Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yukarı çarşıda altyapı yenileme ve modernleştirme çalışmaları kapsamında yenilenmesi planlanan Tarihi Yukarı Çarşıya ilk kazmayı vurdu. Başkan Özcan “Amacımız yukarı çarşımızı güzel hale getirmek. Bu çalışmaları ben her gün kontrol edeceğim, her gün geleceğim. Gerekirse şurası olmamış düzeltin diyeceğim” dedi.

Haber: Ali Çağrı Demirtaş

Bolu'nun turistik bir kent olması amacıyla şehri yenileme ve modernleştirme çalışmaları kapsamında Bolu Belediyesi, yukarı çarşının altyapı, üstyapı ve aydınlatmayla ilgili sorunlarını çözmek adına sokak sokak yukarı çarşıyı yenileyecek olan Arasta Projesi çalışmalarına başladı.

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan; Büyük Cami Mahallesi Muhtarı Yusuf Ahmet Akduman, yukarı çarşı esnafı ve belediye çalışanlarıyla önce yukarı çarşı sokaklarında incelemelerde bulundu, ardından çalışmaların başlayacağı noktaya geldi.

Projenin detaylarını açıklayan Tanju Özcan, toplam maliyetin bir kısmının, Kültür Varlıkları Fonu’ndan temin edilmesi adına girişimleri olduklarına da değinerek, pandemi süresince maddi olarak zorluk çeken yukarı çarşı esnafının çalışmalar kapsamında ceplerinden para çıkmasını istemediklerinin altını çizdi.

“BELEDİYE ÇALIŞANLARINI DA RAHAT BIRAKMAYACAĞIM”

Süreç ile ilgili bilgilendirme de bulunan Tanju Özcan, “Burayı güzelleştireceğimize dair söz vermiştik. Burada eski projeden farklı olarak, farklı bir proje anıtlar kurulundan geçti geçtiğimiz aylarda. Burada çok kapsamlı bir çalışma yapılacak, bütün sokaklarımızın altyapısını tamamen değiştireceğiz. Yeni ve modern taşlarla, burayı kaplayacağız ve aydınlatmasını yapacağız.  Bunlar biter bitmez de anıtlar kurulundan değiştirilerek geçirilen ve saçak levhalarla ilgili çalışmamızı da yapacağız. Burada sokak sokak çalışmalar yapılacak. Yani bir sokağın  altyapısı bitirilip üst kaplaması yapılacak, akabinde mümkün olduğu kadar az şekilde esnafımızı mağdur ederek bunu yapmayı planlıyoruz. Buradaki altyapı kaplama ve elektrik işleri en geç 3 ayda biteceği sözünü ben arkadaşlardan aldım. Ona istinaden de Yukarıçarşı esnafımıza bunu bildirmek istiyorum. Zannediyorum bu çalışma biter bitmez 1-2 ay içerisinde de anıtlar kurulundan onaylanan saçak ve levhalarla ilgili proje de onaylandığında burası bambaşka bir hale gelecek. Daha çok turist çeken, bu bölgedeki insan sirkilasyonunun daha da artığı bir yer haline gelecek. Benim çok önem verdiğim bir proje. O anlamda gelip burada bu projenin takipçisi olacağım. Burada çalışan mütehayyiti de belediye çalışanlarını da rahat bırakmayacağım” ifadelerini kullandı.

“HAKKIMIZ OLAN PARAYI BİZE VERİN”

Valilik’e yazı yazarak maliyetin bir kısmının karşılanması adına girişimlerde bulunduğunu da ifade eden Özcan, “Geçtiğimiz günlerde valiliğimize bir yazı yazdık. Burada yapılan kaplamalarla ilgili geçmişte seçimden önce bir söz vermiştim, usulüne uygun yapılmamış iş ve işler dedim. Ne Kentsel Dönüşüm kapsamına alınmış burası, ne arasa sahiplerinden talep toplanmış. O yüzden burada yapılan 8 milyon liralık harcamayı hukuken isteme hakkımız yok istemeyeceğim dedim. Bunun bir seçim sözü olmadığını da bütün yukarı çarşı esnafımız da görmüş oldu. Ama sonrasının parasını isterim demiştim. Sonrasıyla ilgili ihalemiz gerçekleşti. 2.5 milyon lira yaklaşık bu işlemler için para harcanacak tamamı için harcanacak para 6 milyon lira. Bu 2,5 milyon lirayı biz Belediye olarak ödemeye hazırız, siz geçmişte bize verdiğiniz sözü tuttunuz, bizde taşın altına elimizi koyalım. Aslında anlaştık, sadece taksitlendirme meselesiyle ilgili sorun var. Kültür Varlıkları Fonu diye bir fon var. O fonun amacı şu, bu tür tarihi cadde sokak ve çarşılarla ilgili kullanmak üzere tahsis edilmiş bir fon. Bu fonun kaynağı Belediye’nin emlak vergilerinin %10’undan oluşuyor. Belediyelerin vatandaştan topladığı Kültür varlıkları fonunda yatırıyor. Geçen yıl biz bu parayı isteyemez durumdaydık yıllardır yatırılmadığı için. Ama bu yıl bizler yapılandırma kanunundan faydalandık, valiliğimize müracaat ettik yapılandırmamızı tamamladık. Sayın Valimize ben bir dilekçe yazdım, o fondan 2,5 milyon lirayı bize aktarırsanız Bolu Belediyesi olarak ki o fonun %80 kaynağı biziz, bizler burada yeni yapılacak çalışma ile ilgili o 2,5 milyon lirayı da esnafımızdan istemek durumunda kalmayız, istemeyeceğiz dedik. O parayı istemek bizim hakkımız mı? Hakkımız.   Valilik o parayı vermek durumunda mı? Vermek durumunda. Şuan da somut bir şekilde bizden başka talepte bulunan yok. O parayı verirse ne olacak? Buradaki 145 esnafımız 2,5 milyon lira ödemekten kurtulacak. O yüzden sayın valimizden rica ediyorum, esnaf zaten ekonomik krizden dolayı büyük sıkıntı içerisinde, burada yapılacak çalışmaların tamamı 6 milyon lira, biz sadece esnafa düşen 2,5 milyon liralık kısmı da esnaftan istemek istemiyoruz, hakkımız olan parayı bize verin” şeklinde konuştu.

“YUKARI ÇARŞI ESNAFIMIZIN DA BOLU’NUN DA YÜZÜ GÜLSÜN”

Varlık Fonu’na aktarılan bu paranın, bu gibi çalışmalar da kullanılması gerektiğini vurgulayan Özcan, “Yukarı çarşı esnafımız, sayın muhtarımız, dernek başkanımız bu konuların tamamında bilgili, ben valiye yazdığımız yazıyı kendileriyle paylaştım. Hatta Ak Parti’li yöneticilerle, sayın milletvekilleriyle görüşün dedik. Orada bir para yatıyor, hiçbir şey için kullanılmıyor, bu amaçlar ile kullanılması lazım. Bu amaçla kullanmak istiyoruz. Gelin bizlere bu parayı verin, 145 esnafımız para ödemek zorunda kalmasın. Ekstra bir para da istemiyoruz kimseden, hakkımız olmayan bir şeyi de istemiyoruz. Rica etmiyoruz, lütuf istemiyoruz, dolayısıyla hak edilmiş olan bu paranın alınması noktasında esnafımızla, sayın valimiz de ve ildeki diğer siyasilerle görüşmeli diye düşünüyorum. Biz üzerimize düşeni yaptık, yapmaya da devam edeceğiz.  Ama bu işin muhatabı olan derneğimiz, muhtarımız, buradaki esnaf temsilcilerimiz de ona göre üzerine düşeni yapmalı, süreç kısalıyor çünkü. Dediğim gibi şu ortamda 2,5 milyon ödemesini ben esnaftan istemiyorum. Eyvallah onlar kabul ediyorlar, biri diyor ki bana esnaf kabul ediyorsa niye o parayı istiyorsun? Kardeşim o parayı ne için kullanacaksınız? Böyle işler için kullanılması lazım. İşte o yüzden diyorum,  verin o parayı, biz esnafımızın tamam öderiz dediği parayı da almayalım. Ekstra katkıda bulunmak istiyoruz, bu fikri verende zaten benim. O yüzden buradan ben sayın valimize çağrıda bulunuyorum. Esnafımız da burada.  Gelin hiçbir şey için kullanılmayan şu parayı bize tahsis edin. Yukarı çarşı esnafımızın da Bolu’nun da yüzü gülsün” kelimelerini kullandı.

“BURASI ARTIK GECELERİ KARANLIK BİR YER HALİNE GELMEYECEK”

Arasta Projesi kapsamına yapılacak yenilikleri de fotoğraflar eşliğinde gösteren Başkan Özcan, “Çalışmamız hayırlı olsun, uzun yıllardır buraya kazma vurulmamıştı. Özellikle altyapısında biraz zorlanacağımız sokaklar olabilir, bir anda her yerde başlayamayacağız, bir sokağın altyapısını bitirip, üst kaplamasını yapıp, ona göre devam edeceğiz, bazı görseller çıkarttım. Tamamı bittikten sonra inşallah yukarı çarşımız şu hale gelecek saçaklarla birlikte, tek tip kaplama değil, değişik renkli kaplama, onları da göstereceğim. Aydınlatma ile ilgili burada çok ciddi problem var dekoratif anlamda aydınlatmayla ilgili. Amacımız yukarı çarşımızı bu güzel hale getirmek. Tek tip tabelalar, şimdiki taşlardan çok daha kaliteli ve dekoratif şekilde döşenecek. Bu çalışmaları ben her gün kontrol edeceğim, her gün geleceğim. Gerekirse şurası olmamış düzeltin de diyeceğim. Çünkü bura sağ olsun Necdet ağabey zamanında yapılmış, kaliteli yapılmış, uzun süre kullanılmış ama  artık tabi kullanımla ilgili sorunlar ortaya çıktı, ömrünü doldurdu. İnşallah Bolu’da yapılan her çalışma, Necdet Gören’in burada yaptığı çalışma gibi olur. Önceki saçaklar, sokağın üstünü kapatacak şekildeydi, ama hem esnafımızın aklına yatmamıştı, biriken yağmur ve kar suları direkt olarak dükkanlara akarak zarar verecekti, bu yeni saçaklar hem daha orijinaline uygun, hem de görsel olarak daha güzel olacak. Burada bir tek aydınlatma unsurları tam gösterilmemiş, ama burada da modern aydınlatma direklerimiz olacak. Burası artık geceleri karanlık, hizbe bir yer haline gelmeyecek” diye konuştu.

“TURİZM ŞEHRİ OLACAĞIZ”

Son olarak esnaftan rica da bulunarak, proje sonrasında kepenkleri geç saatlere kadar açık tutulması gerektiğini aktaran Özcan “Esnafımızdan ricamız şu, biz bunları yapalım Belediye olarak, ama esnafımız da artık saat 5’te kepenkleri kapatmasın. Burası gece geç saatlere kadar çalışan, bir yer haline gelsin. Bizim de esnafımızdan istediğimiz bu. Burada kötü bir alışkanlık var birileri böyle kulak kabartıyor, biri kepenk indirse de bende indirsem diye. Artık o ilk kepenk sesi duyulunca arkasından takır takır kepenk sesleri geliyor, artık bunu da düzeltmemiz lazım. Çünkü turizm şehri olacağız iddialarımız var, bu konuda ciddi adımlarımız var, ama bizler turizm şehri olacaksak bizim turizmin ana noktalarından bir tanesi bu çarşı olacaksa, esnafımız da lütfen, artık bu çalışmalardan saat 5’te kepengi kapatıp gitmesin” dedi.

Editör: TE Bilisim