AK Parti Bolu Belediye Meclis Üyesi Semih Dimicioğlu, köy yerleşik alanlarının imara açılmasının tarım alanlarını yok edeceğini vurgulayarak; “1/25000’lik haritaların, 1/1000’e aktarımında yerleşik alan sınırı olarak tespit edilmesiyle karşı karşıyayız. Bu da tarım alanlarının büyük ölçüde yok olması demektir. Bir yanlışı düzeltirken daha fazla yanlışa sebep olmayalım” dedi.

HABER: ASLI AKIŞ

Bolu’nun doğası, turizmi ve geleceği açısından geçmiş dönemde de tarım alanlarının korunmasına yönelik ciddi açıklamaları olan AK Parti Bolu Belediye Meclis Üyesi Semih Dimicioğlu, Bolu Belediye meclisi Aralık Ayı 2. Birleşiminde söz alarak hukuksuz bir kararın düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

“KÖY YERLEŞİK ALAN SINIRLARININ TESPİTİNİ KANUN BİZDEN İSTİYOR”

Dimicioğlu, 2021 yılı Temmuz ayında köy yerleşik alan sınırlarına ilişkin çıkan kanunu hatırlatarak; “Köy yerleşik alanları köy halkının tarımını, hayvancılığını yapabilmesi için gerekli olan mekânların, barınabilmesi için gerekli olan mekânların yapıldığı yerleşik alanlardır, ticari özelliği yoktur. Köy yerleşik alan sınırlarının, Temmuz 2021’de çıkan kanuna göre 1/1000 ve 1/5000’lik planlara işlenebilmesi için 2021’de çıkan kanun bunun çok açıkça izah ediyor, heyet kurulmasını, mevcut tespitlerin yapılmasını ve mevcut tespitlere göre 300 metre çapında bir çember oluşturulmasını söylüyor. Bu şekilde köy yerleşik alan sınırlarının tespitini kanun bizden istiyor. Biz ise 1/25000’lik haritalardaki köy yerleşik alanlarının yani, 4 santimin bir kilometre göründüğü çok büyük ölçekli paftalarda, kuru boyayla işaretlenmiş bölgeleri alıp, aynen 1/1000’lik haritalara indirdik.” şeklinde konuştu.

“BU KARAR TAMAMEN HUKUKSUZDUR”  

Köy yerleşim alanlarına çok büyük taleplerin olduğuna dikkat çeken Semih Dimicioğlu, karar ile birlikte 2 kat alanın imara açılacağına ve tarım alanlarının yok olacağına işaret etti. Dimicioğlu; “1/25000’lik haritaların, 1/1000’e aktarımında köy yerleşim alanlarının çok daha fazla, tarım alanlarını da içine alacak şeklide, yerleşik alan sınırı olarak tespit edilmesiyle karşı karşıyayız. Bu da tarım alanlarının büyük ölçüde yok olması demektir. Yani köy yerleşik alanlarının 2 katı kadar daha alanın imara açılması demektir. Şu an köy yerleşim alanlarına büyük talep var, orada villa yapmak için. Şu anda bu karar tamamen hukuksuzdur ve Temmuz 2021’de çıkan kanunun uygulanması ve yeni tespitlerin yapılması gerekiyor. Bunu Özel İdare hızlı bir şekilde yaptı. Çok uzun sürecek bir şey değildir. Tarım alanlarının korunması için bunu belediye olarak sizden istiyorum. Bir yanlışı düzeltirken daha fazla yanlışa sebep olmayalım.” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim