Saadet Partisi Bolu İl Başkanı Veysel Çetinkaya, TBMM'de süren 2019 yılı bütçesi görüşmelerine dair açıklamalarda bulundu. Çetinkaya; “Bu bütçe halk bütçesi değil, rant bütçesidir; Bu bütçe üretim bütçesi değil, tüketim bütçesidir, Bu bütçe geçim bütçesi değil, çaresizlik bütçesidir.” dedi. 

Haber: ASLI AKIŞ

Saadet Partisi Bolu İl Başkanı Veysel Çetinkaya, TBMM'de süren 2019 yılı bütçe görüşmeleri hakkında partisinin görüşlerini aktardı. Çetinkaya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yerel seçimler için dile getirdiği 'görüntü kirliliği' konusunda da israfa yol açacak seçim kampanyasının karşısında olduklarının altını çizdi.

“SEÇİMLER ADİLANE ŞARTLARDA GERÇEKLEŞMİYOR”

Çetinkaya, Türkiye’de seçimlerin adilane olmadığını ifade ederek; “Sayın Cumhurbaşkanı geçtiğimiz hafta “Görüntü ve gürültü kirliliğine son vereceğiz. Bayrak asmayacağız ve belirli saatler dışında otobüs gezdirmeyeceğiz” dedi. Öncelikle belirtelim ki 2019 Türkiye'sinde görüntü kirliliği ve israfa yol açacak her türlü seçim kampanyasının karşısındayız. Lakin bu süreç medya gücünün neredeyse %95'ni elinde tutan iktidarın muhalefetin sokak sesini kısmaya dönüştürmesine de karşı olacağımızı ifade etmek isterim. Bugün Türkiye'de seçimler ne yazık ki adilane şartlar altında gerçekleşmiyor. Muhalefet kısıtlı imkânlarla adeta devletin imkânları ile rekabet etmek zorunda kalıyor. Eğer sokakta da muhalefetin sesi kısılmaya çalışılırsa bunun hesabını kimse vicdanlarda veremez” diye konuştu.

“FAİZE ÖDENECEK MİKTAR DİKKAT ÇEKİYOR”

2019 bütçe rakamlarına bakıldığında en dikkat çeken rakamın faize ödenek miktar olduğunu vurgulayan Çetinkaya; “Geçen haftanın önemli başlıklarından birisi yine ekonomimizde yaşanan gelişmelerdir. Malumunuz olduğu üzere bütçe görüşmeleri devam etmektedir. Hemen belirtelim ki bütçe bir hükümetin kimliğidir. Ekonomi anlayışının aynasıdır. O zaman bu iktidarın 2019 bütçe rakamlarına bir göz gezdirelim; bütçe beklentisi 880,4 milyar lira gelir, 961 milyar lira da gider öngörülüyor. Böylelikle bütçe, 81 milyar “açık vermeyi” hedefliyor! Bütçe 'de en dikkat çekici rakamlardan birisi faize ödenecek miktar. İktidar Cumhuriyet tarihinin faiz rekorunu bu yılda kırmaya niyetli görünüyor. 2018'de Faiz lobisine ödenecek miktar 71,7 milyar lira olarak belirlenmişti. Bu rakam 2019 bütçe hedefinde ise 117 Milyar lira olarak belirlendi. Hemen belirtmek istiyorum ki faiz hedefindeki bu dehşet verici artış bizi son derece endişelendiriyor.

“RAKAMLAR HÜKÜMETİN KİMLİĞİNİ ELE VERİYOR”

Bütçe’ de faize ayrılan pay 117 milyar lirayken; buna karşın yatırımlara ayrılan pay 54 milyar lira. Tarıma ayrılan pay ise 26,5 milyar lira. Bu rakamın destek payı ise 16,1 Milyar lira. Rakamlar ortadayken ilgili bakan çıkıp konu ile alakalı; 2019 bütçesinin tasarruf bütçesi olacağını iddia ediyor. Evet, bu bir tasarruf bütçesi ama israftan değil, üretimden ve tarımdan tasarruf bütçesi! Bu rakamlar üzerinden 2019 bütçesinin röntgenini çektiğimizde 3 sonuç görüyoruz.

Bu bütçe HALK BÜTÇESİ değil, RANT BÜTÇESİDİR;

Bu bütçe ÜRETİM BÜTÇESİ değil, TÜKETİM BÜTÇESİDİR

Bu bütçe GEÇİM bütçesi değil, ÇARESİZLİK BÜTÇESİDİR.

Bu bütçede emekli yoktur. Asgari ücretli yoktur memur, işçi, emekçi yoktur, çiftçi, üretici yoktur. Aslan payı her yıl olduğu gibi bu yılda, yandaşlara aktarılacaktır. Yine en çok faiz lobisi ve bankalar kazanacaktır. Rakamlar bunun göstergesidir.

“DENK BÜTÇE YAPMADAN FAİZ LOBİSİNİ ENGELLEYEMEZSİNİZ”

Tablo bugün tamamen ortadadır. Sözü hiç uzatmaya gerek yok; Denk bütçe yapmadan faiz lobisini engelleyemezsiniz. Havuz sistemini kurmadan sömürüyü önleyemezsiniz. Üretim seferberliği başlatmadan ekonomiyi düzeltemezsiniz. Adaleti tesis etmediğiniz sürece mülkün temelini sağlam tutamazsınız. Her işin başına, önce ahlak ve maneviyat düsturunu koymadan haksızlığı ve ahlaksızlığı önleyemezsiniz. Şahsiyetli bir dış politikaya geçmeden sözü dinlenir itibarlı bir devlet haline gelemezsiniz” ifadelerini kullandı.

“TARIM POLİTİKALARI İFLAS ETMİŞTİR”

“Bu hükümetin ne yazık ki sadece yatırım politikası değil tarım politikaları da iflas etmiştir” diyen Çetinkaya; “Çarşının, pazarın, halin ve çiftçimizin durumu ortadadır. Tarım meselesinde TÜİK'in yapmış olduğu işlenen tarım olanları yüzdeliğine değinmek istiyorum. Bugün ülkemizde tarım topraklarının ne kadarı kullanılıyor ne kadarı kullanılmıyor gelin birlikte bir göz atalım. Bakınız ülkemizde işlenen tarım alanı yüzdeliğine dair oranlardan bazı örnekler; Muğla %8.72, Erzurum %13, Antalya 14.08, Sivas %28, Adana %30,8, Konya %45.04, Edirne % 50.40, Şanlıurfa %50,13.

Tablo ortada çiftçimiz bugün toprağını terk ediyor. İktidar ne yapıyor Somali'de, Sudan'da tarım arazisi kiralamaya çalışıyor. Bakınız Çiftçi Kayıt Sistemine göre 2002 yılında 2 milyon 588 bin olan çiftçi sayımız bugün ise 2 milyon 132 bin kişiye düştü. 2002 yılında 164 milyon 960 bin dekar olan işlenen arazi bugün 148 milyon 792 bin dekara geriledi. Tablo ortada tarım bir ülkenin can damarlarından birisidir. Bugün tarıma destek verilmez, çiftçimize el uzatılmazsa çok değil 15 yıl sonra ekip biçecek çiftçi bulamayacağız. O yüzden bir kere daha uyarmak istiyorum. İthalat mantığı ile tarımı düzeltemezsiniz, faiz ile ekonomiyi düzeltemezsiniz. Bu zihniyet değişmedikçe de ülkemizin ayağa kalkması mümkün değildir. Biz bütün bunlara rağmen ülkemiz içinde milletimiz içinde ümit varız ve Milletimiz için ÇARE VAR diyoruz” dedi.

“335 ESNAFIN DÜKKÂNINI KAPATMAK ZORUNDA KALDI”

Bolu’da 2018 yılında ekonomik kriz nedeniyle 335 esnafın dükkânını kapatmak zorunda kaldığına dikkat çeken Çetinkaya; “Ülkemizi kasıp kavuran ekonomik kriz Bolumuzda aynı şekilde etkisini göstermektedir. Bolu esnaf ve sanatkârlar odası birliği (BESOB) yaptığı son açıklamayla göre Bolu’da 2018 yılında ekonomik kriz nedeniyle 335 esnafın dükkânını kapatmak zorunda kaldığını belirtmiştir. Elde edilen verilere göre 2018 Kasım ayı sonuna kadar Bolu ve ilçelerinde faaliyet gösteren esnaf doğalgaz, elektrik, kira giderlerinin altında ezilerek ve Ülkede baş gösteren ekonomik kriz nedeniyle dükkânlarını kapatmıştır. Görülen o ki bu gidişle daha çok işyerinin kapanacağına ve daha çok işsizin ortaya çıkacağını göstermektedir. Ümit ediyoruz ki bu çıkmaz krizden ülkemizin ve Bolumuzun bir önce kurtulmasıdır.

Son olarak Bolumuzun sevilen kişilerden Eski Büyük Birlik Partisi Bolu İl Başkanı Mahmut Alan’a yapılan saldırıyı esefle kınıyoruz. Bolu Saadet Partisi ailesi olarak Mahmut Alan’a çok geçmiş olsun diyoruz” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilisim