Türkiye çapında arz ve talep dengesinin sağlanması amacıyla uygulanacak kısıtlama kapsamında Bolu Organize Sanayi Bölgesi ve OSB dışındaki tesislerde 72 saatlik elektrik kısıtlaması uygulanacak.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş ve Bolu OSB Müdürü Mustafa Gülen, doğal gaz kaynaklarında meydana gelen sıkıntılardan dolayı yaşanan elektrik üretim kısıtlamasına ilişkin açıklamada bulundu.

HABER: ASLI AKIŞ

Sanayideki enerji krizi gittikçe büyüyor. İlk olarak fabrikaların doğalgaz kullanımı kısıtlanırken, alınan son kararla 24 Ocak Pazartesi (bugün) saat 00.00’dan itibaren Türkiye’deki tüm OSB’lere elektrik kısıntısı uygulanması yapılacak ve ülke sanayi üretimi en az 3 gün süreyle tamamen duracak. Bu arada OSB dışındaki tesislerde de aynı kısıntının uygulanacağı öne sürüldü.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, kesintilerden firmaların etkileneceğini belirterek; “Ülke olarak doğalgaz konusunda net ithalatçı pozisyonunda olmamızdan dolayı, doğalgaz ithalatında yaşanan sıkıntı ve aksamalardan sektörlerimiz doğal olarak etkilenmektedir. Son olarak, İran kaynaklı yaşanan 10 gün süreli doğalgaz kesintisinin özellikle tüketimin çok arttığı kış aylarına rastlaması nedeniyle firmalarımız bu durumdan olumsuz etkilenecek” diye konuştu.

BOTAŞ tarafından yayınlanan tebliğ ile 21 Ocak itibariyle % 40 oranında doğalgaz kullanım kısıtlamasına gidilerek firmaların doğalgaz kullanımı, doğalgaz çekişinin % 60’ıyla sınırlandığını ifade eden Ateş; “Yine bunun yanında, elektrik kullanımında da önümüzdeki hafta kısıtlamaya gidilecek. TEİAŞ’ın son tebliği ve aldığımız bilgilere göre, İlimizde önümüzdeki hafta Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri Organize Sanayi Bölgelerinde üç tam gün süreyle elektrik kısıtlaması uygulanacak. OSB dışındaki tesislerde de firmaların çalışma programlarına göre belirlenecek iki gün boyunca elektrik kesintisine gidilecek.  Tebliğde, bu duruma riayet etmeyen sanayicilerin müeyyidelerle karşı karşıya kalabileceği ifade ediliyor. Bu kısıtlamalar, firmalarımızı, özellikle ihracat bağlantılı üretim yapan sanayicilerimizin planlama ve termin süreçlerini olumsuz yönde etkileyecek.” dedi.

Türker Ateş, Zaruri gelişen bu durumun mümkün olduğunca kısaltılması ve firmaların süreci minimum kayıpla atlatabilmesi için görüşme ve çalışmaların devam ettiğine de işaret ederek; “Firmalarımızdan da herhangi bir yaptırıma maruz kalmamaları için aksi bir karar alınıncaya kadar kesinti kurallarına riayet etmelerini, ihracat bağlantılı çalışan firmalarımızdan da üretim planlama ve termin süreçlerini muhataplarıyla birlikte yeniden geçirmelerini rica ediyoruz” şeklinde konuştu.

“BELİRLİ BİR KISINTIYA GİDİLECEK”

Enerji alanında yaşanan sorunları bir kartopunun çığa dönüşmesine benzeten Bolu Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Mustafa Gülen; “ Bolu’da yetkili dağıtım firması Sedaş. Tüm illerde belirli bir kısıntıya gidilecek. Bu kısıntı OSB’lerde kurtarmazsa büyük sanayi tesisleri de dahil ne kadar gerekliyse o kadar kesinti yapılacak. Enerji Bakanlığı o listeyi veriyor TEİAŞ’a, TEİAŞ dağıtım firmalarına söylüyor, bölgenizde şu kadar kesintiye gireceksiniz. O kesintiyi hangi firmalardan karşılayabilirse o kadar kesinti yapacak. Ama sadece Bolu’da değil, tüm Türkiye’de.” dedi.

“FİRMALAR AÇISINDAN BÜYÜK SIKINTI”   

Gülen, 3 günlük kesintide aydınlatma ve güvenlik kameralarının çalışacağının altını çizerek; “Biz günleri belirledik. Çarşamba, Perşembe ve Cuma’ya aldık. 3 gün arka arkaya 72 saat. Elektrik var ancak üretim amaçlı kullanmak yasak. Ancak aydınlatma ve güvenlik kameraları gibi zaruri şeyler çalışacak. Büyük sanayi kuruluşlarını etkileyecek. Bolu OSB’nin 18 MVA Kurulu güce sahip. Kesintiye uğratamayacağımız olmazsa olmazları var OSB’nin. Su motorları, aydınlatmalar için 4 MVA gücü geçtiğimiz zaman cezaya tabi oluyoruz. Firmalar açısından büyük sıkıntı.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim