Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla, “Bazı Alanlarda İlan Edilen Turizm Merkezleri ile Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgelerinin İptali, Sınırlarının Yeniden Belirlenmesi ile İsim ve Statülerinin Değiştirilmesine İlişkin Karar”, geçtiğimiz ay Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. Karara göre; Bolu’da bir turizm bölgesi iptal edilirken bir kültür ve turizm koruma gelişim bölgesinin sınırı da yeniden belirlendi.

 Belirlenen yeni sınırlarla Bolu’da 500 kişiye istihdam sağlayan Narven Termal Kasaba, turizm bölgesi dışında kaldı. İlimize yıllık 150 Milyon TL gelir sağlayan, henüz %40’ı tamamlanan bu büyük projenin akıbeti ne olacak? İlimizin bürokratları bu konuyla alakalı nasıl çalışmalar yapıyor? Seçim zamanı “Öznemiz Bolu” diyen siyasilerimiz neredeler?

 AHMET İSHAK GÜLEN

 Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile Karacasu Beldesinin Turizm Merkezi sıfatının kaldırılması ve Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi’nin sınırlarının daraltılması sonrası, ilimize kazandırılan ve turizm noktasında Bolu ekonomisine büyük katkı sağlayan Narven Termal Kasabası’nın 38 bin hektar alanı kapsayan sınırların dışında kalması, Bolu kamuoyunda şaşkınlıkla karşılandı.

Öte yandan konu ile ilgili Bolu Valiliği tarafından geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, turizm alanlarının yargı kararı sebebiyle daraltıldığı belirtilerek, “Zorunlu olarak yapılan son daraltma işlemlerinden sonra Karacasu Beldesi ile çevre köy yerleşim alanları, BAİBÜ Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Narven Tesislerinin Turizm Bölgesi sınırları dışında, Karacasu Turizm Tesis ve Yatırım Alanları (Termal Otel, Büyük ve Küçük Kaplıca Otelleri, Sağlık Bakanlığı Bolu Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi, yapımı devam eden 500 yataklı termal tesis inşaatı) turizm alanı sınırları dâhilinde kalmaktadır” sözlerine yer verildi.

100 Milyon Dolar yatırım ile projesinin henüz yüzde 40’ını tamamlayan, pandemi döneminde dahi 500 kişiye istihdam sağlayarak ekmeğini paylaşan, ilimizdeki esnafa yılda 150 Milyon TL üzerinde gelire vesile olan, salgın ortamında 8 milyon dolar yatırıma adım atan, her ay 8 bin misafir ağırlayan ve proje tamamlandığında bu rakamın 20 bini bulması hedeflenen ‘Narven’ Bolumuzun değeridir. Peki, bu değere kimler sahip çıkacak?

Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi eski sınırları içerisinde olan ve bölgenin cazibe merkezi haline gelmiş Narven Termal Kasaba’nın yeni karar ile birlikte 38 bin hektar alanı kapsayan sınırların dışında kalması bölge turizminin kalbine adeta bıçak gibi saplandı.

Her mevsim renklerini üzerinde bambaşka bir halde taşıyan “Tabiatın Kalbi Bolu”  turizmde dünya şehri olma hedefiyle emin adımlarla ilerlerken yaşanan değişimleri ile tüm Türkiye gibi dünyanın da ilgisini çekiyor. Köroğlu’nun diyarı, tabiat harikası Bolu, Bakanlar Kurulu Kararı ile “Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” ilan edilmiş turizm yatırımcıları için de bir cazibe merkezi haline gelmişken Bolu’nun geleceği için verilen bu stratejik karara milletvekillerimiz, siyasilerimiz, bürokratlarımız, sivil toplum kuruluşu öncülerimiz neden ses çıkarmıyor?

Muhteşem doğası, zengin turizm alternatifleriyle dört mevsimin ayrı güzellikte yaşandığı Bolumuz için alınan bu kararla yeni bir sürece girildi.  Bolu turizm yatırımcıları için artık bir cazibe merkezi olamayacak. Yerli ve yabancı turizm yatırımcısı için artık Bolu avantajlı bir il haline gelemeyecek.

“Bolu Köroğlu Dağı Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi” olarak ilan edilen alan, Bolu Karacasu Termal Turizm Merkezinden başlayarak, Gölcük, Aladağ, Taşlıyayla, Seben Gölü ile doğuda Kartalkaya ve Köroğlu Dağı Turizm Alanının tamamını kapsayacak şekilde toplam 55 bin hektarlık bir bölgeyi kapsıyor. 5. Bölge Teşvikleri ile Bolu’ya yatırım yapacak girişimcilerin, ciddi oranda desteklenip sağlanan teşviklerle birlikte turizm şehri olarak hızla gelişip halkımıza da katma değer olarak geri dönmesi temennisiyle “Öznemiz Bolu”.

Editör: TE Bilisim