Gerede’nin Seviller Yaylası’ndaki bazı arazilerin satışıyla ilgili ortaya atılan rant iddialarına ilişkin Gerede Belediyesi’nin yaptığı yazılı açıklamada, “4 adet taşınmazın listede yer aldığı, daha sonra özellikle bir taşınmazın listeden çıkarılarak taşınmaz sayısının 3’e düşürülmesi hususu gerçeği yansıtmamaktadır” denildi.

 Haber: Oğuzhan Eke

 Sosyal medyada Gazeteci Baransel Ağca’nın ortaya attığı iddiaların ardından, Gerede’nin Seviller Yaylası’nda ihale yöntemiyle satışı gerçekleştirilen bazı arazilerin, “ranta kurban gideceği” düşüncesi kamuoyunda hâkim oldu. Konuyla ilgili sosyal medyada farklı paylaşımlar yapılırken, Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, verdiği röportajda, “Alnımız ak başımız dik, hukuka aykırı hiçbir durum yok, gerekli açıklamayı yapacağız” şeklinde konuştu. Başkan Allar’ın bahsettiği açıklama yazılı olarak yapıldı.

 “AÇIKLAMA YAPILMASI ELZEM HALE GELMİŞTİR”

 “Basında yer alan vahim iddialara ilişkin tarafımızca açıklama yapılması elzem hale gelmiştir” ifadeleriyle başlanılan bildiride, “Belediyemizin imar ve mücavir alan sınırları içerisinde bulunan İlçemiz Kitirler Mahallesine bağlı Seviller, Hacıveli, Rumşah, Hasbeyler ve Bucak-Demirciler Mevkiileri, 6292 sayılı Orman Köylülerinin Kalkınmalarının Desteklenmesi ve Hazine Adına Orman Sınırları Dışına Çıkarılan Yerlerin Değerlendirilmesi ile Hazineye Ait Tarım Arazilerinin Satışı Hakkında Kanun kapsamında Bakanlar Kurulu Kararı ile proje alanı olarak ilan edilmiştir” denildi.

“MÜLKİYETİ BELEDİYEMİZE AİT OLAN TAŞINMAZLAR SATIŞA ÇIKARILMIŞTIR”

Sürecin kanunlar kapsamında ilerletildiğine dikkat çekilen açıklamada, satışı yapılan arazilerin üzerinde hak sahibi bulmadığına ve arazilerin Belediye’ye ait olduğuna vurgu yapıldı. Konuyla ilgili, “Aynı kanun kapsamında Belediyemizce bu mevkiiler Mal Müdürlüğünden satın alınmış ve İller Bankası aracılığı ile revize imar planları hazırlatılarak, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 18. Maddesine göre imar uygulaması yaptırılmıştır. İmar uygulaması işlemleri sonucunda oluşan taşınmazlardan hak sahipliği bulunan parsellerin 6292 sayılı kanuna uygun olarak Mal Müdürlüğünce belirlenen hak sahiplerine Belediyemizce satış işlemleri gerçekleştirilmiştir.  Hak sahiplerine yapılan satış işlemleri sonrasında, bahse konu yerleşke mevkilerinde; üzerinde hak sahipliği bulunmayan, mülkiyeti Belediyemize ait olan taşınmazlardan bir bölümü etaplar halinde, Belediyemizce 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu’nun 45. Maddesi hükümlerine göre açık teklif artırma usulü ile ihale yapılmak suretiyle satışa çıkarılmıştır” ifadeleri kullanıldı.

“İHALE DIŞINDA, TAŞINMAZ SATIŞI MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Hangi mevkilerde, kaç taşınmazın satışının yapıldığının detayına da yer verilen yazılı metinde, hiçbir arazinin satış listeden çıkarılmadığı da aktarıldı. Metinde, “Belediyemizce 3. Etap olarak, Seviller Mevkii (3 adet), Bucak-Demirciler Mevkii (37 adet), Hasbeyler Mevkii (13 adet) ve Rumşah Mevkilerinde (9 adet)  toplamda 62 adet taşınmazın aynı kanun kapsamında satış ihalesine çıkılmıştır. Ancak iddia edildiği gibi, ihale ilanında belirtilen satışa çıkarılan taşınmazların sayılarında, dolayısıyla ihale ilanı listelerde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Seviller Mevkiinde öncesinde 4 adet taşınmazın listede yer aldığı, daha sonra özellikle bir taşınmazın listeden çıkarılarak taşınmaz sayısının 3’e düşürülmesi hususu gerçeği yansıtmamaktadır. Kaldı ki bilindiği gibi kamu kurumlarının ihale yapılması dışında, taşınmaz satışı yapabilmeleri mümkün değildir” ifadeleri kullanıldı.

“VATANDAŞLARIMIZIN DOĞRU BİLGİYE BELEDİYEMİZDEN ULAŞMALARI ÖNEMLE RİCA OLUNUR”

Doğru bilginin Gerede Belediyesi’nden alınması talebinde de bulunulan açıklama şu şeklide sonlandırıldı:

“Sonuç olarak, bahsi geçen yerleşke taşınmazlarının ihale ile satışı işlemlerinde yasal olmayan, şaibe oluşturacak hiçbir durum söz konusu değildir. Vatandaşlarımızın doğru bilgiye Belediyemizden ulaşmaları önemle rica olunur.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

 

 

Editör: TE Bilisim