Çocuk Hakları Gönüllüleri Derneği Bolu İl Temsilcisi İsmailcan Kaya, 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü’ne dair açıklamada bulundu.

Her yıl 11 Ekim’de dünya çapında kutlanan bir gün olan Dünya Kız Çocukları Günü 2012’de Birleşmiş Milletler tarafından alınan bir kararla, kız çocuklarının cinsiyetlerinden ötürü maruz kaldığı eşitsizlik konusundaki farkındalığın artırılması amacıyla kutlanmaya başladı.

Çocuk Hakları Gönüllüleri Derneği Bolu İl Temsilcisi İsmailcan Kaya, UNICEF’e göre her yıl 12 milyon kız çocuğu evlendirildiğine dikkat çekerek; “2012 yılında kız çocuklarına karşı yapılan ayrımcılığın giderilmesi, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin insan haklarından tam anlamıyla yararlanabilmeleri adına BM Genel Kurulu'nda oy birliği ile kabul edilen karar uyarınca 11 Ekim Dünya Kız Çocukları Günü olarak ilan edilmiştir.

“ÇOCUK EVLİLİĞİNDE  RAKAMLAR İÇLER ACISI”

Elde edilen verilere göre dünya çapında ve ülkemizde kız çocuklarının okuma yazma oranı her geçen gün artmakta. Buna rağmen Dünyada 32 milyon kız çocuğu ilkokula gidemezken 29 milyon kız çocuğu da orta öğretim hayatına giremiyor. Yine acı bir gerçek olan çocuk evliliğinde de rakamlar içler acısı. UNICEF’e göre her yıl 12 milyon kız çocuğu evlendiriliyor.

Erken yaşta evlilik, gerek bedensel gerek psikolojiksel olarak yaşanan hasarlar neticesinde toplumsal gelişmemizin önünde bir engel konumundadır. Sosyo kültürel algıları bir kenara atıp erken yaşta evliliklerin bir an önce önüne geçmeliyiz. Toplum içinde yaşayan her bireyin cinsiyet ayırt etmeksizin hakları vardır. Bu hakları cinsiyete göre kısıtlamayarak bu çıkmazın önüne geçmeliyiz” şeklinde konuştu.

“GELİN ONLARI DÜŞLERİNDEN VURMAYALIM!”

Kaya, kız çocuklarını her anlamda destekleyerek yeteneklerini ortaya çıkarabilecekleri alanlara yönlendirilmesini vurguladı. İsmailcan Kaya;  “Gelin onları düşlerinden vurmayalım. Kız çocuklarını her alanda ve her anlamda destekleyerek yeteneklerini ve potansiyallerini ortaya çıkartabilecekleri alanlara yönlendirelim. Çocuklarımızın cinsiyetinin altına sığınarak yaptığı hataları ve yanlışları, doğru bir davranışmış gibi göstermeyelim. Gerekli eğitimleri aile ortamında vererek müreffeh yarınları bugünden inşa edelim. Büsbütün umutlarıyla hayallerini sizlere söyleyen kız çocuklarımıza “sen kız çocuğusun” diyerek onlara engel olmayalım.

“ONLAR BİZİM DÜNÜMÜZ, BUGÜNÜMÜZ VE YARINIMIZDIR”

Kız çocuklarının ayrımcılığa uğramadığı, eğitimden ve sosyal hayattan uzak kalmadığı, tüm çocuk ve bireylerin cinsiyetleri ayırt edilmeden yaşamlarına devam edebildiği ve her çocuğun hayallerine ulaşabildiği bir dünya diliyorum” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim