Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdür Vekili Mehmet Hanefi Taştan, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş’e bir ziyarette bulundu. Ziyarette Covid-19 salgını sonrası çalışma ve iş yaşamında ortaya çıkan gelişmeler ışığında kurumların çalışma ve faaliyetleri görüşüldü.

SGK gündeminde olan ve TSO üyesi işverenleri ilgilendiren hususlarda SGK İl Müdür Vekili M. Hanefi Taştan, Başkan Türker Ateş’e bilgiler aktardı.  Hanefi Taştan ilk olarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen yasa teklifiyle SGK prim alacaklarının yapılandırılması ile ilgili düzenleme yapıldığını, teklifin yasalaşmasının ardından başvuruların alınmaya başlanacağını ifade etti.

Taştan ayrıca, kayıtdışı istihdam ile mücadele eylem planı çalışmaları konusunda işverenleri ilgilendiren hususlarda da Başkan Türker Ateş’e bilgiler verdi.

SGK Müdürü Taştan, çalışanların SGK’ya hiç bildirilmemesi veya çalışma sürelerinin ya da ücretlerinin eksik bildirilmesi şeklinde ortaya çıkan kayıtdışı istihdam ile mücadele çalışmalarının, esas itibariyle denetim değil, çalışanların ve işverenlerin sosyal güvenlik mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülükleri ve sosyal güvenliğin önemi konusunda bilgi düzeyini artırmak, böylece kayıtlı istihdamı teşvik etmek amacıyla SGK tarafından yapılan rehberlik ve bilgilendirme çalışmaları olduğunu belirtti. SGK Müdürü Taştan, bu çalışma ile paydaş kurum, kuruluş ve STK’ların işbirliğiyle toplumda kayıtdışı ile mücadele konusunda farkındalığı artırmayı hedeflediklerini dile getirdi.

TSO Başkanı Ateş de özellikle kayıt dışı istihdamda hem çalışan kişilerin sosyal güvenlik sistemindeki haklardan faydalanamadığına, hem de yapılan tespitlerde yüksek cezalara maruz kalındığına dikkat çekerek, Oda üyelerini bu konuda bir yaptırım veya mağduriyet yaşamamaları için herhangi bir ihmale sebebiyet vermeden kendi üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye davet etti.

Editör: TE Bilisim