Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü’nde Paralimpik Voleybol Turnuvası düzenlendi. Turnuvada şampiyon olan takım ile Bolu Paralimpik Voleybol Takımı gösteri maçı yaptı.

Haber: Ömer Çetinaslan

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Spor Yöneticiliği Bölümü’nde sınıflar arası Paralimpik Voleybol Turnuvası düzenlendi. Engelliler için farkındalık yaratmak amacıyla düzenlenen turnuvada şampiyon olan takım, Bolu Paralimpik Voleybol Takımı ile gösteri maçı yaptı.

Maç öncesinde bir konuşma yapan BAİBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Ahmet Özsoy,  istatiksel veriler paylaşarak dünyada engelli nüfusunun çokluğuna dikkat çekti. Özsoy, “Engelli olmak, doğuştan ya da sonradan insanın başına gelebilecek hasta ya da sakat olma durumudur. Unutmamız gereken şey ise, her birimizin her an engelli olabilme ihtimalinin olmasıdır. Bugün, birleşmiş milletler verilerine göre; dünya nüfusunun %10’u, yani 725 milyonunu engelliler teşkil ediyormuş. Bu rakam, Dünya Sağlık Örgütü’ne göre; 1 milyarın üstündedir ve emsali görülmemiş hızda artmaya devam etmektedir. Ülkemizde yapılan araştırma verilerine göre ise; nüfusumuzun %12,3’ü yani 10 milyona yakınını engelliler oluşturmaktadır. Bu durum bizlere, onların asla göz ardı edilemeyeceği ve her birimizin her an engelli olabileceğinin en açık göstergesidir” diye konuştu.

“DUYMAK İSTEMEYEN KADAR AĞIR DERECE SAĞIR YOKTUR”

Özsoy, engelli olma dezavantajının ortadan kaldırılmasının mümkün olduğunu söyleyerek, “‘Engelli olmak, bir handikap ortaya çıkarır’ düşüncesi, tamamen insanların beyinlerinde oluşan bir algıdır. Evet, engel bir handikap belirtir fakat bu durum ortadan kaldırılabilir. Bu handikabı ortadan kaldırmaya yönelik girişimlerde bulunmak, hem bireysel hem toplumsal farkındalık ile sağlanır. Bu bağlamda,  aslında engeller, insanların zihinlerindedir. “Duymak istemeyen kadar ağır derece sağır yoktur” diye başlayan İtalyan atasözü bizlere, asıl engelin ruhta ve zihinlerde olduğunun çok güzel bir işaretidir. Ayrıca, “önemli olan bedeninizdeki engel değil, kafanızdaki tembelliktir” diyen Stephen Hawking, işitme engelli olduğu halde birbirinden güzel eserler kazandıran Beethoven ve görme engelli olan aynı zamanda da en büyük ozanlarımızdan biri Aşık Veysel gibi insanların başarıları ve bizlere bıraktıkları eserleri, handikabın nasıl ortadan kaldırılacağının en büyük göstergesidir” şeklinde konuştu.

“MİLYONLARCA ENGELLİYE UMUT OLMAKTASINIZ”

BAİBÜ Spor Bilimleri Fakültesi Araştırma Görevlisi Ahmet Özsoy, sözlerini şöyle tamamladı: “Bugün aramızda, tıpkı az önce bahsettiğim insanlar gibi sahip oldukları engellerin üstesinden gelebilmiş ve başarılarıyla hepimizin göğsünü kabartan sporcularımız var. Hayatın tüm zorluklarına rağmen, sizlerin sergilediği mücadele takdire şayandır. Sizler, ülkemizde bulunan milyonlarca engelliyi temsil etmektesiniz ve onlara umut olmaktasınız. Sizlerin azim ve kararlılıkla bizlere de örnek olduğunuzu özellikle belirtmek isterim. Sizler, engelleri aşmanın bir inanç meselesi olduğunu, başarının anahtarının önce kişinin buna inanması olduğunu her zaman ispat ettiniz. Sizler, engelleri aşarak üzerinize düşen görevi fazlasıyla yapmaktasınız. Burada bizlere düşen görev ise, bu mücadelenizde, yolunuza daha fazla engel değil, destek olmaktır.”

Konuşmanın ardından turnuvanın şampiyonu olan takım ile Bolu Paralimpik Voleybol Takımı arasında gösteri maçı yapıldı.

Turnuvayı düzenleyen Abant İzzet Baysal Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde Spor Yöneticiliği 3.sınıf 2. Öğretim öğrencileri, turnuvanın düzenlenmesinde emeği geçen öğretmenlerine teşekkür ederek, “Abant İzzet Baysal Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinde Spor Yöneticiliği 3.sınıf 2. Öğretim öğrencileri olarak Rekreasyon, Turizm ve Spor dersi kapsamında fakültemizde Paralimpik Voleybol Turnuvası düzenleyerek farkındalık yaratmak istedik yapmış olduğumuz bu turnuvada onlarında bizlerden bir farkı olmadığını günümüz toplumumuzda onları kendimizden ayırmayıp her türlü sosyal faaliyetlerde onlarında bizler gibi aktif birer birey olduklarını göstermek için bu organizasyonu planladık ve uyguladık bize destek olan dersimizin hocası sayın Dr. Arş.Gör. Devrim Bulut ve diğer hocalarımıza teşekkür ederiz” ifadelerine yer verildi.

 

Editör: TE Bilisim