Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Ukrayna’daki savaştan kaçarak gelebilecek sığınmacılara ilişkin, “Benim dışarıdan gelenlere bakışım aynı. Ukraynalı, İranlı, Iraklı, Suriyeli diye bakmıyorum ben olaya” dedi.

Haber: Oğuzhan Eke

Dünya’nın gözü, İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın gördüğü en büyük çatışmaya çevrildi. Rusya’nın Ukrayna toprakları üzerine başlattığı harekât neticesinde yüzlerce insan hayatını kaybederken, binlerce Ukraynalı da ülkenin batısına göç ediyor. Binlerce insanın otobüs ve trenlerle gerçekleştirdiği göç sonrası ilk kafile Türk ve Ukrayna vatandaşları da Türkiye’ye giriş yaptı.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan da Türkiye’ye yaşanacak bir göçe ilişkin açıklama yaptı.

“DIŞARIDAN GELENLERE BAKIŞIM AYNI”

Savaş istemediğini belirten Özcan, dışarıdan gelenler için daha önce yaptığı açıklamalara dikkat çekerek,  “Türkiye Avrupa dışından gelenlere mülteci sıfatı veremez. Zaten Cenevre Sözleşmesine koyduğumuz şerh bunu gerektiriyor. Ukrayna, Avrupa ülkesi mi sayılır, sayılmaz mı o ayrı bir konu. Öncelikle ben orada bir savaş olmasını istemiyorum. İnşallah aklıselim galip gelir, iki devlet anlaşır. Ama benim dışarıdan gelenlere bakışım aynı. Ukraynalı, İranlı, Iraklı, Suriyeli diye bakmıyorum ben olaya” dedi.

“EN ÇOK SIĞINMACI YAŞAYAN ÜLKE BURASI”

Türkiye’nin en çok sığınmacı yaşayan ülke olduğuna vurgu yapan Özcan, “Ben artık ülkenin bir sığınmacı cennetine çevrilmek suretiyle bir emperyalist plana kurban edilmeye çalışıldığını düşünüyorum. Dünya’da en çok sığınmacı yaşayan ülke burası ve sayı gittikçe artıyor. Türkiye’nin nüfusu bir buçuk milyon artmadı. 492 bin yabancı uyruklunun bebeği oldu, bu yıl. Bu sayı artmaya devam ederse, doğum oranları bu hızla devam ederse bir süre sonra bu ülkenin asli unsuru olan Türk vatandaşları, Kürt’ü de Arap’ı da Çerkez’i de kendi vatandaşların azınlık durumuna düşecekler. ‘Sığınmacı çeteleriyle karşı karşıya kalacak, gencimiz, esnafımız. Bugünden uyarıyorum’ dedim aylar önce” ifadelerini kullandı.

 

Editör: TE Bilisim