Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Sayıştay’ın 326 bin liralık zimmetinin kendisine uygulanmadığını ifade ederek, “Yaklaşık 170 sözleşmeli personel ve memura, ‘fazla ödeme yaptın belediye olarak.’ Sayıştay’ın bulgusu bu, şu an itiraz aşamasında şahsıma çıkartılmış bir zimmet ve kamu zararı söz konusu değildir” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Sayıştay’ın Bolu Belediyesi hakkında verdiği para cezası kararı kamuoyuna sızdı. Kararda Bolu Belediyesinin 326 bin lira para cezasına çarptırıldığı görüldü. Bolu Belediyesi için temyiz yolunun açık olduğu belirtilen metnin, sadece belli bir kısmı paylaşıldı. Sebep ve gerekçeler açık bir şekilde belirtilmedi. Karar metninde, “100.012,75 TL’sinin gerçekleştirilme görevlisi (İn. Kay. ve Eğ. Müd.) Songül Akman, Harcana Yetkilisi (Yazı İşl. Müd.) Hayrı Mısıroğlu ve Üst Yönetici (Belediye Başkanı) Tanju Özcan’a, 214.160,40 TL’sinin Gerçekleştirme Görevlisi ( İn. Kay. Ve Eğ. Şefi) Ayhan Yıldırım, Harcama Yetkilisi (İn. Kay. ve Eğ. Müd) Songül Akman ve Üst Yönetici (Belediye Başkanı) Tanju Özcan’a müştereken ve müteselsilen 6085 sayılı Sayıştay Kanununun 53’üncü maddesi gereği işleyecek faizleriyle birlikte ödettirilmesine, İşbu ilanın tebliğ tarihinden altmış gün içerisinde 6085 sayılı Sayıştay Kanunun 55’nci maddesi uyarınca Sayıştay Temyiz Kurulu nezdinde temyiz yolu açık olmak üzere oy çokluğu ile” ifadeleri yer aldı.

“BELEDİYE’YE ÇIKARTILMIŞ BİR ZİMMET VAR”

Raporla ilgili kendisine zimmet çıktığı algısı oluşması üzerine Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, basın açıklaması düzenledi. Kendisine bir zimmetin olmadığını belirten Özcan,  “Sayıştay tarafından bana çıkarılmış bir kuruluşluk zimmet yok. Sayıştay tarafından Belediye’ye çıkartılmış bir zimmet var. 2019 yılına ait. Belediyelerde biz sosyal denge tazminatı ödüyoruz. Memur personelimize ve sözleşmeli personelimize ödüyoruz. Türkiye’de çok az belediye yapıyor bunu, en üst limitten ödüyoruz. Mesela Düzce Belediyesi 700 veya 800 lira ödüyor. Biz bin 200 lira, tavandan ödüyoruz” dedi.

“FAZLA ÖDEME YAPTIN BELEDİYE OLARAK”

Sayıştay’ın fazla ödeme tespit ettiğine işaret eden Özcan, kendisinin tazminatı hiç almadığını belirterek, “2019 yılında imzalanmış bir sözleşme var ve burada memur sendikası değişince ve yeni başkan gelince aynı sözleşmeyi yeniden imzaladık. Bu da 2019 yılına ait bir olay. Burada diyor ki, yani yaklaşık 170 sözleşmeli personel ve memura, ‘fazla ödeme yaptın belediye olarak.’ Sayıştay’ın bulgusu bu, şu an itiraz aşamasında. Ama adı geçen 170 kişi arasında ben yokum arkadaşlar. Birçok belediye başkanı sosyal denge tazminatı alıyor. Ben göreve geldiğimde bunu etik bulmadığım için almadım. ‘Etik değil’ dedim” diye konuştu.

“HATALI BU İŞLEM’ DEDİLER DÜZELTTİK”

Belediye Başkan Yardımcılarının da bu tazminatı almadığını dile getiren Özcan, hatanın düzelttiğinin altını çizerek, “Sonuç itibariyle ben, benim kararımdan sonra Sayın Mansur Şen ve Feridun Yılmaz arkadaşlarımız, göreve devam eden Asuman Şentürk Tekin ve Ahmet Yılmaz arkadaşlarımız sosyal denge tazminatını hiç almadık. Etik bulmadığımız için almadık. Dolayısıyla o çıkartılan 326 bin liralık zimmet Belediye çalışanlarına çıkartılmış bir zimmet. Orada da bir kötü niyet yok,  Yargıtay diyor ki, ‘Sözleşmenize uygun olarak, 2019’da ödeme yapmamışsınız.’ Bizim 2020 ve 2021 yıllarıyla ilgili de böyle bir durum söz konusu değil. ‘Hatalı bu işlem’ dediler düzelttik” ifadelerini kullandı.

“KAMU ZARARI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR”

Bir kamu zararı olmadığına da vurgu yapan Özcan, "Geriye dönük böyle bir şey çıkartmış. Memur ve sözleşmeli arkadaşlarımı topladım, ‘Durum bu’ dedim. ‘Ben yine de Sayıştay’ın hata yatığını düşünüyorum, sizin hakkınızı korumak için ben bunu Sayıştay Genel Kurulu’na da götüreceğim’ dedim.  Ama tabi yürütme durmadığı için bunun ödenmesi gerekiyor ve ‘makul taksitlerle bunu sizden keselim’ dedik. Arkadaşlarımız da sağ olsunlar, önemli bir kısmı süre dolmadan önce bunu ödemişler.  Dolayısıyla şahsıma çıkartılmış bir zimmet ve kamu zararı söz konusu değildir” şeklinde konuştu.

 

Editör: TE Bilisim