Kent Konseyi tarafından düzenlenen basın toplantısıyla, bu yıl 28.si düzenlenecek olan İzzet Baysal Şükran Günleri Bilim, Kültür, Sanat ve Turizm Festivalinin ayrıntıları basın mensupları ile paylaşıldı. Açıklamayı yapan Kent Konseyi Başkanı Refik Özçelik, programın titiz bir çalışma ile hazırlandığını söyledi.

MEHMET FATİH YALINIZ

BOBES’te yapılan basın açıklamasına, Kent Konseyi Başkanı Refik Özçelik, Kent Konseyi Genel Sekreteri Mustafa Namdar, Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Hacer Aşık, Kent Konseyi CHP İl Temsilcisi Remzi Kocaman, Kent Konseyi Türk Ocakları Derneği Temsilcisi Muharrem Demirel, Merkez Mahalle Muhtarları Derneği Temsilcisi İlhami Otacıoğlu ve basın mensupları katıldı.

Bolu’nun Babası Büyük Hayırsever İzzet Baysal’ı anmak için yapılan etkinlikle ilgili konuşan Kent Konseyi Başkanı Refik Özçelik, “Bolu Kent Konseyi olarak yaklaşık 8 ay kadar önce göreve geldik ve Bolu’da, bize göre ciddi çalışmalar yapıyoruz. Çalışan bir ekibimiz var, o arkadaşlarımızla birlikte Bolu’daki her türlü proje ve programları takip ediyoruz. Bolu ile ilgili fikirler üretmeye çalışıyoruz. Bunları Bolu’yu yönetenlerle paylaşmaya gayret ediyoruz, çok güzel çalışmalar yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz. Kent Konseyimizin en önemli görevlerinden biri, büyük hayır adamımız, İzzet Baba’mızın onun adına yapılan şükran günlerine destek vermek, onların programlarını planlayarak uygulamaktır. Bu yıl 28.sini yapacağımız İzzet Baba’mıza şükran günleri programını titiz bir çalışma ile hazırladık. Türkiye, Bolu, İzzet Baysal gibi çok büyük bir hayırsevere sahiptir. Bolu’da yaptıkları ile ilgili bir şey söylemeye gerek yok. İzzet Baysal’ın Bolu’ya kazandırdıklarını küçümsemek mümkün değil. Biz kendilerine birkaç günlük de olsa bir şükran programı yapıyoruz. Kendilerine çok daha büyük işler yapmak, çok daha milletçe onu anmamız gerekir. Ancak elimizden geldiği kadar biz bu işi en güzel bir şekilde yapmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

“Hatim duası ve mevlit ile başlayacağız”

Her yıl olduğu gibi bu yıl da etkinliklerin Yıldırım Beyazıt Cami’nde okunacak olan hatim duası ve mevlit ile başlayacağını söyleyen Özçelik, “Her yıl olduğu gibi yine bu yıl, hatim duası ve mevlit ile başlayacağız. Çarşamba günü aynı zamanda Berat Kandili, ikisini bir araya getirerek, Yıldırım Beyazıt Camii’nde bir hatim duası gerçekleştirilecek. Aile oraya katılacak, biz de elimizden geldiğince oraya katılıp başlayacağız.” dedi.

“En büyük ağırlık şükran yürüyüşüne veriliyor”

Anıt Park’tan başlayıp, İzzet Baysal Caddesi boyunca devam edecek olan şükran yürüyüşüne Bolu Halkından yoğun katılım beklediklerini kaydeden Özçelik, “11 Mayıs Perşembe günü, İzzet Baysal Vakfı Mütevelli heyeti de en büyük ağırlığı buraya veriyor. Bir şükran yürüyüşü yapıyoruz. Biz çeşitli toplantılar yaparak, en büyük katılımı sağlamak için çalıştık, STK’larla, muhtarlarla, bir araya geldik, Bolu Halkına duyurmak için çalışıyoruz. Buraya geniş bir katılım gerçekleştiriyoruz. 11 Mayıs Perşembe günü sabah saat 10.00’da Anıt Park’ta toplanacağız, okullarımızı oraya götüreceğiz, halkımızı oraya götüreceğiz. Oradaki törenden sonra şükran yürüyüşümüzü yapacağız. Şükran yürüyüşüne Anıt Park’tan, İzzet Baysal’ın bankalar önündeki büstünün önüne kadar bir yürüyüş yapacağız. O yürüyüşten sonra protokol konuşmalarımız devam edecek. Protokol konuşmalarından sonra ilk bölüm bitiyor. Öğleden sonra, bir açılışımız var. Bir fuar açılışı var Bolu’da. İki üç yıldan beri bu fuar yapılıyor. Yürütme kurulunda ticaret ve sanayi odasından da bir arkadaşımız var. Bu yıl fuarı İzzet Baysal Şükran Günleri ile müşterek yapalım demişler. Şükran Günlerinden destek alalım, fuar kalabalık olsun diye bugüne denk getirmişler. Bugüne denk geldiğine göre, programda da yer alsın dediler. Bazı eleştiriler oldu. Ticari bir faaliyet niye kullanılsın dediler? Sonra dedik ki, katılım olması için perşembe günü saat 14.30’da o programa katılmayı uygun gördük. Yararı olacağını düşünüyoruz.” dedi.

“İlk gün akşamı konserle tamamlanacak”

İlk gün akşamında Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfı Korosu tarafından konser verileceğini söyleyen Özçelik, “Fuar sonrasında, İzzet Baysal’ın önerileri var. Eğlenmeye vakit ayırın diyor. Bu yıl bizim için bir sıkıntı var. Bir hastamız var, mütevelli heyetinden bir doktor arkadaşımız şu an ağır bir hastalık geçiriyor. Mesut Kalaycı Bey’e şifalar diliyoruz. Önce, eğlence kısmını durdurabilir miyiz? Diye düşündük, danıştık, hayat devam ediyor dediler. Biz programımıza devam edeceğiz, çok fazla şenliğimiz yok zaten. Konserler veriyoruz. 1. Gün akşamı bizim Kalkınma ve Tanıtma Vakfının çok kaliteli bir korosu var. Bu koronun İzzet Baysal Vakfına da bir vefa borcu var. Vakfın ciddi manada desteği olmuş. Dolayısıyla biz o akşam İzzet Baysal’ın sevdiği şarkıları güzel bir şekilde koro ile İzzet Baysal Şükran Günlerinin ilk akşamını konserle geçeceğiz. 12 Mayıs günü, Bolu’da çeşitli okullarımız var. İzzet Baysal’ın eğitime verdiği değeri biliyoruz. Doğa Koleji diye özel bir okulumuz var. Oradan bize bir teklif geldi. İzzet Baysal’ımızı mutlaka tanıtmamız lazım dediler. Güzel bir oyun hazırlamışlar, bunu sunmak istediler. Biz yine tereddüt ettik. Bir özel okulla acaba reklam yapar mıyız? Bir sıkıntı olur mu? dedik. Değerlendirme yapıldı. Oranın müdiresi ile mütevelli heyetimizde bulunan bir arkadaşımız. Önce okulu bir gezdik, fevkalade güzel bir okul. Bolu’da böyle bir okul olması insanı mutlu ediyor. Yaptıkları işe baktık, İzzet Baysal ve Ahmet Baysal arasındaki münasebetleri gündeme getiren, ilkokul, ortaokul ve lise öğrencilerinin hazırladığı bir program yapmışlar. Bu programı şükran günleri programına almayı uygun gördük. Cuma günü, saat 14.00’te okul bir kahvaltı verecek. Onların programı orada izlenecek. Oradan da hep birlikte ticaret odasına geçeceğiz.” dedi.

“Yarışmalar için ödül töreni düzenlenecek”

Etkinlikler kapsamında, Bolu genelinde düzenlenen şiir, kompozisyon, resim ve satranç yarışmalarında dereceye giren öğrenciler için ödül töreni düzenleneceğini söyleyen Özçelik, şöyle devam etti; “Okullara şiir, kompozisyon ve resim yarışması için duyuru yaptık. Milli Eğitim bu işi ayarladı. 3 kategoride, ilkokul, ortaokul ve lise kategorilerinde yarışmalar yapıldı. Jüri tarafından değerlendirildi ve 27 tane öğrenciye derece verildi ve bunlara ödül verilmek üzere bir program yapıldı. Ödül törenlerinin tamamını ticaret odası salonunda yapmaya karar verdik. 20 tane öğrenciye hem altın, hem plaket şeklinde ödüller hazırlandı. Bunu da Fatih Yamaner, yıllardan beri yapıyor, bu yıl da yine ben yapayım dedi. Yine bu sene satranç ile ilgili bir çalışma yapıldı. Satranç Federasyonunun Bolu temsilcileri bize geldiler. İzzet Baysal için bir turnuva düzenleyelim dediler. 200 – 250’nin üzerinde sporcumuz var. Uygun görürseniz İzzet Baysal Şükran Günleri ile ilgili bir satranç turnuvası yapalım dediler. Değerlendirdik, dört kategoride, Türkiye genelinde yarışmalar düzenlediler. Geçen hafta cumartesi ve Pazar günleri bu yarışmaları yaptılar, bize de bilgi verdiler. 3 kategoride bizden ödül istediler. Biz de belediye başkanımızla görüştük, belediye başkanı vasıtasıyla, birincilere yarım altın, ikincilere çeyrek altın, üçüncülere de gram altın olmak üzere ödül istediler, onlara da aynı gün ödül töreninde vereceğiz.”

Sosyal sorumluluk ödülü sahibini bulacak

İzzet Baysal Şükran Günleri etkinlikleri kapsamında her yıl verilen sosyal sorumluluk ödülü bu yıl da sahibini bulacak. Cuma günü öğleden sonra ödülün verileceğini söyleyen Özçelik, “En son ticaret odası biliyorsunuz sosyal sorumluluk ödülü töreni yapıyor. Yine Cuma günü öğleden sonra sosyal sorumluluk ödülü orada tespit edilecek. Ödül de yine orada verilecek. Cuma günü öğleden sonrasını tamamen ticaret odasına ayırıyoruz, orada da ödüllerle ilgili çalışmalar yapılacak.” diye konuştu.

Bordo salonda bale gösterisi düzenlenecek

Etkinliklerin 3. Gününde AİBÜ Bordo Salon’da “Bir tenor aranıyor” isimli bale gösterisi de sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Bale gösterisi ile ilgili de konuşan Özçelik, “Her yıl belediye şükran günlerine katkıda bulunuyor. Bu sene yine onlar Kültür Bakanlığından bir ekiple anlaşmışlar. Bordo salonda, “Bir Tenor Aranıyor” isimli bir bale gösterisi hazırladılar. Akşam da programımız orada olacak.” dedi.

“140 tane stant kurulacak”

İzzet Baysal Şükran Günleri ile özdeşleşen stantlar ile ilgili detayları da aktaran Refik Özçelik, şöyle devam etti; “3. gün bildiğiniz gibi en hareketli olan günümüz olacak. 13 Mayıs Cumartesi günü, yine her zaman olduğu gibi stantlar istendi bizden. 140 civarında stant kuruyoruz. 50 civarında stantı okullara vereceğiz. Okullarda yapılan çalışmalar, sergiler, bilimsel çalışmaların tamamı orada sergilenecek. STK’lar stantlar istediler bir kısmını onlara vereceğiz. Engelli meclisimiz bizden engellilerle ilgili bir engelliler sokağı istedi. Şu anda yapılıyor. Ayrı bir bölüm olarak engellilerimizin orada bir sokağı olacak. 140 standımız hazır. Bu yıl stantlarda bildiğiniz gibi STK’lar geliyorlar, ilçelerden geliyorlar, orada bir takım satışlar yapıyorlar. Biz orada açıkta yiyecek satılmasına mani olmak istedik. Bir kural koyduk, ne kadar uygulayabiliriz bilmiyorum. Mutlaka yöresel ürünler, el sanatları, pakette satılmasını istiyoruz. Sokakta pişirilip satılmasını istemiyoruz. Aşamayız belki ama stantardı koyduk mani olabilir miyiz bilemiyorum. En büyük sıkıntımız cadde inşaat halinde biliyorsunuz. Belediye ile konuştuk, belediyenin gayreti ile bitirmeye çalışıyorlar ama havalar yağmurlu gidiyor. Biz stantları mümkün olduğu kadar Tabaklar Camisinden Valiliğe doğru o bölgede yapmaya çalışacağız.”

“Son gün konserle tamamlanacak”

Etkinliklerin son gününde, Bolu Belediyesi Sanat Merkezi tarafından konser verileceğini ifade eden Özçelik, son gün yapılacak etkinlikleri de sıraladı. Özçelik, “Stantlar gezilmeden önce ana okulları ve engellilerimizin milli oyunları var. Orada onların sunumunu yaptıracağız. Daha sonra stantları gezdireceğiz. Yine Yukarı Çarşı esnafları, mütevelli heyetine ve halka yemek veriyorlar. Yukarı Çarşı esnafları gezilecek. Orada yemek yenilecek. Beyaz et sektörü ile işbirliği yaptık. Onlar da yine Demokrasi Meydanında, halka yemek verecekler. Panayır havasında şenliklerimizi orada devam edeceğiz. Öğleden sonra orayı dolduralım dedik. Yine Milli Eğitimin karşısında bilim ve sanat merkezimiz var. Üstün zekalı öğrencilerimizin eğitim gördüğü bir yer var. Oradaki arkadaşlar dediler ki İzzet Baysal’ın hayatı ile ilgili, bir program sunmak istiyoruz dediler. Büyük bir salon istediler, arkadaşlar incelediler. Küçük çocuklar olmasına rağmen ciddi bir çalışma yapmışlar. Kültürel bir faaliyet olacağı düşüncesi ile öğleden sonra da kültür sitesinde son olarak o faaliyeti yapacağız. Akşam, Milli Eğitim ve Sağlık İl Müdürlüğü’nün otelcilik okulunda bir yemeği olacak. Yemekte İzzet Baysal Şenliklerine katkı veren firmalar var, o firmalara Kent Konseyi olarak plaket verip onlara teşekkür edeceğiz. Son günün akşamı İzzet Baysal’ın sevdiği şarkılardan oluşan bir konser hazırlandı. Cumartesi günü kültür sitesinde belediye sanat merkezinin konseri ile 28. İzzet Baysal’a şükran günlerini tamamlamış olacağız.” dedi.

Editör: TE Bilisim