Karne dönemi geldi çattı. Bugün çocuklar karne heyecanı yaşıyorlar. Uzun bir tatil çocukları bekliyor. Bence tadını çıkarmalısınız.

Tabi ki, karnesi iyi olan öğrenciler tatili dört gözle beklerken, kötü olan öğrenciler ise endişeli bir şekilde bekliyor.

Karne almak; çocuklarda aşırı kaygı yaratabildiği gibi, anne ve babayı da oldukça heyecanlandırır. Peki, karnesi kötü olan çocuklara nasıl davranmalıyız?

Karnesi kötü olan çocuklara aşağılayıcı ve utandırıcı davranışlar sergilemeyin. Çocuğun kendine olan güveni tamamen yok olabilir. Karnesi kötü olan öğrenci için, ailesinin tutumu ve tepkisi önemlidir. Ebeveynler çocuğunu suçlayarak kendi hatalarını gizlemeye çalışabilirler. "Zamanında çalışsaydın" , "Üzüleceğini bildiğin halde çalışmadın", "Zaten senden hiçbir şey olmaz" gibi sözler söylemek, suçu tamamen çocuğa yükleyip işin içinden çıkmaya çalışmak, hiçbir şekilde çözüm olacak bir tavır değildir. Dayak, kızmak, bağırmak durumu tamamen kötüye götürmekten başka bir işe yaramaz.

Çocukların karneleri değerlendirilirken önce başarıları pekiştirilmeli sonra kötü olan notları konuşulmalıdır. Empati kurmalıyız. Size nasıl davranılmasını isterdiniz?

Her çocuğun başarı ve yeteneklerinin farklı alanlarda olduğu unutulmamalıdır. Başarısızlık durumunda çocuğu tembellikle suçlayıp sıyrılmak yerine çok yönlü düşünerek sorunun kaynağına inmeye çalışmak gerekiyor.

Çocuk hiçbir koşulda başkalarıyla kıyaslanmamalı. Bizler bile kıyaslanmayı sevmiyoruz. Düşünün ki, çocukları bu durum ne kadar kötü etkiler. Kardeşi ile kıyaslamak, arkadaşlarıyla kıyaslamak çocuğu daha çok başarısızlığa itebilir. Şuan karne aldığım günleri geri gittim. Şuan hatırlayınca güzel ama o anki heyecan çok kötüydü.

Karnede zayıf varsa evdekilere nasıl açıklarım?

Acaba kızarlar mı?

Neyse ki bir şekilde karne eve ulaşıyor. Tek zayıf olması büyük tepkiye yol açmadı tabi ki… Yalnız annemin söyledikleri kulaklarımda halen çınlıyor. Filancının kızı var ya karnesi çok güzelmiş, falancının torunun bir karnesi varmış çok iyiymiş… Hiç bitmez filancı falancı… Tabi ki benim o an tek düşündüğüm, o kızı yanıma getirmeleri karnesiyle birlikte tabi…

Sonuç olarak çocuklara büyük tepkiler vermeyelim. Düzeltmeleri için onlara fırsat verelim. Bırakalım da uzun bir tatilin tadını çıkartsınlar. Doya doya eğlensinler…