Bolu İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Birimi, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına “Otizm” ile  “Çocuk İhmal ve İstismarı Farkındalık” eğitimi verdi.

Haber: Ebru Buket Dönmez

Eğitime katılan aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına otizm, ihmal ve istismarın tanımı, türleri hakkında örneklerle konuya dair açıklamalar yapıldı, ardından doğru bilinen yanlışların neler olduğu anlatıldı. Eğitimde otizm, çocuk ihmali ve istismarı hakkında belirtiler ve riskler de ele alınarak aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarında farkındalık oluşturuldu.

OTİZM İLE İHMAL VE İSTİSMAR NEDİR?

Sağlık Bakanlığı verilerine göre Otizm, erken çocukluk döneminde başlayan sosyal etkileşim, iletişim, dil gelişimi ve davranış alanlarında çoklu temel fonksiyonların gelişmesinde gecikmeleri de içeren bir spektrum bozukluğu. Genel olarak belirtileri yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan ve yaşam boyu devam eden; etkileşim ve iletişim alanında belirgin gecikme, sapma ve kısıtlayıcı ilgi alanları ile kendini gösteren karmaşık gelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Sebebi halen bilinmezken, tıbbi araştırmalar genetik faktörler ile birlikte çevresel faktörlerin de etkili olabileceği gözlemlenmekte.

Çocuk ihmali ve istismarı ise, bedensel, ruhsal ve cinsel gelişimin henüz tamamlanmadığı 0-18 yaş arasındaki dönem çocukluk dönemi olarak tanımlanıyor. Bu dönemdeki çocuğun beden veya ruh sağlığına zarar veren, zarar verme riski taşıyan, fiziksel, duygusal, zihinsel veya cinsel gelişimini olumsuz etkileyen, kendisine bakmakla yükümlü kişi veya kişiler tarafından zarar verici olan, kaza dışı ve önlenebilir bir davranışa maruz kalması çocuğa karşı kötü muamele ya da çocuk istismarı olarak tanımlanmakta. Kötü muamelenin fiziksel, cinsel ve duygusal istismar ile ihmal olmak üzere dört farklı boyutu bulunuyor.

Editör: TE Bilisim