Özel Çağsu Hastanesi Patoloji Bölüm Uzmanı Uzm. Dr. Yeşim Yıldırım, tanı ve tedavi sürecinde arka planda kritik bir görev üstlenen Patoloji Bölümü hakkında açıklamalarda bulundu.

 Haber: Aslı Akış

 Tıp dünyasında çok sık duyulan pataloji hastalık bilimi olarak bilinir. Herkesin neredeyse bir defa gittiği patoloji bölümünün ilgilendiği hastalıklar merak konusu oluyor. Patoloji Bölüm Uzmanı Uzm. Dr. Yeşim Yıldırım, Patoloji Bölümü Nedir?, Patolog Kimdir? Patoloji Raporu Nasıl Düzenlenir? Ve Laboratuvar Nasıl Çalışır? Bu konu hakkındaki tüm detayları anlattı.

PATOLOJİ NEDİR?

Uzm. Dr. Yeşim Yıldırım, Pataloji’nin hastalıklara tanı koymak amacı ile alınan örnek numuneleri inceleyerek hastalık tanısını raporlayan tıp dalı olduğuna işaret eden; “Patoloji kelime anlamı itibarıyla (pathos= hastalık, logos= bilim) hastalık bilimidir. Laboratuvar hizmetini de içeren, klinik bir branştır. Diğer klinik branşlara, bir çeşit ‘konsültasyon hizmeti’ vererek hastalıkların tanısının konulmasını sağlar. Bu nedenle patolog mikroskop altında inceleme yaparken, yalnızca görüntüyü değil hastanın klinik durumunu, hastalığın ne zaman başladığını ve daha önce kişinin hangi hastalıkları olduğunu da bilmek durumundadır.

Patoloji branşları ikiye ayrılır. Bunlar genellikle genel patoloji ve özel patolojidir. Genel Patoloji normal hücre yapısının bozulması ile birlikte hücrelerde meydana gelen farklılıkları detaylı olarak inceler. Aynı zamanda kanser ve tümörün organların dışına yayılması ile metastaz oluşur. Genel patoloji de bu konular ile ilgilenmektedir. Özel patoloji diğer bir adı ile sistem patolojisidir. Bu sistem genel olarak organlarda görülen hastalıkları inceler. Bu alan ise akciğer patolojisi, nöropatoloji, dermapatoloji ve jinekopatoloji gibi alanlara ayrılmaktadır” dedi.

PATOLOG KİMDİR?

Yıldırım, “Patolog aslında çok insanın tanımadığı, tesadüfen hastaların tanışmak durumunda kaldığı, mikroskop arkasında görülen, hastaların hayatlarına o mikroskobun gözlüğünden baktıklarıyla dokunan, raporları düzenleyen bir hekimdir. Patologlar, doğrudan hastayla değil, genellikle hastaların doktorlarıyla temas halindedir ve bu nedenle ‘doktorların doktoru’ diye de tanımlanırlar.

Patolog, hastalık taşıdığı düşünülen organlardan ve dokulardan alınan örneklerin incelemesini yapar. Alınan örnekleri mikroskop ile inceleyerek hastalığa tanı koyar.

Patoloji uzmanı olmak için tamamlanması gereken eğitim süresi 4 yıldır. Patolog olarak görev yapan hekimler genel olarak laboratuvar ortamında çalışırlar. Bu yüzden de hastalar ile doğrudan temasları bulunmamaktadır.

Patoloji uzmanlarının niteliklerine dikkat edilmelidir. Laboratuvar ortamı oldukça stresli olduğu için Patologların da buna uyum sağlaması önemlidir. Ekip çalışmasına uygun ve sabırlı bir yapıda olması beklenir. Patoloji Uzmanlarının iletişim becerileri de yüksek olmalıdır ki klinisyen ile korele olarak hastalar için doğru tanıyı koyabilmelidir. Laboratuvar araçlarını da doğru ve etkili kullanabilmeliler. Problem çözme yeteneğine sahip olan Patoloji uzmanları işlerini de severek yapmalılar” ifadelerini kullandı.

PATOLOJİ RAPORU NEDİR? NASIL DÜZENLENİR?

Patoloji raporu hakkında da konuşan Yeşim Yıldırım, ‘’Genellikle kanser tanısı ve evresini belirlemek için yapılan, hazırlanana kadar geçen sürede yoğun bir emek verilen, uzun saatler ve günler boyunca üzerinde çalışılmış, farklı kaynaklardan yararlanılarak hastaya en faydalı ve en doğru yaklaşımın sağlanması için gerekli bilgilerin sentez edildiği bir raporudur. Patoloji raporunun altındaki imzanın bir hekime ait olduğu bile bilinmeyebilir ve patoloji sonuçları makinelerden çıkar sanılır. Ancak patoloji raporu, mikroskop altında görülen özellikler hastanın bir bütün olarak ele alınarak yorumlandığı bir değerlendirmenin sonucudur ve bu incelemeyi hekimler/ patologlar yapar. Bazı nedenlerden dolayı tanı koyulamamış ise raporda ek tetkikler, tekrar örnek alınması istenebilir” şeklinde konuştu.

PATOLOJİ LABORATUVARI NASIL ÇALIŞIR?

Patolojik inceleme için gerekli olan örneklerin, mikroskopla çalışılma sürecine ulaşması için etkili ve detaylı bir laboratuvar çalışmasından geçmesi gerekmediğine değinen Uzm. Dr. Yeşim Yıldırım; “Spesifik patoloji hizmetleri hem anatomik (cerrahi patoloji, sitopatoloji, otopsi incelemesi) hem de klinik patolojiyi (nefropatoloji, hepatopatoloji vb) içermektedir. Patoloji teknisyenleri patoloji laboratuvarının kilit taşlarından biridir. Patolojinin laboratuvar kısmında çok titiz bir çalışma gereklidir ve bu aşama, hastalığın tanısını doğrudan etkilemektedir. Patoloji pratiğinde doğru tanı; laboratuvar aşamalarının standardize olması ve tüm adımların doğru olarak yürütülmesine bağlıdır.” Diye konuştu.

 

 

Editör: TE Bilisim