Dünya Engelliler Haftası kapsamında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından “Serebral Palsi’ye Çok Yönlü Bakış” konulu sempozyumu düzenlendi.

Haber: Ömer Çetinaslan

 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası dolayısıyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından Bolu TSO’da, “Serebral Palsi’ye Çok Yönlü Bakış” konulu sempozyum gerçekleştirildi.

Sempozyuma, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit, Milli Eğitim İl Müdürü Yasin Tepe, BAİBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaman, İŞKUR Müdürü İsmail Yalçın, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı İsa Özcan, engelli aileleri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan sempozyumda ilk olarak sunum yapacak olan Uzm. Fzt. Seda Ayaz Taş, Dr. Fzt. Tamer Çankaya, Doç. Dr. Eylem Tütün Yümin, Doç. Dr. Ahmet Yıkmış, Uzm.Dr. Fatma Hancı’ya plaket takdim edildi.

Sempozyumda bir konuşma yapan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Bekir Koçyiğit, engellilerin topluma kazandırılması için yapılan çalışmalardan söz ederek, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de engelli bireyler toplumun önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Yapılan yasal düzenlemeler ile olumsuz kavramlar ortadan kaldırılmıştır. Çocuklarımız için, ‘özel gereksinim’ ifadesi kullanılmaya başlamıştır. Bakanlık olarak, yapılan yasal düzenlemelerle sadece engelli vatandaşlarımızın değil, hareketlerinde kısıtlılık yaşayan yaşlılar, anneler, çocuklar da göz önünde bulundurulmaktadır.

“ENGELLİ SORUNLARI SAĞDUYU DEĞİL HAK VE ADALET MESELESİDİR”

Engelli sorunları sadece bir sağduyu değil, aynı zamanda bir hak ve adalet meselesidir. Engelli insanlarımız da eşit muamele, itibar, bağımsız yaşama, toplumun bir parçası olma gibi haklara sahiplerdir. Bizim üzerimize düşen görev ise, engelli vatandaşlarımıza bu haklarından faydalanmaları için fırsatlar vermek ve imkânlar sağlamaktır. Kalplerimizde ve zihinlerimizde engel olmadığı sürece aşılmayacak hiçbir engel yoktur. Çalışmalarımız, ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde, önümüzdeki süreçte de kapsamlı bir şekilde devam edecektir.

‘HAKLARIN SAHİBİNE TESLİM EDİLMESİ’

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak biz, engelli vatandaşlarımıza yönelik Sosyal Politikalarımızı yardım eksenli değil, hak eksenli bir anlayış üzerine yapıyoruz. Yapılan çalışmaları bir lütuf olarak değil, uzun süredir eksikliği hissedilen ‘hakların sahibine teslim edilmesi’ olarak da değerlendiriyoruz. Engelli kardeşlerim, kader mahkûmu ya da kader mağduru asla değillerdir” şeklinde konuştu.

Koçyiğit’in konuşmasının ardından Uzm. Fzt. Seda Ayaz Taş, Dr. Fzt. Tamer Çankaya, Doç. Dr. Eylem Tütün Yümin, Doç. Dr. Ahmet Yıkmış, Uzm.Dr. Fatma Hancı tarafından “Serebral Palsi’ye Çok Yönlü Bakış” adı altında sunumlar yapıldı.

Editör: TE Bilisim