Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bolu Şubesi, İzzet Baysal Devlet Hastanesi ve İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde; radyoloji, yataklı servisler, yoğun bakım, ameliyathane ve acil servislerde çalışanlarının Nisan ve Mayıs aylarında tutulan nöbet ücretlerinin eksik ödenmesine tepki gösterdi.

Haber: Ömer ÇETİNASLAN

 Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bolu Şubesi üyeleri, İzzet Baysal Devlet Hastanesi Köroğlu Ünitesi önünde bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, İzzet Baysal Devlet Hastanesi ve İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin radyoloji, yataklı servisler, yoğun bakım, ameliyathane ve acil servislerinde görev yapan personelin nöbet ücretleri hesaplanırken Nisan ve Mayıs aylarında uygulanan esnek mesai dikkate alınmamasına tepki gösterildi.

 “NİSAN VE MAYIS NÖBET ÜCRETLERİ EKSİK ÖDENMİŞTİR”

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Bolu Şube Başkanı Serdar Koçyiğit tarafından yapılan basın açıklamasında, sağlık çalışanlarının pandemi sürecinde zor koşullar altında çalıştığına vurgu yapılarak, “Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Covid-19 salgmı birçok alanda sıkıntılar oluşturmuş bir Halk Sağlığı sorunudur. Bu dönemde okullar kapanmış, birçok meslek grubu çalışmamış esnek çalışmış, birçok işyeri salgın nedeniyle kapalı tutulmuş; ancak sağlık emekçilerinin yıllık izni, kronik hasta izinleri ücretsiz izni hatta emeklilik hakkı bile ertelenerek verilmemiştir. Sağlık emekçileri sürekli virüs bulaş riski ile 7/24 çalışmak zorunda kalmıştır. Sadece kendileri değil aileleri çocukları da süreçten oldukça fazla mağdur olmuş, katmerli bir şekilde toplumsal izolasyona ve desteksiz yaşam sürdürmeye mahkûm edilmiştir. Küçük çocuklarını evde yalnız bırakarak aylarca sevdiklerini görmeden ve sevdiklerini virüsten korumak için aşırı stres altında yaşamlarını sürdürmeye çalışmışlar koruyucu ekipman için de saatlerce kalarak her kazandığı ücreti fazlasıyla hak etmişken maalesef bu zor şartlar altında Nisan ve Mayıs aylarında tutulan nöbet ücretleri eksik ödenmiştir.

Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 30.04.2020 tarihli görüş yazısının 1.maddesinde Covid-19 salgını nedeniyle, Cumhurbaşkanlığı’nın 22 Mart genelgesi ve Sağlık Bakanlığının 23 Mart genelgesi hatırlatılarak esnek çalışma yolu ile idari izin verilen çalışanların mesai dışı çalıştırılması halinde; çalıştırıldığı süreden idari izin düşürülemeyeceğini ve bu şekilde fazla çalıştırıldığı nöbet süresinin izinle karşılanmıyorsa para karşılığı ödeneceği belirtilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

“EMEĞİMİZİ VE ALIN TERİMİZİ HİÇLEŞTİREMEZSİNİZ”

SES Bolu Şube Başkanı Serdar Koçyiğit, birçok ilde ve Bolu’da da bazı hastanelerde esnek çalışmanın uygulandığına dikkat çekerek, “Bütün illerde ve ilimizde Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastanesi ile Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde Nisan ve Mayıs ayları nöbet ücretleri, Sağlık Bakanlığının görüşüne uygun bir şekilde sağlık çalışanlarına ödenmiştir. Ancak İzzet Baysal Devlet Hastanesi ve İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden edindiğimiz bilgiye göre; Nisan ve Mayıs aylarında hekim, eczacı ve triyajda çalışan personele nöbet ücreti, bakanlığın görüş yazısı dikkate alınıp ödeme yapılırken İzzet Baysal Devlet Hastanesi ve İzzet Baysal Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 7/24 hizmet veren laboratuvar, radyoloji, yataklı servisler, yoğun bakım, ameliyathane ve acil servislerde çalışanların nöbet ücretleri hesaplanırken Nisan ve Mayıs aylarında uygulanan esnek mesai dikkate alınmamıştır. Yukarıda belirtilen Sağlık Bakanlığı görüşü açık ve net olmasına rağmen bu görüşe aykırı davranılmıştır. Buradan yöneticilere sesleniyorum; Oturduğunuz makam keyfiyet makamı değildir Bakanlık görüşünü keyfinize göre istediğime uygularım istediğime uygulamam diyemezsiniz. Emeğimizi ve alın terimizi hiçleştiremezsiniz” diye konuştu.

“SORUN ÇÖZÜLMEDİĞİ TAKDİRDE YARGIYA BAŞVURACAĞIZ”

Sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade eden Koçyiğit, aksi takdirde yargıya başvuracaklarını belirtti; “Bizler şu anda burada bu açıklamayı yapmaktan mutlu değiliz; ancak hastane yönetimleri bize başka bir seçenek bırakmadı. Biz bu sorunun çözümü için idareyle defalarca görüştük. İdare ödeneceğini söyleyip yeni listeler yaptılar fakat ödemekten yine vazgeçtiler. Sorunun çözümü için 2 kez Sağlık müdürü ile görüştük. Ayrıca SES Bolu şubesi olarak Sağlık İl Müdürlüğüne yazı yazdık fakat sonuç değişmedi. Biz buradan her 2 hastane yönetimine sesleniyoruz Sağlık bakanlığının görüşüne uygun şekilde sağlık çalışanlarının Nisan ve Mayıs ayları nöbet ücretleri hesaplanıp hesaplarına yatırılsın. Ayrıca bugünden başlayarak dilekçelerimizi veriyoruz umarız dilekçelerimiz dikkate alınıp sorun çözülür. Sorun çözülmediği takdirde yargıya başvuracağımızı buradan ilan ediyoruz. Yargı süreci sonucunda da yönetim kişi başına yargılama gideri ve avukatlık ücreti olmak üzere 2000 TL ödemek zorunda kalacağını da biliyoruz ve burada kamu zarara uğratılacaktır.

“SÜRECİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

Biz yetkilileri emeğe saygıya hukuka uygun eşit ve adil olmaya konuyla ilgili Sağlık Bakanlığının görüşüne uygun davranmaya davet ediyoruz. Bütün sağlık çalışanları bilsin ki SES Bolu şubesi olarak bu sürecin takipçisi olacağız.”

Editör: TE Bilisim