Bolu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO), pandemi nedeniyle uzun süre ara verdiği ve dijital ortam üzerinden gerçekleştirdiği eğitimlerine, tekrar yüz yüze vermeye başladı.

Haber: Oğuzhan Eke

Pandemi dönemi her sektörde olduğu gibi, muhasebeciler için de zorlu geçti. Özellikle iş yerlerinin kapalı olması ve mükelleflerin maddi sıkıntılar çekmesi nedeniyle muhasebecilerin ve mali müşavirlerin işleri çok zorlaştı. Öte yandan SMMMO olarak her ay gerçekleştirilen yüz yüze eğitimlere de ara verildi. Zorlu geçen pandemi döneminin ardından Bolu SMMMO ilk yüz yüze eğitimi gerçekleştirdi. Eğitime Bolu SMMM Odası Başkanı Yüksel Ceylan ve İstanbul SMMM Odası Başkanı Yücel Akdemir konuşmacı olarak katıldı.

 “ÖZLEMİŞİZ. BİR ARAYA GELMEYİ”

Eğitimleri özlediklerini belirten SMMMO Başkanı Yüksel Ceylan, Özlemişiz. Bir araya gelmeyi, sohbet etmeyi, eğitimleri, değerli hocalarımızı… Pandeminin başladığı günden itibaren mesleki eğitimlerimizi ve mesleki bilgilendirmeleri Zoom, Youtube, SMS ve mail gibi kanallardan sizlerle paylaştık. Normalleşmeye başladığımız bugünlerde sizlerle ilk yüz yüze eğitimi de Odamıza ve Meslek Mensuplarımıza çok önemli katkılar sunan İstanbul SMMM Odası Başkanımız Yücel Akdemir ve Eğitmenimiz SMMM Yalçın Sütütemiz ile yapmak istedik. Kendilerini çok özlemişiz bu vesileyle sizler adına da kendilerine bir kez daha hoş geldiniz diyorum” dedi.

“ZERİMİZE DÜŞEN NE VARSA YAPMAYA HAZIR OLDUĞUMUZU İFADE ETMEK İSTİYORUM”

Türkiye’nin farklı yerlerinden devam eden yangınlara ilişkin her türlü yardıma hazır olduklarını açıklayan Oda Başkanı Yüksel Ceylan, “Coronavirüs pandemisinin başladığı 2020/mart ayından itibaren ülkemiz ve bizler çok zor günlerden geçtik ve geçmeye de devam ediyoruz. Bu süreçte Covid-19’dan hayatını kaybeden Tüm vatandaşlarımıza ve meslektaşlarımıza Allah'tan Rahmet, yakınlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı ve sabırlar dilerim. Coronovirüs ile mücadele ederken güzel ülkem birde orman yangınları ile mücadele etmek zorunda kaldı. Antalya'nın Manavgat ilçesi başta olmak üzere ülkemizin farklı bölgelerinde çıkan/çıkartılan orman yangınları sebebiyle büyük üzüntü duyuyoruz. Yangınlarda hayatlarını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan Rahmet, yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ciğerlerimiz yanıyor, bu yangınların bir an önce kontrol altına alınmasını diliyor, yaşanan bu afet dolayısıyla üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu ifade etmek istiyorum” ifadelerini kullandı.

“MESLEK MENSUPLARIMIZ KAMUSAL GÖREVİ BAŞARIYLA YERİNE GETİRMİŞLERDİR”

Mali müşavirlerin ve muhasebecilerin pandemi döneminde çok önemli bir görevi yerine getirdiğini belirten Başkan Ceylan, “Sokağa çıkma kısıtlamalarına rağmen Meslek Mensuplarımız canları pahasına da olsa evde kalmamış, ülke ekonomisinin ayakta kalabilmesi adına, kamu finansmanının en önemli gelir kaynağı olan vergi gelirlerinin tarh tahakkuk ve tahsilatında çok önemli bir kamusal görevi başarıyla yerine getirmişlerdir. Bu süre zarfında pandemiden etkilenen esnaf, sanayici ve iş insanlarımıza Hükümet yetkilileri tarafından sağlanan tüm devlet destekleri ve yardımları Meslek Mensupları tarafından büyük bir özveri, büyük bir fedakârlık ile takip edilerek sonuçlandırılmıştır. Sokağa çıkma kısıtlamaları uzun bir süre devam ettiğinden dolayı özellikle kapalı olan sektörlerler ve bu sektörlerde çalışanlar için Kısa Çalışma Ödeneği, Nakit Ücret Desteği gibi Meslek Mensuplarımızın büyük bir vaktini alan ve Uzmanlık gerektiren başvurların yapılması, bordro ve bildirimlerin doğru ve eksiksiz olarak hesaplanması, işverenlerin ve çalışanların bu süreçte ekonomik olarak en az etkilenmeleri için üstün bir çaba sarfetmişierdir. Yine işyerleri kapalı olan esnafımıza yapılan Kira desteği, Hibe desteği gibi destekler, sanayici ve iş insanlarımıza yönelik Kredi Garanti Fonundan kullandırılan krediler için hazırlanan Mali tablolar, dosyalar ve diğer evraklar Meslek Mensuplarımızın yoğun bir çabaları ile başarılı bir şekilde tamamlanmıştır” diye konuştu.

“AŞIDA ÖNCELİK TALEBİMİZ BİLE ÇOK GEÇ KARŞILANDI”

Pandemi döneminde yeterli desteği alamadıklarını açıklayan Ceylan, “Yaklaşık 16 aydır süren pandemiden dolayı Meslektaşlarımız Muhasebe ücretlerini zamanında tahsil edemiyorlar. Pandemi ülke ekonomisini ciddi şekilde etkiledi. Kapanan birçok işyeri oldu. Dolayısıyla bizlerde Meslek grubu olarak ciddi manada etkilendik. Bu süreçte vergi mükelleflerine çıkartılan desteklerden Meslek Mensuplarımız içinde taleplerimiz oldu. Ne yazık ki pandemi sürecinde en çok çalışmak zorunda bırakılan Meslektaşlarımız bu desteklerden faydalanamadılar. Ülke genelinde yaklaşık 210 Meslektaşımız Covid'den vefat etti. Aşıda öncelik talebimiz bile çok geç karşılandı. Her türlü olumsuzluğa rağmen Meslek örgütünün yöneticileri olarak haklı taleplerimizi bıkmadan, usanmadan taleplerimiz karşılanana kadar dile getirmeye devam edeceğiz” kelimelerini kullandı.

“ONCA EMEĞİMİZ VE ZAMANIMIZ BOŞA GİTMİŞ OLDU”

e-Beyanname sistemine ilişkin konuşan Ceylan, “Beyan ve ödeme süreleri Kurban Bayramına denk gelen 2020/Haziran ayına ait KDV ve Muhsgk sizlerin de bildiği gibi 30 Temmuz Cuma gününe uzatılmıştı. Özellikle Perşembe ve Cuma günü Defter Beyan sisteminin ve e-Beyanname’nin çalışmaması bizleri çok zor durumda bırakmıştır. Gelir İdaresi Başkanlığı ve SGK'nın bilişim alt yapısının yetersiz kalması birçok mağduriyete sebep olmuştur. Süre uzatımı talepleri de maalesef sonuçsuz kalmıştır. Yine 30 Haziran tarihinde belli sektörlere uygulanan KDV indirimi sona erdi. Bizlerde müşterilerimizi aradık bilgilendirdik. Ödeme kaydedici cihazlar ayarlandı, bilgisayarlarda ticari programlarda stok kartlarında KDV oranları düzeltildi. Sonra 2 Temmuz'da geriye doğru yürütülerek KDV oranları tekrar 31 Temmuz tarihine kadar, KDV indirimlerinin süresi uzatıldı. Yani onca emeğimiz ve zamanımız boşa gitmiş oldu” açıklamasında bulundu.

 “İSTİHBARAT FAALİYETLERİNDE DE BULUNMAMIZ İSTENİYOR”

Görevlerinin dışında farklı işleri de yaptıklarına değinen Ceylan, “01 Ağustos tarihinde yürürlüğe giren 529 Sıra Nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği. Bu tebliğin konusu sizlerin de bildiği gibi Gerçek faydalanıcı bilgisi bildirimi verme zorunluluğu getirilenler; Tebliğin amaç kısmında özet olarak şöyle yazıyor. ‘Tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin gerçek faydalanıcı bilgisinin güncel, tam ve doğru bir şekilde tespit edilebilmesi amacıyla gerçek faydaianıcının belirlenmesine ve bildirilmesine ilişkin olarak bildirim zorunluluğu getirilen mükelleflerin kapsamı, bildirimin şekli, bildirimde bulunulacak dönem, bildirim verme zamanı, bildirimin gönderilme usulü ile uygulamaya ilişkin diğer usul ve esasların belirlenmesi bu Tebliğin konusunu teşkil etmektedir’ diyor. Yani benim anladığım kadarıyla yanlışsam düzeltin lütfen, Muhasebeci Mali Müşavirliğin yanında bu tebliğle birlikte artık istihbarat faaliyetlerinde de bulunmamız isteniyor” şeklinde konuştu.

“ŞİMDİ ÖNÜMÜZDE BAŞKA BİR SORUN VAR”

Ba Bs formlarına da değinen Ceylan, “Şimdi önümüzde başka bir sorun var. Temmuz ayına ait Ba Bs formları. Aynı şirket ya da şahıstan alınan elektronik belgelerle kâğıt olarak düzenlenen belgeleri ayırt etmek için uğraşacağız. Bu kadar eziyete ne gerek var. Eğer aynı şirket ya da şahıs kâğıt ortamında belge düzenlemiyorsa tüm belgeleri elektronik ortamda düzenliyorsa hiçbir şekilde Ba Bs formunu vermesin. Tüm bunlar yaşanırken 5 yıllık süre boyunca; 2016 yılında çıkartılan 6736 sayılı Yapılandırma ve Matrah Arttırımı Kanunu, 2017 yılında çıkartılan 7020 sayılı Yapılandırma Kanunu, 2018 yılında çıkartılan 7143 sayılı Yapılandırma ve Matrah Arttırımı Kanunu, 2020 yılında çıkartılan 7256 sayılı Yapılandırma Kanunu ve 2021 yılında çıkartılan 7326 sayılı Yapılandırma ve Matrah Arttırımı Kanunu Değerli Meslektaşlarım, asıl işimizi yapamıyoruz. Her türlü olumsuzluğa rağmen, Meslek Örgütünün yöneticileri olarak temsil ettiğimiz bu makamların şikâyet etme yerleri olmadığını ve sorunları tespit ederek çözüm önerileriyle birlikte İlgili Kurum ya da Kuruluşlara iletilmesini sağlamak ve çözüm üretmek olduğunun bilinciyle çalışmalarımızı yürütüyoruz ve yürütmeye devam edeceğiz” dedi.

“TÜRKİYE’DE İŞLER YÜRÜYORSA MALİ MÜŞAVİRLERİN KATKISI VAR”

Pandemi döneminde mali müşavirlerin üstelendiği göreve dikkat çeken İstanbul SMMM Odası Başkanı Yücel Akdemir ise, “Bugün bu ülkede hala çarklar dönüyorsa, istihdam sağlandıysa, çalışanlar kısmen de olsa bir çorba parasını çalışmadan alabildilerse, Türkiye’de işler yürüyorsa burada mali müşavirlerin çok büyük katkısı var. Mali müşavirler bu yoldan gitmek zorundalar. Bu işi yapmak zorundalar. Banka müraacat işleri durmaz, bankalar durmaz… Tabi bunun karşılığında birazcık saygı bekliyoruz. Biraz hoşgörü bekliyoruz. Biraz işlerimizin kolaylaştırılmasını bekliyoruz. Siyaseten değil ama bu işler olmuyor, bizim istediğimiz gibi olmuyor. Hak ettiğimiz saygıyı göremiyoruz. İşte bir Temmuz ayı geçirdik, İstanbul’da da söyledim her yerde söylüyorum. Adına mali tatil denilen bir rezaleti hayata geçirdiler. Bunun adı mali rezalettir. Bu ülkenin koşulları haziran ayı beyannamelerini, Ağustos ayında almaya müsait değilse, temmuz ayında beyanname almamaktan bu ülke batacaksa mali tatili kaldırın bu rezalet bitsin. Böyle mali tatil olmaz. Aksine mali tatil bize zarar veriyor. İş planı yapamıyoruz. Bazı şeyleri yapmak zorundayız. Beklediğimiz iki üç tane beyannamenin 1 ay ertelenmesi, ona da anladığımız kadarıyla ülkenin koşulları müsaade etmiyor. Onun için mali tatil kaldırılmalıdır diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

“BEN TEKNOLOJİDEN KORKUYORUM DEDİM”

e-Beyanname sistemine ilişkin de değerlendirme yapan Akdemir, “Bundan sonra bazı gerçekleri konuşmamız lazım. Teknoloji hayata girdiğimde etrafıma hep şunu söyledim, Ben teknolojiden korkuyorum dedim. Eğer bu teknolojiyi verimli kullanamazsak bu bizim başımıza bela olur dedim. Teknoloji çıkmadan önce, vergi dairesine elle beyanname götürürken hiç başımız belaya giriyor muydu? İki tane grup vardır. Bir beyannamesini verenler, şu veya bu nedenle vermeyenler. Şimdi üçüncü tür çıktı istediği halde beyannamesini veremeyenler. Dünya bize güler, dünya da böyle bir örnek yok. Yani mükellefin sorumluluğunu yerine getirmek için beyanname vereceksiniz, bildirge göndermeye kalkacaksınız ve bunu gönderemeyeceksiniz. Eğer bu ülkede 1 tane mali müşavir ya da mükellef beyannamesini, bildirgesini gönderemiyorsa sistem çökmüş demektir değerli arkadaşlar. Bunu konuşmamız lazım” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından İstanbul SMMMO Eğitmeni SMMM Yalçın Sütütemiz tarafından eğitim verildi. Eğitimde borçların yapılandırılması, matrah ve vergi artırımı, işletme kayıtlarının düzeltilmesi, kesinleşmiş sosyal güvenlik kurumu alacakları, taşınmazların ve amortismana tabi iktisadi kıymetlerin yeniden değerlendirilmesi konuları üzerinde duruldu.

Editör: TE Bilisim