Bolu SMMM Odası Başkanı İlkay Bağatır yazılı bir açıklama yaptı. Başkan Bağatır, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinin enflasyon farkının eklenerek güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Bağatır, ülke ekonomisine katkı sağlayan meslektaşlarının ekonomideki gelişmeler ve ortaya çıkan yüksek enflasyon nedeniyle çok zor günler geçirdiğine vurgu yaptı.

“Enflasyon farkının eklenerek güncellenmesi gerekmektedir”

Başkan Bağatır, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinin enflasyon farkının eklenerek güncellenmesi gerektiğini ifade ederek; “Türkiye ekonomisinin istikrarı ve sürdürülebilir büyümesi için ekonomik olarak çözmesi gereken en önemli sorunlarının başında kuşkusuz enflasyon gelmekte. Enflasyon, parasal satın alma gücü ile reel mal ve hizmetler arzı arasında arz-talep dengesini daha yüksek düzeylerde gerçekleştirici dolayısıyla fiyatları yükseltici yönde meydana gelmiş bir değişme olarak tanımlanabilir. Enflasyon kısa vadede borçluların lehine olurken, alacaklıların aleyhine işliyor. Doğal olarak en büyük borçlu olan devletin iç borçlanma senetlerinin payı düşerken, fiyatlar genel seviyesindeki yükselmeden dolayı vergi gelirleri hızla artıyor. Sermaye sahipleri gelirlerini korurken, ürün fiyatlarını enflasyon beklentisine göre belirleme şansına sahip bulunmalarından dolayı kendilerini koruyup hatta bazı durumlarda güçlendirebiliyorlar. Tüm sektörler gibi yüksek enflasyondan bizim meslek grubumuzda olumsuz etkilenmekte. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinde yer alan ücretler, yüksek enflasyon nedeniyle yetersiz kalmakta ve muhasebe bürolarından sunulan hizmetleri sürdürülemez hale getirmekte. Covid-19 pandemisi sürecinde görevini en iyi şekilde yerine getirerek Ülkemizdeki sosyo-ekonomik barışın korunmasına büyük katkı sağlayan meslektaşlarımız maalesef ekonomideki gelişmeler ve ortaya çıkan yüksek enflasyon nedeniyle çok zor günler geçirmekte. Bu nedenle de Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Asgari Ücret Tarifesinin enflasyon farkının eklenerek güncellenmesi gerekmektedir” dedi.

“Özde bir mali tatil istiyoruz”

Bolu SMMM Odası Başkanı İlkay Bağatır, mali tatil uygulamasının özde değil, sözde kalan bir uygulama olduğunun altını çizerek; “Ayrıca 28/3/2007 tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 5604 sayılı MALÎ TATİL İHDAS EDİLMESİ HAKKINDA’ki KANUN uygulaması ile ilgili olan Meslektaşlarımızın haklı taleplerini de dile getirmek isterim.  5604 sayılı kanunla yapılan düzenlemenin amacı  “Meslek Mensuplarını yoğun iş stresinden uzaklaştırarak, daha verimli ve sağlıklı çalışmalarını sağlamaya yöneliktir. “ Ancak amaç böyle olmasına rağmen uygulama maalesef bu şekilde olmamış mali tatil uygulaması özde değil, sözde kalan bir uygulama olmuştur. Burada önemli olan 1-20 Temmuz tarihleri arasında geçen süreyi mali tatil uygulamak değil, temmuz ayında verilmesi gereken beyanname, bildirim ve belgelerin ağustos ayına ötelenerek tek bir ayda birleştirilmesi talebimizi karşılayacak bir düzenleme olacaktır. Bu sayede bu süre zarfı içerisinde Meslektaşlarımız herhangi bir endişe ve stres yaşamadan mutlu ve huzurlu bir mali tatil geçireceklerdir. Kanunun amacına uygun sözde değil, özde bir mali tatil istiyoruz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilisim