Bolu Sosyal Bilimler Lisesi 12.sınıf öğrencisi Özge Türkmen hazırladığı, “03-05 Yaş Aralığındaki Alfa Kuşağı Çocuklarında Teknoloji Bağımlılığı Üzerine Bir İnceleme: Bolu İl Örneği” adlı projesiyle Sosyoloji alanında Türkiye 3.lüğü kazandı.

 Haber: Aslı Akış

 9-12 Mart tarihlerinde Ankara'da 51.si düzenlenen TÜBİTAK- 2204 Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması bölge seçmelerinde Bolu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Özge Türkmen, Sosyoloji alanında Ankara Bölge birincisi olarak Türkiye finallerinde yarışma hakkı elde etmişti.

Projesinde günümüzün en büyük sorunlarından olan teknoloji bağımlılığı konusunu işleyen Türkmen, araştırma yaptığı yaş grubuna (03-05 yaş) eğilimin az olması nedeniyle dikkat çekti. Pandemi sürecinde projesini hayata geçirmek için adımlar atan Türkmen, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Sarıcı, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyğit, İl Müftüsü Orhan Genç ve Bolu Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı'nı ziyarette bulunarak projesi kapsamında sunduğu önerilerin hayata geçirilmesini talep etti.

Türkmen, 7 Temmuz 2020 tarihinde TÜBİTAK Başkanlık binasında kendisinde tercihi ile Türkiye Finali sunumunu yüz yüze yapmayı seçti ve başarı ile sonuçlandı. 9 Temmuz'da açıklanan Türkiye Finali sonuçları doğrultusunda, danışmanlığını Fatih Haykır'ın yaptığı "03-05 Yaş Aralığındaki Alfa Kuşağı Çocuklarında Teknoloji Bağımlılığı Üzerine Bir İnceleme: Bolu İl Örneği" adlı projesi ile Sosyoloji alanında Türkiye 3.lüğü kazandı.

Bolu Sosyal Bilimler Lisesi 12.sınıf öğrencisi Özge Türkmen, bu yıl 51.’si düzenlenen TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projesi’ne başvurduğunu dile getirerek; “Sosyoloji alanında 3-5 yaş aralığında alfa kuşağı çocuklarında teknoloji bağımlılığı üzerine bir inceleme gerçekleştirdim. 3-5 yaş aralığındaki çocukların bulunduğu 3 anaokulu belirleyerek ebeveynlere anket uygulaması yaptım. Buradan elde ettiğim sonuçları da analiz ederek hayata geçirilebilecek bazı önerilerde bulundum. Bölge Sergisi’nde Bolu Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi olarak bölge 1.’liği elde ettim” diye konuştu.

 “YÜZ YÜZE SUNUM YAPMAYI TERCİH ETTİM”

Özge Türkmen, projesinin günümüz sorunları arasında yer aldığını düşündüğünü ifade ederek; “1-5 Haziran tarihleri arasında Türkiye finalleri olacaktı ancak pandemi nedeniyle ertelendi. Pandeminin sonlanmaması durumu nedeniyle de bize online ya da yüz yüze sunum yapma seçeneği sunuldu. Ben hem projeme verdiğim önemden dolayı hem de projemizin günümüz sorunları arasında yer aldığını düşündüğüm için yüz yüze sunum yapmayı tercih ettim. 7 Temmuz tarihinde Ankara’da jüriye sunum yaptım” dedi.

“TÜRKİYE GENELİNDE 3.’LÜK ELDE ETTİM”

Projesi ile ilgili olarak birçok kurum ile görüştüğünü de belirten Türkmen yüz yüze yaptığı sunumun ardından Türkiye 3.lüğü elde ettiğini söyledi. Türkmen; “Kendi yaş grubuma izin olan günlerde, bazı yerel yönetimler ve kurum müdürleriyle projem kapsamında görüşmeler yaptım. Sunduğum önerilerin hayata geçirilebilmesi konusunda Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü bunun yanında valilik, belediye gibi kurumlarla iletişime geçtim. Bazılarının pandemi sürecinde mümkün olduğunu, bazılarınınsa pandemiden sonra uygulanabileceği yanıtını verdiler. Benim önerilerim arasında Sağlık Müdürlüğü’nü kapsayan bir öneri yoktu ama Sağlık Müdürlüğü’ne bu konuda müracaatlar olduğunu öğrendikten sonra Sağlık Müdürlüğü ile de iletişime geçtim. Halk Sağlığı Hizmetleri bu konuda destek verebileceğini söyledi. Bundan sonraki süreçte de projemin Google üstünden anketi yükleyerek destek almak isteyen ebeveynlere yönlendirme yapabileceğimi belirtmiştim. 7 Temmuz tarihinde yaptığım sunumda Türkiye genelinde 3.’lük elde ettim” şeklinde konuştu.

“ALFA KUŞAĞINDA TEKNOLOJİ ADINDA HESABIM VAR”

Alfa kuşağında teknoloji adında bir hesap açtığını vurgulayarak; “Çocukların teknolojik aletlerle daha fazla vakit geçirdiğini düşünüyorum. Özellikle pandemi sürecinde, ebeveynlerin evde olduğunda ya da ebeveynler çalışmaya devam ettiğinde biz öğrenciler evdeyiz.  Pandemi süreci azalma yaşadığında ya da eğer sonlanırsa bu konuda bir patlama yaşanacağını düşünüyorum. İncelemiş olduğum yaş grubuna yönelik bir çalışmaya rastlayamamıştım. Yeşilay’ın da bağımlılık üzerine birçok makalesi olmasına rağmen okul öncesi döneme yönelik çalışmaları yoktu. İlimiz Yeşilay şubesiyle de bizzat iletişime geçtim. Pandemi süreci sonrası bir araya gelinip bu konuda hat tanımlanabileceğini konuşmuştuk. Açmış olduğum bir instagram hesabı vardı alfa kuşağında teknoloji adında, pandemi dönemi veya sonrasında bana oradan ulaşan ebeveynlere de yardımcı olacağımı belirtmiştim” ifadelerini kullandı.

“TEKNOLOJİYE KAPALI ALAN İLE İLGİLİ ÇALIŞMA ÖNERİSİ SUNDUM”

Türkiye 3.lüğü elde ettiği projesinin kapsamı hakkında önerilerini kurumlara sunan Özge Türkmen; “Gittiğim kurum müdürlerine, ebeveynlerin çocuklarıyla beraber bir odaya gidebileceğini ve bu odaya da teknolojiye kapalı alan isminin verilmesi önerisini sunmuştum. Bu kapsamda da ben Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne müracaat ettim. Pilot aileler seçilerek bu ailelere ön anket son anket uygulamasıyla hayata geçirmeyi düşündüğüm teknolojiye kapalı alan isimli odanın nasıl sonuçlar getireceği konusunda bir çalışma için başvurmuştum. İl Müftülüğü’ ne de bu konunun vaizlerde ve hutbelerde bahsedilmesi yönünde başvuruda bulunmuştum. Görüştüğüm kurumlardan olumlu yanıt aldım ancak Cuma hutbeleri daha yeni ve kısa tutularak verilmeye başlandı. Süreç azaldığında veya sonlandığında bu konuda olumlu bir yanıt vereceklerini söylediler” diye konuştu.

DESTEK VERENLERE TEŞEKKÜR ETTİ

Projesinde kendisine destek veren hocasına da teşekkür eden Özge Türkmen; “Proje boyunca benden desteklerini esirgemeyen başta danışman hocam Fatih Haykır olmak üzere anket hazırlamak ve anket yapmak konusunda destek aldığım Yeşilay başkan ve yardımcılarına, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’ne, İl Müftülüğü’ne, belediyeye bunun haricinde desteklerini esirgemeyen arkadaşlarıma ve aileme çok teşekkür ediyorum” dedi.

 “ÖĞRENCİLERE ÖNAYAK OLDUĞUMU DÜŞÜNÜYORUM”

Sosyoloji ve psikoloji alanında bir çok proje hazırlamayı düşündüğünü de kaydeden Türkmen; “Projemi daha kapsamlı bir şekilde yurtdışı bağlantısıyla yapmayı düşünüyordum fakat pandemi sürecinden dolayı olmadı. Üniversite hayatıma denk gelse bile bu projeyi kapsayan sosyoloji ve psikoloji alanında bir proje hazırlamayı elbette düşünürüm. Proje bana hazırlama ve araştırma anlamında çok şey kattı. Projemin basına taşınmasıyla gerek okulumda gerek çevrede bazı öğrencilere önayak olduğumu düşünüyorum. Eğer olabiliyorsam da ne mutlu bana” şeklinde konuştu.

 “DÜŞÜNDÜĞÜM BİRKAÇ FARKLI PROJEM VAR”             

Özge Türkmen son olarak hayali, olan psikoloji bölümünde okumak istediğini ve saha araştırmalarına devam edeceğinin altını çizerek; “Psikoloji okumak istiyorum.  Teknoloji bağımlılığı konusunda da elde ettiğim verileri kullanarak belki bir bitirme tezi yazabilirim. Şu anda halihazırda düşündüğüm birkaç farklı projem var. Eğer süreç azalırsa çünkü bizim saha araştırmamız da çok önemli, elde edeceğim veriler ne kadar fazla olursa araştırmamın yararına, ya süreç böyleyken veri toplayıp başvurabileceğim projeler olabilir ya da bekleyip üniversite hayatımda okuduğum bölümü destekleyecek projeler yapabilirim” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim