51.si düzenlenen TÜBİTAK- 2204 Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasında Türkiye 3.lüğü kazanan Bolu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Özge Türkmen, 52.si düzenlenen TÜBİTAK- 2204 Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na Binnaz Aksay danışmanlığında '3-5 Yaş Aralığındaki Çocuklar ve Ebeveynlerinin Covid-19 Salgını Sürecinde Teknolojik Aletlere Karşı Tutumlarının Aile İçi İletişim Yönünden İncelenmesi: Bolu İli Örneği' başlıklı projesiyle Bölge Yarışması'na yine davet edildi.

 Haber: Aslı Akış

Bolu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Özge Türkmen, TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması bölge seçimlerinde Sosyoloji alanında Ankara bölge birinciliğini elde etti.

9-12 Mart 2020 tarihlerinde Ankara'da 51.si düzenlenen TÜBİTAK- 2204 Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması bölge seçmelerinde Bolu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Özge Türkmen, Sosyoloji alanında Ankara Bölge birincisi olarak Türkiye finallerinde yarışma hakkı elde etmiş, 9 Temmuz 2020'de açıklanan Türkiye Finali sonuçları doğrultusunda, danışmanlığını Fatih Haykır'ın yaptığı "03-05 Yaş Aralığındaki Alfa Kuşağı Çocuklarında Teknoloji Bağımlılığı Üzerine Bir İnceleme: Bolu İl Örneği" adlı proje Sosyoloji alanında Türkiye 3.lüğü kazanmıştı.

TÜRKMEN, PANDEMİDE TEKNOLOJİK ALET KULLANIMINA DİKKAT ÇEKTİ

Geçtiğimiz yıl teknoloji bağımlılığı üzerine bir inceleme yaptığını dile getiren Özge Türkmen; “Bu yıl 3-5 yaş aralığında anaokulu çocukları üzerinde inceleme gerçekleştirdim. Pandemi nedeniyle Google üzerinden bir anket hazırladık. Ama bu çocukların ebeveynleri bizim uygulamadığımız anketi doldurdu. Aile içi iletişimi nasıl etkilediğini araştırdık bu yılda. Çocukların aile içi iletişimini ebeveynlerin teknolojik alet kullanımı ya da ebeveynlerin çocuklarına pandemi sürecinde teknolojik alet alıp almama durumunu nasıl etkiliyor? Çocukların cinsiyeti ya da yaşları arasında da bir değişkenlik var mı? Pandemi sürecinde çocukların teknolojik alet kullanım isteği nasıl oldu? Bir teknolojik alete sahip oldular mı gibi sorulara cevap aradık. Yani çokta beklediklerimizin üstünde ya da bizi yanıltacak cevaplar almadık” şeklinde konuştu.

Pandemi döneminde evde geçirilen süreçte çocukların teknoloji aleti edindiğine dikkat çekerek; “Birçok çocuk pandemi sürecinde teknolojik alet sahibi olmuş. Ebeveynler çocuklarına teknolojik alet almış. Çocuklar pandemi öncesinde günün yarısını sabahçı veya öğlenci olarak eğitim aldığından günün yarısını okulda geçiriyorlar. Sanat ve spor gibi aktivitelerle de en azından okulda ya da ödevlendirildiklerinde okulda vakit geçirebiliyorlar. Ama bu yıl çocuklar evdeyken tamamen teknolojik aletlerle iç içe ya da ulaşabilmeleri daha kolay olduğu için sanat ve spor ile ilgili bir tık daha düşmüştü. Evet veya hayır cevabını veren kişi sayısı çok azdı. Sayının da geçtiğimiz yıllar arasında bir fark yoktu. Biz geçtiğimiz yıl kreşe giden ve kreşe gitmeyen kesimi karşılaştırmıştık. Bu yıl sadece kreşe gidenler üzerinden bir anket uygulayabildik. Ama sadece gidenlere bile baktığımızda gidemeseler de çocuklar sanat ve spora değil ekrana bağlı kalmışlar. Ekran başında artık video izleyerek mi? Oyun oynayarak mı? Yoksa 3-5 yaş arasındaki çocuklarda sosyal medya üzerinden mi video izleyemeye başladılar bu seçeneklere yer vermedik” ifadelerini kullandı.

“AİLE İÇİ İLETİŞİMİ KUVVETLENDİRMEK İÇİN ETKİNLİK DÜZENLENEBİLİR”

Uzmanlar tarafından 3-5 yaş gurubu için sosyal medya tavsiye edilmediğinin altını çizen Özge Türkmen; “Çocukların ebeveynleriyle birlikte dışarıda çok fazla etkinliği yok. Yemekler ebeveynlerle birlikte yenilirse aile içi iletişim oluşabilir. İletişimi kuvvetlendirmek adına etkinlik düzenlenebilir. Birleşmiş Milletler tarafından belirlenmiş aile içi günü yapılabilir. Belki ebeveynler ikisi de çalışıyorsa bir tanesi en azından çocuğuyla vakit geçirebilir tarzından bir öneri sunmuştuk. Bununla birlikte ne kadar pandemi olsa da çocukların kreş, anaokullarına gitmesi yönlendirilebilir. En azından çocukların gününün belli bir kısmı eğiticiler tarafından geçiyor. Kreş eğitimi almayan çocukların ebeveynleri de kesinlikle tespit edilerek bu çocukların ebeveynlerine özellikle bir bilinçlendirme çalışmaları yapılabilir” dedi.

AİLE İÇİ İLETİŞİM VE TOPLUMSAL SORUNLAR DERNEĞİNİ ZİYARET ETTİ

Aile içi iletişim ve toplumsal sorunlar derneği  başkanı ile de bir görüşme gerçekleştiren Türkmen; “Benim bu çalışmayla birlikte öğrendiğim bir dernek var. Aile içi iletişim ve toplumsal sorunlar derneği. Baya da kapsamlı bir dernek. Genel başkanı ile görüştüm. Pandemi nedeniyle çok sık çalışmalar yapamadıklarını ama pandemiden ötürü çocukların özellikle de ekran yöneldiğini ebeveynlerinde bu noktada ne yapması gerektiklerini söyledi bana. Bu dernek aslında bir seminer düzenleyebilir ya da haftalık yayınlar alıyorlar. Bu yayınlardan haftalık konunun uzmanı tarafından ebeveynlere yönelik bir çalışma olabilir tarzında bir öneri sunduk” diye konuştu.

PROJESİ KAPSAMINDA SUNDUĞU ÖNERİLERİN HAYATA GEÇİRİLMESİNİ TALEP EDECEK

Hayata geçirilebilirliği açısından Aile İçi İletişimi ve Toplumsal Sorunlar Derneğinin de içinde yer aldığı Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığına bir mail göndererek geri dönüş aldığını kaydeden Özge Türkmen; “Hayata geçirilebilir uygulamalar arasında bir pilot aile uygulaması vardı. İlimizdeki Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından pilot aileler belirlendi. Bunlara yönelik anket uyguladık. Pandemi nedeniyle tekrar yasaklar başladığı için biz önerilerimizi hayata geçiremedik. Geçirme aşamasındayken tekrar bir yasak gelmişti. Bunun haricinde İl Müftülüğüne gitmiştim. Biz hutbeler içinde bir öneri sunmuştuk geçtiğimiz yıl. Müftü değişikliği olduğu için tekrar bir mail aldım ve Müftülüğe davet edildim. Müftülüğe gittiğimde de bunun olabileceğini fakat normalde vaizlerin belirlediğini pandemi nedeniyle kısıtlı olduğunu ve Bakanlıktan çok kısa süreyle hutbelerde okunacak şeylerin yerlerini söylediler. Bu yüzden yer verdiklerinde bana bunu video şeklinde ileteceklerini söylediler. Şuanlık oradan bir geri dönüş almadım. Bolu Belediye Başkanımız ile görüşmüştüm. Kendisi de kreşlerin arttırılması, parkların çoğalmasıyla alakalı söz vermişti. Parklar zaten yapılmakta. Kreşler yani pandemiden ötürü yapılıyorsa da haberim yok ama çocukların kreşe sevk edilmesi açısından da destek göstereceğini söylemişti. Onun haricinde görüşmeye gitmediğim ama mail yoluyla ulaşmaya çalıştığım yerler oldu. Birde İl Sağlık Müdürlüğüne gittim. İl Sağlık Müdürlüğü’nde de Bağımlılıkla Mücadele Komisyon Başkanıyla görüşmüştüm. Onlarda gerekli desteği verdi. Gerekli yönlendirmeyi yaptılar. Finalinin sonucu ne olursa olsun bu müdürlüklere, bakanlıklara tekrar mail atarak uygulanabilirliğini sağlamaya çalışacağım” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim