SES Bolu Şube Başkanı Serdar Koçyiğit, sendika üyesi sağlık çalışanları ile yaptıkları basın açıklamasında, “Sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha uyarı G(Ö)REV’indeyiz” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

SES üyesi ve Bolu Düzce Tabip Odası hekimleri ve sağlık çalışanları,  İzzet Baysal Hastanesi Köroğlu Ünitesi önünde bir araya gelerek, ekonomik sıkıntılarını dile getirdi. Basın açıklamasında SES Bolu Şube Başkanı Serdar Koçyiğit tarafından okunan basın metninde ekonomik zorluklara dikkat çekilerek, “Bugün gelinen aşamada tüm sağlık emekçileri ağır çalışma koşulları, uzun nöbetler, eksik istihdam, sağlıkta şiddet özlük haklarının aşındırılması ve yoksulluk sınırının da altında kalan düşük aylık gelir nedeniyle zor durumdadır. Hepsi birden  ‘Geçinemiyoruz’ demektedir. Ödediğimiz yüklü vergiler yetmezmiş gibi 14 kalemde alınan katkı, katılım için ilave ücretler, aylar sonrasına verilen randevular, elektronik sıralar ile sağlık hizmeti hem erişilmez hem de pahalı hale gelmiştir. Artık halkımız için gerçek anlamda yeterli sağlık hizmeti verilememektedir. Sağlık sistemi çalışanı ve hastasına karşı yetmezlik içindedir” denildi.

“SAĞLIK MESLEK GRUPLARI ADINA İYİLEŞTİRME YAPILMALIDIR”

Sağlık çalışanlarının haklarını iyileştirecek adımların bir an önce atılması gerektiğini vurgulayan Şube Başkanı Koçyiğit, “Sağlık emekçilerinin taleplerini karşılayacak, emekli maaşına da yansıyacak yeterli aylık gelir, çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla ivedilikle planlama yapılmalı ve yaşam pratiğine geçirilmelidir. Bir an önce TBMM’ye getirilecek düzenlemede unvan, kadro, derece, kıdem gözetilerek tüm sağlık çalışanı meslek grupları adına iyileştirme yapılmalıdır. Ek gösterge 3600, 7200; özel hizmet tazminatı oranlarında artış esas alınmalıdır. Halkımız için toplumsal sağlık, koruyucu sağlık hizmetlerinin tekrar güçlendirilmelidir. Özel hastanelere, şehir hastanelerine aktarılacak kaynaklar kısılmalı, halkın gerçek anlamda parasız sağlık hizmeti alabilmesi için politika ve pratik oluşturulmalıdır” ifadelerini kullandı.

EYLEM VE ETKİNLİKLE SESİMİZİ DUYURMAYA ÇALIŞTIK”

Bugüne kadar attıkları adımları ve seslerini duyurmak için yapmaya çalıştıklarını sıralayan Koçyiğit, “Tüm bu haklı taleplerimizin karşılanması için sürekli bir mücadele içerisindeyiz. Mücadelemiz tüm sağlık emekçileri ve parçası olduğumuz hizmet sunduğumuz halkımız içindir. Uzun süredir sağlık emek meslek örgütleri olarak sağlık alanında yaşanan bu olumsuz tabloya karşı hep beraber daha iyi bir sağlık ortamı için mücadele ediyoruz. 2022-2023 yıllarını kapsayan ve 2021 Ağustos ayında görüşülmeye başlanan TİS öncesi Haziran ve Temmuz aylarında ve TİS görüşmelerinin devam ettiği Ağustos ayı boyunca defalarca taleplerimizi dile getirdik. Hastane önlerinden, il ve ilçe sağlık müdürlükleri önünden ve alanlardan seslendik. TİS görüşmelerinin yetkilendirilmiş yandaş sendika ve birlikte hareket ettiği sarı sendika tarafından emekçiler için hüsranla sonuçlanan bir anlaşma ile bitirilmesi üzerine 2022 Sağlık Bakanlığı bütçesine yönelik aralık ayına kadar devam eden bir sürü eylem ve etkinlik gerçekleştirdik. Bakanlığa, siyasi partilere ve TBMM’ye taleplerimizi ilettik. Çok sayıda eylem ve etkinlikle sesimizi duyurmaya çalıştık” diye konuştu.

“ÇALIŞIRKEN ÖLMEK İSTEMİYORUZ”

Taleplerinin yerine getirilmesi için daha önce grev yaptıklarını aktaran Koçyiğit, “30.06.2021 tarihinde ASM’ler için yayınlanan ceza yönetmeliğine karşı Ankara’da İzmir’de, İstanbul’da mitingler gerçekleştirdik defalarca kez iş bıraktık. Asistan hekimler başta olmak üzere sağlık emekçilerinin angarya çalışma koşullarına ‘çalışırken ölmek istemiyoruz!’ ‘yaşamak ve yaşatmak istiyoruz!’ şiarı ile eylemler yaptık. İş bıraktık. İlk olarak hekimlerin ve diş hekimlerin bir kısmının gelirlerinde düzenleme içeren ama onlar arasında dahi eşitsizlik yaratan ve tüm sağlık çalışanlarını kapsamayan tasarının geri çekilmesine karşı 6 Aralık’ta ve 15 Aralık’ta G(ö)REV’deydik. Ocak ayında görüşüleceği söylenmesine rağmen hâlâ görüşülmemesine itiraz ettik. 26 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında ‘NÖBET’ tutarak tasarının kapsayıcılığı arttırılarak derhal Meclis’e getirilmesi talep ettik. 4 Şubat’ta Meclis önüne giderek taleplerimizi bir kez daha haykırdık” kelimelerini kullandı.

“KEZ DAHA UYARI G(Ö)REV’İNDEYİZ”

Bir kez daha grevde olduklarına dikkat çeken Koçyiğit, “Bugünde sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha uyarı G(Ö)REV’indeyiz. Halkımıza eşit, ücretsiz, nitelikli kamusal sağlık hizmeti sunulması için, sağlık emekçilerinin demokratik çalışma ortamında çalışması ve hak ettiği insanca yaşama yetecek kadar ücret alabilmesi için mücadelemiz devam edecektir. Bundan kimsenin şüphesi olmasın. Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiç birimiz” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim