Sayın Okurlar;

Elimizdeki para, bir nevi hürriyetin aletidir. Ancak, peşi sıra kovalanan para, tam tersine köleliğin aletidir. Para, ya bizim başımızın belası veya bizim hizmetkarımızdır. Bir budala, para kazanabilir ama onu sarf etmek, akıllı adamın işidir. Bir yerde paranın değerini biraz anlamak isterseniz, borç para alın, bekleyin ve sonucu size nasıl intikal edecek görürsünüz. Parasız insanda da düşünürlük vardır ama paralılar bu konuda iki misli düşünürler. Para, iyi bir hizmetçi, kötü bir efendidir. PARA, HER İŞİ YAPAR DİYEN BİR ADAM, AYNI ZAMANDA PARA İÇİN HER ŞEYİ DE GÖZE ALAN ADAMDIR. TABİR-İ AMİYANE İLE, PARA GÜBREYE DE BENZER. NİTEKİM YAYILMADIĞI SÜRECE PEK İŞE YARAMAZ. PARA, İNSAN AVLAMAK İÇİN ÇOK İYİ BİR YEM DE OLABİLİR. Beş para için yıldıza kement atan az budala yoktur. Para, bazen bin ayıbı örttüğü gibi, bazen de adama yürüyüş de akıl da öğretebilir. Gel gör ki para çoğu zaman kazanılabilir ama sıhhati her zaman kazanmamız mümkün olmaz. (PARAN VARSA HALEP’TİR YOLUN, PARASIZ OLURSAN ALLAH KORUSUN TIMARHANEDİR YOLUN. BU NEDENLE PARASIZ TELLALAR MÜZEVİR OLURLAR.)

Sayın Okurlar;

Aslında para sağlam, kişilikli, asaletli, faziletli ve güngörmüş kişilerin elinde paradır. Helalden, alın terinden uzak olan paranın kendisine faydası yoktur ki başkasına faydası olsun. Mazlumun, masumun, öksüzün velhasıl kul hakkını yiyen kimsenin, her akçesi Aden incisi, Caferi altını olsa yine yenmez. O para, mideye kurşun gibi oturmakla kalmaz, bağırsakları da deler geçer. İşte bunun için mazlum, masum bir gün gülecektir ama vatandaşın helal parasını çalan, yiyen, taş kalpli zalimlerin de nasıl olsa dişi sökülecektir.

Sayın Okurlar;

Cahilde kalem, deli de silah nasıl tehlikeli ise parayı gerçek anlamda tanımayan ve harcamasını bilmeyen serseride bir gün elma şekeri gibi birden yenir ve bitirilir. Aziz suyun çöle dökülmesi gibi hiçbir şey elde edemez. Sözlerimizi şu dörtlük ile bitirelim:

‘’KIZ, KADIN ÇOK OLDU GÖZÜMDEN DÜŞELİ

BUNLARIN HİÇLİĞİNİ BEN KENDİLİĞİMDEN ÖĞRENDİM

ŞİMDİ DE KALMADI ARTIK NAKTİN NAZARIMDA DEĞERİ

KİRLİ ELLERDE GÖRÜNCE PARADAN DA İĞRENDİM.’’