Çanakkale Deniz Zaferi’nin 105. Yıldönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü nedeniyle Bolu Şehitliğinde anma programı düzenlendi. Koronavirüs önlemleri nedeniyle bu yıl anma etkinliklerinin arasında salon programı yer almadı. Protokol, şehitlikte düzenlenen anma etkinliğinde, şehitlerin mezarına karanfil bıraktı ve şehitler için dua etti.

Haber: Mehmet Fatih Yalınız

Bolu Şehitliğinde düzenlenen anma programına, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Garnizon Komutan vekili Piyade Albay Yavuz Çankaya, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Aile, Çalışma Ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit, Bolu İl Müftüsü Orhan Genç, Türkiye Muharip Gaz. Derneği Bolu Şube Başkanı Sami Yıldız, Bolu İl Müftüsü Orhan Genç ve kurum müdürleri katıldı.

Garnizon Komutanlığı tarafından organize edilen 18 Mart Şehitler Günü Anma programı, Valilik, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Türkiye Muharip Gaziler Derneği’nin Atatürk Anıtına çelenkleri sunması ilke başladı. Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunması ile devam etti.

“ÇANAKKALE ZAFERİ MÜCADELE VE AZMİN DESTANI OLMUŞTUR”

Garnizon Komutanlığınca görevlendirilen Piyade Yarbay Koray Torun günün anlam ve önemini belirten bir konuşma gerçekleştirdi. Torun; “Çanakkale Zaferi’nin 105. Yıldönümünü kutlamanın büyük sevinci ve üzerinde huzur ve güvenle yaşadığımız kutsal vatanımız için canlarını feda eden aziz şehitlerimize karşı kutsal görevimizi yerine getirmenin gurur ve heyecanını yaşıyoruz. Çanakkale Zaferi dünya tarihinde bir dönüm noktasının yaşandığı Yüce Türk Ulusunun kahramanlık ve fedakarlık doruk noktasına ulaştığı bir mücadele ve azmin destanı olmuştur. Türk Ordusu’nun Çanakkale’de vermiş olduğu bu büyük mücadele sadece dünya tarihi üzerinde yarattığı büyük etki ile değil, Türk Harp Sanatının uygulanış tarzı, başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ön plana çıkardığı kahramanlar ve askeri dehalar Türk Askerinin doğasında bulunan insani değerin muharebe sahasına tezahürü bakımından da dünya tarihinde örnek olmuştur. Yüce Ulusumuzun gücü saygınlığı onuru, huzuru, bağımsızlığı ve istikbali şehit kavramında gizlidir”

“ÇANAKKALE’YE KOŞARKEN, ASLA GERİ DÖNMEYİ DÜŞÜNMEMİŞLERDİR”

Torun, Türk ulusunun bağımsızlığına karşı mücadele edenlere karşı Çanakkale’de mücadele ettiği vurgusunu yaparak; Bu cephenin isimsiz kahramanları vatanın her bir köşesinden Çanakkale’ye koşarken, asla geri dönmeyi düşünmemişlerdir. Türklük onur ve haysiyetini en güzel şekilde korumak da, üzerlerine düşen görevi layıkıyla yerine getirmişlerdir. Mehmetçiklerimizin vatanseverliğinin çelikleşmiş ifadesiyle destanlaşan kahramanlığı karşısında hiçbir gücün baş edemeyeceği Çanakkale’de bir kez daha dünyaya duyurulmuş, yıllardır kaybedilen savaşların ardından kazanılan bu zafer Türk Ulusunun özgüvenini tazelemiştir. Çanakkale’de bir güneş gibi doğan Mustafa Kemal, adından övgüyle bahsettirmiştir. Türk Ulusu bağımsızlığına kast edenlere karşı mücadele etmek için Çanakkale’de ayağa kalkmış, esarete boyun eğmektense, ölümü yeğleyen bir anlayış ile büyük fedakarlıklara katlanarak mücadelesini sürdürmüş ve bağımsızlığını kazanarak cumhuriyetini kurmuştur. 27 Haziran 2002 tarihinde 4768 sayılı kanun ile 18 Mart Şehitler Günü olarak kabul edilmiştir. Çanakkale Zaferi ile birlikte şehitler günü olarak da andığımız bu anlamlı günde kutsal vatan topraklarını canları pahasına koruyarak, şehitlik onuruna erişen aziz şehitlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Aziz şehitlerimiz, rahat ve huzur içinde uyuyunuz, biliniz ki, kanlarınızla suladığını kutsal vatan toprakları bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da en kutsal emanet olarak, muhafaza edilecektir. 18 Mart Şehitler Günü münasebeti ile bizlere bu büyük zaferin gururunu armağan eden, başta Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, vatanımızın bölünmez bütünlüğü ve Cumhuriyetimizin temel niteliklerinin muhafazası için gözlerini kırpmadan canlarını feda eden aziz şehitlerimiz ile 15 Temmuz Demokrasi Şehitlerimizi rahmetle, kahraman gazilerimizi saygıyla anıyor, tarih boyunca ordusu ile bir bütün olan Yüce Türk Ulusuna şükranlarımızı sunuyoruz.” diye konuştu.

Garnizon Komutanlığınca görevlendirilen Piyade Yarbay Koray Torun’un konuşmasının ardından, Vali Ahmet Ümit  Şehitlik Defterini imzaladı. Şehitlik defterinin imzalanmasından sonra Bolu İl Müftüsü Orhan Genç şehitler için dua okudu. Şehitlikte yapılan programın sonunda şehit mezarları ziyaret edilerek karanfil bırakıldı ve dualar okundu.

Çanakkale Zaferi’nin 105’inci yıldönümünü ve Şehitleri Anma günü programı Şehitlikteki törenin ardından sona erdi.

 

 

 

Editör: TE Bilisim