Bolu İl sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Büşra Deligöz Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı dolayısıyla basın açıklamasında bulundu. Deligöz; “Dünyada her yıl yarım milyon kadın Rahim Ağzı Kanseri’ ne yakalanmaktadır. Dünya çapında 2 dakikada bir, bir kadın Rahim Ağzı kanserinden ölmektedir ve Türkiye’de en sık görülen 8. kanser türüdür” dedi.  

Haber: Aslı Akış   

Bolu İl Sağlık Müdürlüğü önünde gerçekleşen açıklamada Rahim Ağzı (Serviks) Kanserinin nedenleri, riskleri, tedavisi ve önlemleri hakkında bilgiler verildi. Türkiye’de en sık görülen 8. kanser türü olması sebebiyle 30-65 yaş arasındaki kadınlara dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla “Rahim ağzı kanserini erken teşhis etmek için Smear aldırın” pankartı açıldı.

Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Büşra Deligöz yaptığı basın açıklamasında Dünyada her yıl yarım milyon kadının Rahim Ağzı Kanseri’ne yakalandığına vurgu yaparak; “Rahim ağzı (Serviks)  kanseri, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalınbağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülen fakat önlenebilir bir hastalıktır. HPV/ Smear testi taraması ile erken tanı ve etkin bir tedavi mümkündür. Dünyada her yıl yarım milyon kadın Rahim Ağzı Kanseri’ ne yakalanmaktadır. Dünya çapında 2 dakikada bir, bir kadın Rahim Ağzı kanserinden ölmektedir. 

“RAHİM AĞZI KANSERİ HAKKINDA YETERLİ BİLGİNİZ VAR MI?”

Rahim ağzı, rahmin doğum sırasında genişleyerek bebeğin çıkmasını sağlayan kısımdır. Rahim ağzı kanseri ise, bu bölgede bulunan hücrelerin kanserleşmesidir. Rahim ağzı kanseri ancak HPV veya Smear ( PAP) Testi yapılarak erken tanı konulabilir önlenebilir ve erken tedavi edebilir. 

“HPV TESTİ YAPTIRMALISINIZ”

HPV testi jinekolojik muayene esnasında rahim ağzından numune alınarak yapılan AĞRISIZ ve BASİT bir işlemdir. Rahim Ağzı (Serviks ) Kanseri Türkiye’de en sık görülen 8. kanser türüdür. Eğer, Sigara kullanıyorsanız, Adet arası ve cinsel ilişkiden sonra lekelenme şeklinde kanamalar oluyorsa, menopoz sonrasında meydana gelen kanamanız varsa, Sürekli olarak kötü kokulu, sarı renkte veya kirli akıntınız varsa Ya da sadece kadın olduğunuz için HPV testi yaptırmalısınız! HPV testi yaptırmaya gelirken, Adet olmamalısınız, testten en az 2 gün önce hazne yıkanmamış ya da hazneye ilaç, krem, jel gibi herhangi bir madde uygulanmamış olmalı, testten önceki 2 gün boyunca cinsel ilişkide bulunmamış olmalısınız.

UNUTMAYIN ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIR”

Rahim ağzı (Serviks) kanseri erken dönemde bulgu göstermeyebileceğinden kanserin erken belirlenmesinde HPV/ PAP smear önemli bir testtir. 5 yılda bir yaptırılan HPV Testi Rahim Ağzı Kanserinden Korunmak İçin En iyi yöntemdir. Bu nedenle, Bakanlığımızın başlattığı tarama programı ile cinsel aktivitesi olan 30-65 yaş arası kadınlarımızı Aile Hekimliklerinde ve KETEM (Kanser Erken Tanı ve Eğitim Merkezi) de ücretsiz yapılan PAP smear  /HPV Testi yaptırmak için davet ediyoruz. Kendinize 10 dakika ayının Rahim Ağzı Kanserinden korunun.  Unutmayalım ki erken teşhis hayat kurtarır” şeklinde konuştu.

 

 

 

Editör: TE Bilisim