Ülkemizde Koronavirüs vaka sayısının 60 binleri bulmasıyla 29 Nisan-17 Mayıs tarihleri arasında olmak üzere 17 günlük tam kapanma kararı alınmıştı. 8. Gününde olduğumuz tam kapanma sürecinin 19 Mayıs ile birleştirilip birleştirilmeyeceği merak konusu oldu.

HABER: Ebru Buket Dönmez

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs vakaları, alınan önlemlere rağmen tedbirlere gerekli dikkatin gösterilmemesi ile birlikte ülkemizde de artışa geçerek, vaka sayılarının 60 binlere yükselmesine sebep olmuştu. Bu yükselmeden dolayı 17 günlük kapanma kararı alınarak 29 Nisan’da  19.00’da başlayan 17 Mayıs saat 05.00’de bitecek olan sokağa çıkma kısıtlaması uygulamaya koyuldu. Peki, 17 Mayıs’ta sona ereceği belirtilen tam kapanma süresi 19 Mayıs sebebiyle uzatılacak mı?

10 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilmesi beklenen Kabine Toplantısı'nın ardından vatandaşlar tarafından konuyla ilgili bir karar açıklanması bekleniyor.

“VAKA SAYISINDA ÖNEMLİ DERECEDE DÜŞÜŞ YAŞADIK”

Geçtiğimiz günlerde açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca; “Bilim Kurulumuz Ramazan Bayramı öncesinde son toplantısını yaptı. Alınan tedbir ve kısıtlamaların etkisini birlikte değerlendirdik. Bugün fedakarlık göstererek ertelediğimiz günlerimiz, bizim ve sevdiklerimizin hayatlarını korumak için yapılmış yatırımlardır. Kapanma - açılma arasındaki kısır daireyi kıracak olan bizim irademizdir. Sabır ve sebat göstererek vaka sayısında önemli derecede düşüş yaşadık. 10 gün gecikmeli olarak bu düşüş doğrudan hastaneye yatışlarda da hissedilmeye başlandı. Şu günlerde ise ağır hasta ve vefat sayılarında da tedbirlerin etkisini göstereceğini öngörüyoruz.” İfadelerini kullandı.

“ŞU ANDA GÜNDEMİMİZDE UZATMA YOK”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın tam kapanma uzatılacak mı sorusuna verdiği yanıtta; “Şu anda böyle bir şey gündemimizde yok. Bizim bununla ilgili kararları verdiğimiz kabineye tüm veriler gelir, kabinede değerlendirilir. Sonrasında nihai karar verilir. Şu anda gündemimizde uzatma yok. Vaka sayılarında 25 bin rakamlarını gördük ve kısmet olursa bugünden sonra da daha aşağısını göreceğiz. Bizim asıl hedefimiz 5 bin. Dolayısıyla bu önümüzdeki 1 haftayı çok daha kurallara da riayet ederek geçirmeliyiz" diye konuştu.

"SALGINLA MÜCADELEDE DÖRT KRİTERİMİZ VAR"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da tam kapanma uzatılacak mı sorusuna yanıt vererek; “Milletimiz kapanma tedbirlerine harfiyen uydu. Tedbirler sayesinde vakalar 63 binden 20 binlere düştü. Fakat şu an böyle bir değerlendirmemiz yok. Her gün yeni bir şey öğreniyoruz. Böyle bir süreci ilk kez yaşıyoruz. Çok doğaldır ki, ülkelerin aldığı tedbirlerde insanları birbiriyle sosyal ilişki içerisine koymadıkları bir dönem. Bunu Avrupa, Almanya, ABD ve Fransa'da böyle yapıyor. Biz de buna göre düzenlemeler yapıyoruz.” dedi.  Soylu aynı zamanda salgınla mücadelede dört kriter olduğunu vurgulayarak bunların kamu düzeni, sağlık sistemi, üretim tedarik zincirinin sürdürülebilir olması ve son olarak sosyal izolasyon olarak açıkladı.

Bu açıklamalara göre 19 Mayıs'ın 17 Mayıs'a kadar uygulanacak olan tam kapanma süreciyle birleştirilip birleştirilmeyeceği henüz bilinmiyor.

Editör: TE Bilisim