Öz Orman-İş Sendikası Bolu Bölge Başkanı İsmet Yılmaz, 8 bin 600 orman işçisinin yıl sonunda 'iki ay sonra görüşürüz' denilerek işten çıkarıldığını iddia ederek; Orman işçilerine sadece yaz aylarında değil, yılın her günü ihtiyaç olduğunu belirti. Yılmaz, yetkililerden ormancılığın kara ayları olarak adlandırılan bu aylarda orman işçisine çalışma imkânı verilmesini istedi.

Öz Orman-İş Sendikası Bolu Bölge Başkanı İsmet Yılmaz, kış aylarında olmamıza rağmen ihmal ve dikkatsizlikler sonucunda orman yangınları devam ettiğine dikkat çekerek;  “Şu an meydana gelen yangınlarda sadece bir arazöz şoförü, bir de işçi bulabilirlerse gönderebiliyorlar. Bunun yanında ormanlarımızda fidanlama, damgalama, bakım onarım gibi birçok işimiz var. Israrla anlatmak istediğimiz de bu; ormanlarımız kendiliğinden oluşmuyor, büyümüyor, gelişmiyor. Orman işçisini sadece ateşi söndüren işçiler olarak yorumlamak yanlıştır. Bu sebeple devlet büyüklerimizden 12 ay iş 12 ay çalışma imkânı müjdesi bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“YANGINLA MÜCADELE VATAN SAVUNMASIDIR”

İsmet Yılmaz, ülkemizde 78 milyon hektarlık alanın yaklaşık yüzde 30’unun (23 milyon hektar) ormanlarla çevrili olduğunu da ifade ederek,  ‘Vatan savunması’ olarak görülen ve sayısız can verilen ormancılığın önemine işaret etti. Yılmaz, “Bugün ülkemizi çepeçevre saran ormanlarımızın, Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde korunduğu, yetiştirildiği gerçeğini göz önüne aldığımızda, ülkemizin sadece akciğerlerini korumadığımızı, insan ihtiyacının tamamını kapsayan yüksek bir arz talep dengesini koruduğumuzu görmekteyiz. Koruma ve yetiştirme unsuru olarak görev yapan işçilerimizin orman yangınlarında vermiş oldukları mücadele kara- hava harp sanatları örneğiyle tıpa tıp benzerlik göstermektedir. Fakat koruma kalkanı oluşturan işçilerimizin durumunu 2021 yılının eylem planında daha da iyileştirmek devletimizin yapması gereken başlıca hususları arasında yer almaktadır.” dedi.

“ZAMANLA YARIŞIYORLAR”

Ülkemiz ormanlarında ortaya çıkan bir yangının ilk müdahale anının çok önemli olduğunun altını çizen Yılmaz,  “Yangınlarımız ilk yarım saat içerisinde kontrol altına alınmadığı avam ifade ile ya denizde ya da karada ancak söndürülebilir. Bu sebeple ormancılık alanında ateşle mücadele eden işçilerimizin yetersiz olması, yorgun olması, motivasyonunun düşük olması doğrudan başarısızlık olarak hanemize yazılmaktadır. Tecrübe ettiğimiz Göynük orman yangını örneğinde olduğu gibi Bursa, Trabzon, Konya, Mersin, Antalya, İstanbul, Sakarya, Zonguldak, Kayseri, Amasya, Erzurum, Eskişehir, Balıkesir ve Kastamonu Orman  Bölge Müdürlüklerinden yangın söndürme ekipleri gelmiştir. Bolu Orman Bölge Müdürlüğümüzden’ de Ege ve Akdeniz’de çıkan orman yangınlarına birçok kez ekiplerimiz gitmişlerdir. Bölgelerde eksik işçiden dolayı yeterli müdahaleyi yapamayan müdürlükler destek istemekte ve 7-8-10 saat uzaklık mesafesine sahip olan illerden ek destek alınmaktadır. 10 saat içerisinde ormanlarımızda yangın boyutunun, yanan canların ne kadar olduğunu tahmin edebiliyor musunuz?” ifadelerini kullandı.

“12 AY İŞ, 12 AY GÖREV”

Orman yangınlarının sadece yaz aylarında değil, yılın 12 ayında gerçekleştiğini vurgulayan Yılmaz,  “Ormancılık alanında görev yapan çalışanların tek işi ateş söndürmek değil, damgalama, budama, fidan dikme gibi birçok husus var ve bu husus 12 ay boyunca sürüyor. Türkiye genelinde yılın 11 ve 12’nci aylarında 8 bin 600 çalışanımız ‘size ihtiyacımız yok iki ay sonra görüşürüz’ denerek işten çıkarıldı. Ağaç dikim işlemleri, bakım onarımın yanında sadece 11. ve 12. aylarda çok sayıda orman yangınımız oldu, oluyor. Devletimizin 12 ay iş 12 ay görev mantığı ile işçilerimizi işten çıkarmamasını önemsiyoruz. Ormancılığın kara ayları olarak adlandırdığımız bu aylarda çalışma imkânı verilmesini, işçilerimizin mağdur edilmemesinin son derece önemli olduğunu hatırlatmak istiyoruz.” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim