öğretmenlerin ders ücretlerinin kesileceğini açıkladı.  Kararda, “Öğretmenlerin, öğrencilerin derse katılmamaları nedeniyle yerine getiremedikleri ders görevlerini yapmış sayılmalarının mümkün bulunmadığı değerlendirilmektedir” denildi.

Öğrencilerin derse katılamamasının faturasının öğretmenlere kesildiğini vurgulayan Gezici, “Öğrencilerimiz salgının seyriyle birlikte yüz yüze eğitime katılımları giderek düştü. Son derece az. Uzaktan eğitimle de biliyorsunuz zaten uzaktan eğitim araçlarına ulaşamayan öğrencilerimizde söz konusu. 5 milyona yakın öğrencimiz 4 milyonun üzerinde uzaktan eğitim araçlarına ulaşamadığı için eğitime de katılmıyor ya da başka sebeplerden dolayı devam eden bir süreç.

“AKIL ALIR KABUL EDİLİR BİR DURUM DEĞİL”

Milli Eğitim Bakanlığı şöyle bir şey uygulamaya konuldu. Van’dan bir görüş sunulmuş bakanlığa. Bakanlıkta görüş bildiriyor. Diyor ki, uzaktan ya da yüz yüze eğitimde öğrenci katılmadığı zaman öğretmen fiilen dersini yerine getirmemiştir ve buna ek ders ödenmez diyor. Şimdi bu akıl alır, kabul edilir bir şey değil. Öğretmenin salgının seyrine rağmen toplu taşıta biniyor, okula geliyor ve mesai kavramı başlamış oluyor. Okuluna geldiğinde öğrencinin olmaması, öğrencimizin derse katılamamasının faturası öğretmene kesiliyor. Oysaki öğretmen hazırlığını yapmış, planlamasını yapmış vs. bu bizim kabul edebileceğimiz bir konu değil ama biz iktidarın kaynakları nasıl kullandığıyla ilgili olarak baktığımızda bunun gerçekten tercih olduğunu hep söyledik ve görüyoruz” dedi.

“ÖĞRETMENİN HAK KAYBININ OLMASI KABUL EDİLEMEZ”

Gezici, öğrencilerin uzaktan eğitim araçlarının olmayışından kaynaklı derse katılmamasının, eğitim yöneticilerinin problemi olduğunu belirterek, “Emekçilere geldiğinde, işçilere, kamu emekçilerine bu tür faturaların emekçilere kesildiğini görüyoruz. Biz de iktidara diyoruz ki, hani geçilmeyen köprülerin, inilmeyen hava alanlarının otoyolların garantilerini verenlere pek bir kamuyu zarara uğratmakla ilgili herhangi bir şey yok. Bu pandemi koşullarında insanlar gerçekten ekonomik anlamda çok çok zor durumlardayken, biz 81 milyon o garantileri ödüyoruz ama öğrencinin derse gelmemesi öğretmenin sorumluluğunda değil. Öğrencinin uzaktan eğitim araçlarından olmayışından kaynaklı derse katılmaması, eğitim yöneticilerinin problemi. Burada öğretmenin bir hak kaybının olması kabul edilebilir değil. Zaten biz bu konuda da hukuki olarak mağduriyet yaşayan arkadaşlarımızın yanında olacağımızı belirtiyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim