İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) tarafından Suriye için “Rotamız İyilik, Yükümüz İnsanlık” sloganıyla başlatılan yardım kampanyası kapsamında Bolu’da toplanan yardımları taşıyan tırlar yola çıktı.

Haber: Aslı Akış

Karaçayır Mahallesi Gazi Paşa Orta Okulu’nun önünde düzenlenen uğurlama programında konuşan İHH Bolu Temsilcisi Fethi Sarımsakcı, bugünün Dünya İnsan Hakları Günü olduğunu anımsatarak, böyle bir günde dünyanın insan hakları karnesine bakıldığında özellikle bazı coğrafyalarda kan ve gözyaşının arttığı bir dönemin yaşandığını kaydetti.

“ACILAR TAZELİĞİNİ KORUYOR”

Sarımsakcı, Suriye'de, Filistin'de, Yemen'de, Libya'da, Afganistan'da, Irak'ta, Somali'de, Mısır'da, Doğu Türkistan'da, Arakan'da, Kudüs'te yaşanan acıların bugün hala tazeliğini koruduğunu ifade ederek, “2020 yılında göç yollarında ve mülteci teknelerinde yaşamını kaybeden savaş mağdurları ve ülkesini terk etmek zorunda kalan milyonlarca mülteci var. Bir tarafta sınırsız imkanlara ve zenginliklere sahip olan ülkeler varken diğer yanda en temel gıdaya ve temiz suya ulaşamayan ülkeler ve insanlar var. Her geçen gün binlerce insan yaşam, barınma, beslenme, sağlık, eğitim gibi en temel insan haklarından mahrum kalmaktadır”  diye konuştu.

“600 BİNİ AŞKIN KİŞİNİN HAYATINI KAYBETTİ”

Suriye'de 2011'den bu yaşanan savaşta 600 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiğini 12 milyon kişinin ise mülteci konumuna düştüğünü de sözlerine ekleyen Sarımsakcı, ülkede kalanların 11 milyondan fazlasının ise insani yardıma muhtaç durumda olduğunu dile getirerek; “İnsanlık adına utanç verici bu tablo bizlere, uluslararası toplumun İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin temsil ettiği ilkeleri ve hassasiyetleri benimseme ve yerleştirme konusunda halen alması gereken çok ciddi bir mesafe olduğunu gösteriyor. Günümüzde uluslararası toplumların ve kurumların suskunluğundan cesaret alan bazı devletler, kurumlar ve kişiler işgal, tehcir ve zulüm politikalarına pervasızca devam etmektedir” şeklinde konuştu.

“YÜZLERCE İNSANİ YARDIM TIR'I MAZLUMLAR İÇİN YOLA ÇIKIYOR”

Sarımsakcı, İHH İnsani Yardım Vakfı olarak bugüne kadar Türk milletinin destekleriyle milyonlarca kişiye yardım ulaştırdıklarını da ifade ederek, “Şimdi de ‘Rotamız İyilik, Yükümüz İnsanlık2 diyerek kışın zor şartlarında çadırlarda kalan Suriyeli mazlumlar için bir yardım kampanyası başlattık. Bu özel günde ülkemizin 81 ilinden yüzlerce insani yardım TIR'ı mazlumlar için yola çıkıyor. Yıllardır zor şartlar altında ve imkansızlıklar içinde yaşamak zorunda kalan kadınları, yaşlıkları çocukları ve kimsesizleri asla yalnız bırakmayacağız” dedi.

“DESTEK BEKLİYORLAR”

“Suriye’de İHH olarak kurulduğumuz günden bu güne kadar bölge, din, dil, ırk ve mezhep ayrımı yapmaksızın dünyanın herhangi bir yerinde sıkıntıya düşmüş, felakete uğramış, zulüm görmüş, aç ve açıkta kalmış tüm insanlara insani yardım ulaştırmak ve bu insanların temel hak ve hürriyetlerinin ihlal edilmesini önlemek üzere çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz” diyen Sarımsakcı; “Suriye'de çadırlarda yaşayan insanların başta un olmak üzere, gıda maddeleri, temizlik maddeleri, soba, yakacak, battaniye, sünger yatak, mutfak araç ve gereçleri, ev mefruşatı, kışlık giysi, ayakkabı, bebek bezi, süt tozu, bebek bisküvisi, çocuk ve hasta bezi gibi acil ihtiyaçları devam ediyor” diye konuştu.

“UMUT OLALIM”

Sarımsakcı, kampanyada destek olunması çağrısında bulunarak; “Tüm halkımızdan, kurumlarımızdan ve hayırsever insanlarımızdan beklentimiz bugün başlangıcını yaptığımız bu kampanyaya destek olmalarıdır. Bugün yetim ve öksüz çocukların, kimsesiz kalmış yaşlıların, tedavi olamayan hastaların ve çaresiz kalmış tüm insanların eslerinden tutma zamanıdır.

Yeni evler inşa edelim, çadırları ısıtalım, çocuklara mont ve bot ulaştıralım, gıdasız kalan insanlara gıda ulaştıralım, kapısından ekmek girmeyen kapılara umut olalım. Eğitim görmek isteyen çocuklara kalem olalım, defter olalım, kitap olalım, sınıf olalım, okul olalım. Onlara umut olalım. Bugün buradan dünyanın her yerindeki tüm mazlumların yanında olduğumuzu, onları asla yalnız bırakmayacağımızı herkese yeniden haykırıyoruz” ifadelerini kullandı.

Dünya İnsan Hakları Günü’nde Bolu İHH olarak içerisinde gıda, giyecek ve ısınma malzemeleri olan 3 tırı Suriye'ye uğurladıklarını belirten Sarımsakcı, bu yardımlarının devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Editör: TE Bilisim