Yeni çipli kimlik kartlarında e-imza dönemi başlatılıyor. Bu sayede vatandaşlar, banka ve tapu gibi alanlarda parmak iziyle biyometrik verilerini kolayca verebilecekler. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Biyometrik Veri Yönetimi Sistemi Tanıtım Toplantısı’nda, yakın bir zamanda e-imzanın da Türkiye Cumhuriyeti kimlik cüzdanlarına yükleneceğini açıkladı. Soylu; “Yakın bir zamanda e-imzayı da Türkiye Cumhuriyeti kimlik cüzdanlarımıza koymuş olacağız” dedi.

Haber: Aslı Akış

“186 HİZMETİ E-DEVLET SİSTEMİNE TAŞIDIK”

Bakan Soylu, 186 hizmeti e-devlet sistemine taşıdıklarını belirterek, koronavirüs salgını döneminde seyahat belgeleri dahil olmak üzere birçok meseleyi de e-başvuru üzerinden alıp vatandaşların cep telefonuna iletebilme kapasitesine sahip olduklarını söyledi. Soylu, geçen yıl da çay ya da fındık sezonunda memleketlerine gidecek vatandaşların e-başvuruya gittiğini ifade ederek, "Vatandaşlar nereye gitmek istediğini söyledi, aynı araçla gitmek istediği 3 kişiyi işaretledi; kendi cep telefonuna, gittiği ildeki valiliğe, jandarmamıza bu sistem aynı anda iletildi. Ne vatandaş sıkıntı çekti, ne kağıtla karşı karşıya kaldı. Yolda çevrildiğinde cep telefonundan belgesini gösterdi. Bundan 20-30 yıl önce böyle bir şey söylenseydi herhalde bu bilim kurgu filmi olarak değerlendirilirdi" diye konuştu.

“E-İMZA'YI KİMLİK CÜZDANLARINA KOYACAĞIZ”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2018 yılından bu yana dijitalleştirilen arşiv sayılarını aktararak; “18 Ekim 2018 tarihinden itibaren 490 bin 849 olaya ait parmak izi verisini sisteme girdik. 2017 yılından bu yana 392 milyon 69 bin 875 arşiv belgesini dijitalleştirdik. Üretim tedarik zincirlerin aksamamasını e-başvuru sayesinde gerçekleştirmiş olduk” şeklinde konuştu.

“İŞ YÜKÜ AZALMIŞ OLACAK”

Nüfus Genel Müdürlüğü bünyesindeki elektronik kimlik doğrulama sistemine değinen Soylu, bu projenin farklı kurumlarda hizmet verebilecek vizyon projelerden birisi olduğuna dikkat çekerek; “E-imza'yı da inşallah yakın zamanda Türkiye Cumhuriyeti kimlik cüzdanlarının içine koymuş olacağız. Bunu bankalarımızla, özel sektörlerimizle birlikte gerçekleştirmiş olacağız. Vatandaşımız notere, bankaya, tapuya gittiğinde bilgileri çıkacak; bankalar, tapu kadastro dahil olmak üzere onların da iş yükü azalmış olacak” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim