Bolu Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından, poşet ücretlendirilmesine yönelik esasların uygulanıp uygulanmadığını tespit etmek amacıyla denetim gerçekleştirildi. Denetimlerde, 17 adet satış yerinde poşetlerin taşıması gereken fiziksel özellikleri ile ilgili uygunsuzluklar tespit edilerek ve satış noktalarına gerekli yasal işlemler yapıldı.

Haber: Aslı Akış

Bolu merkez ve Mudurnu’da faaliyet gösteren market, mağaza ve diğer satış noktalarında ücretli poşet denetimi gerçekleştirildi. Yapılan denetimlerde, satılan poşetlerin faturalara eklenip eklenmediği, poşetlerin kalitesi, barkod, çevreci slogan ve sıfır atık logosunun kullanımı konusunda kurallara uyulup uyulmadığı kontrol edildi.

Bolu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden denetimler ile ilgili yapılan bilgilendirmede; “İsrafın önlenmesi, doğal kaynaklarımızın daha verimli kullanılması, atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrılarak geri dönüşüme kazandırılması noktasında mevcut sistemi daha düzenli, sistemli ve uygulanabilir bir temele oturtmak amacıyla Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Saygıdeğer eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 'Sıfır Atık Projesi'nin temelleri atılmıştır. Bu projenin yaygınlaştırılması ile ilgili uygulamalar ve yönetmelik çalışmaları yapılmaktadır.

Bu kapsamda bir basamak olarak plastik üretim ve tüketiminin azaltılması, takibinin sağlanması amacıyla plastik poşetlerin ücretlendirilmesi, satışı, beyanı, geri kazanım katılım payı tahsili ile birlikte izleme, kontrol ve denetimine ilişkin hususlar 09/01/2019 tarih ve 66745475-145.07-6267 sayılı Makam Oluru ile yürürlüğe giren "Plastik Poşetlerin Ücretlendirilmesine İlişkin Usul ve Esaslar” Bakanlığımızca belirlenmiştir.

İl Müdürlüğümüz tarafından bu usul ve esaslar kapsamında İlimizde poşet satışı yapan firmalar denetlenmektedir. Söz konusu denetimlerde poşetin ücreti, kalınlığı ve taşıması gereken fiziksel özellikler (barkod, sıfır atık logosu, çevreci slogan, firma logosu büyüklüğü) ile geri kazanım katılım payı beyannamesi işlemleri kontrol edilmektedir.

61 ADET DENETİM YAPILDI

Poşet satışı yapılan yerlere 05.08.2019 - 04.10.2019 tarihleri arasında İlimiz Merkez ve Mudurnu İlçesinde 61 adet denetim yapılmıştır.

UYGUNSUZLUKLAR TESPİT EDİLDİ

Denetimlerde 17 adet satış yerinde poşetlerin taşıması gereken fiziksel özellikleri (sıfır atık logosu ve/veya çevreci slogan olmaması, firma logosunun poşet yüzeyinin %20' sinden büyük olması) ile ilgili uygunsuzluklar tespit edilmiş ve satış noktalarına gerekli yasal işlemler yapılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilisim