Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, mülakatlardaki torpil sorununa değinerek, “KPSS ile öğretmen seçemezsiniz. Yapmanız gereken öğretmenleri çoklu test ile seçmenizdir.  Eğitim hiçbir siyasi partinin tatmin alanı değildir” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu’da Öncü Okulları için düzenlenen TED Akreditasyon Kabul Törenine katılan TED Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu, eğitim sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Pehlivanoğlu, mülakatlardaki torpil olayları hakkındaki çözüm önerisini paylaştı.

“KPSS İLE ÖĞRETMEN SEÇEMEZSİNİZ”

Öğretmen seçimi noktasında psiko-sosyal testlerin yapılması gerektiğine dikkat çeken Pehlivanoğlu, “Biz 1966’dan bugüne kadar öğretmenliği meslek olarak kabul etmedik. Ama değerli basın mensupları şunu sakın unutmayın ki bir mesleği oluştururken sorumluluklar varsa haklar da vardır, haklar varsa sorumluluklar da vardır. Maalesef ülkemizde mülakatta torpil yapılıyorum kurtuluşu, mülakatı kaldırmak değildir. KPSS ile öğretmen seçemezsiniz. Çoktan seçmeli bir sistemle öğretmen seçilmez. Yapmanız gereken öğretmenleri çoklu test ile seçmenizdir. Psiko-sosyal testlerini yapmadığınız bir öğretmene milletin evlatlarını emanet edemezsiniz. O zaman kamuoyunda her gün öğrencisine şiddet uygulayan öğretmenlerle karşı karşıya kalırsınız” dedi.

“YAPMANIZ GEREKEN MÜLAKATLARI VİDEOYA ÇEKMEKTİR”

Mülakattaki torpili kaldırmanın yolunu, mülakatı görüntülü olarak kaydetmek olduğunu belirten Pehlivanoğlu, “Öğretmenlik mesleği sadece akademik ve sosyal bilgilerle oluşan bir meslek değildir. Sınıf yönetiminden çoklu olarak değerlendirilmesi gereken süreçlerledir. Eğer torpil söylentilerini ortadan kaldırmak istiyorsanız, Türk Eğitim Derneği'nde binlerce insana mülakat yapılmaktadır her sene, yapmanız gereken tek şey mülakatları videoya çekmektir. Çünkü milletin çocuklarının adaletli bir şekilde değerlendirildiğine emin olması gerekir ki yaşamlarını, ailelerini ve geleceklerini garanti altına alması gerekir” diye konuştu.

“BİRİNCİ GÜN TAYİN VE RAPOR PEŞİNE DÜŞMEZLER”

Bolulu bir öğretmenin, Bolu’nun bir köyünde mesleğe başlamasının önemli olduğunu dile getiren Pehlivanoğlyu, “Tabi ki Devlet’imiz haklı olarak açılacak olan davalardan ve 20 bin kişinin girdiği bir süreçte mülakatın zor olduğunu söylemektedir. Türk Eğitim Derneği olarak da bizim buradaki önerimiz il bazlı kadro açılmasıdır. Yani Bolu’ya bir öğretmen alacaksanız, Bolu’ya öğretmen kadrosu açık oraya başvuranların arasından seçerseniz, gelen öğretmenleriniz Bolu’nun köyündeyse birinci gün tayin ve rapor peşine düşmezler. Dolayısıyla bunların hepsinin çözümü olur” şeklide konuştu.

“EĞİTİM TATMİN ALANI DEĞİLDİR”

Eğitimin kimsenin tatmin alanı olmadığına vurgu yapan Pehlivanoğlu, şu şekilde konuştu:

“Eğitim hiçbir grubun, hiçbir düşüncenin, hiçbir siyasi partinin tatmin alanı değildir. Eğitim bir millet ödevidir. Biz bize emanet edilmiş tüzüğümüzle bu millet ödevini yerine getirmek için Türkiye’nin her tarafından meşalemizin dalgalanması için, arkadaşlarımızla, hayal ortaklarımızla beraber yola çıkıyoruz.”

Editör: TE Bilisim