Bolu Sol Parti İl Başkanı Dilara Kurtuluş, Soma'da 301 işçinin can verdiği maden faciasının üzerinden 8 yıl geçtiği hatırlatarak; “Bundan tam sekiz yıl önce bu ülkede en büyük işçi katliamı yaşandı, Soma katliamından bu yana bu ülkede işçi sınıfı lehine hiçbir şey değişmedi.” dedi.

Sol Parti binasında bir araya gelen parti üyeleri soma faciasının 8.yılında, Soma Kömür İşletmeleri maden ocağı sahibi Can Gürkan’ın 2 yıl 6 ay hapis cezası alarak, hayatını kaybeden her işçi için yalnızca 8 gün hapis yattığını vurguladı.

“301 İŞÇİ KARDEŞİMİZ EKMEK PARASI İÇİN YAŞAMLARINDAN OLDULAR”

Bolu Sol Parti İl Başkanı Dilara Kurtuluş, soma faciası öncesinde işçilerin uyarısının dikkate alınmadığına işaret ederek;  “Bundan tam sekiz yıl önce bu ülkede en büyük işçi katliamı yaşandı. Her birinin ailesi, yaşam hikâyesi olan 301 işçi kardeşimiz, sermaye daha fazla kazansın diye ekmek parası için yaşamlarından oldular. Soma yüreklerimizde ateşi sönmemiş, kapanmamış bir yaradır. Katliamın göz göre göre geldiği, kaza öncesinde işçilerin hiçbir uyarısının sermayenin daha fazla kâr hırsı sonucu dikkate alınmayıp, üretime devam edilmesi katliamın göz göre göre geldiğinin göstergesidir. O günden bu yana süren davalarda bilim insanları ve avukatlar tarafından işvereninden devletin ilgili kurumlarına kadar maden ocağı içerisindeki kusurlara göz yuman herkesin kusuru yapılan sunumlar ile ayrıntılı şekilde ortaya konuldu” şeklinde konuştu.

“SOMA’DA ADALET YERİN YÜZLERCE METRE ALTINDA GÖMÜLÜ KALMIŞTIR”

Kurtuluş, Maden ocağı sahibi Can Gürkan’ın serbest bırakılmasına da tepki göstererek; “Yıllarca süren duruşmalar sonrasında katliamın meydana geldiği Soma Kömür İşletmeleri maden ocağı sahibi Can Gürkan tüm kusurlarına rağmen 2020 yılında infaz düzenlemesinden yararlanarak serbest bırakılmıştı. Yapılan itirazlar sonrasında ise Yargıtay tarafından Can Gürkan’a 2 yıl 6 ay daha hapis cezası verilmiştir. Böylelikle şirket sahibi, olayın baş sorumlusu, hayatını kaybeden her bir madenci için sadece 8 gün hapis yatmış olacaktır! Soma’da adalet yerin yüzlerce metre altında gömülü kalmıştır” dedi.

“İŞÇİ SINIFI LEHİNE HİÇBİR ŞEY DEĞİŞMEDİ”

Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faciadan bir gün sonra yaptığı açıklamada “bu işin fıtratında bu var.” Sözlerini de anımsayan Dilara Kurtuluş yaşananların normalleştirmeye çalışıldığını söyledi. Kurtuluş; “Yine dönemin Başbakan Özel Kalem Müdürü Yusuf Yerkel Soma’da Tayyip Erdoğan’ı protesto eden bir işçi yakınını yerdeyken tekmelemiş, ödül olarak ise Almanya’ya ticaret ataşesi olarak atanmıştır. Aradan geçen 8 yıla rağmen ne hayatını kaybeden 301 maden işçisini unuttuk ne de işçi düşmanı Akp hükümetinin yaptıklarını! Soma katliamından bu yana bu ülkede işçi sınıfı lehine hiçbir şey değişmedi. Aksine Soma’dan sonra Ermenek’te, Şirvan’da, Zonguldak’ta ve daha birçok yerde onlarca maden işçisi iş cinayetlerinde hayatını kaybetti” diye konuştu.

“SOMA’NIN HESABINI SORACAĞIZ”

Sol parti olarak, somanın hesabını soracaklarının altını çizen Kurtuluş;  “Soma’nın hesabı; üretenlerin yönettiği, adaletli bir düzen kurmak için örgütlü harekete geçtiğimizde kapanacaktır. Bu hesabı kapatmak, Soma’da ve tüm iş cinayetlerinde yitirdiğimiz canların çocuklarına güzel, aydınlık bir ülke bırakma kavgasıyla mümkündür. İşçi sınıfının ve emekçi halkın örgütlü mücadelesi aynı zamanda Soma’nın hesabını sorma mücadelesidir.” İfadelerini kullandı.

 

 

 

 

Editör: TE Bilisim