Devlet Su İşleri 5. Bölge Müdürlüğü tarafından Ayman Yaylası yakınına açılmak istenen taş ocağına karşı, yayla halkı tarafından açılan dava sonucunda, bölge için verilen üretim izni iptal edildi.

Haber: Oğuzhan Eke

Bolu’nun Seben İlçesi sınırlarında yer alan Ayman Yaylası’nın yakınına, Seben Taşlıyayla Göleti’nde kullanılacak taş malzemenin çıkarımı için DSİ 5. Bölge Müdürlüğü tarafından taş ocağı açılmak istendi. Bölgede yayla halkının direnişi ile karşılaşan DSİ ekipleri, çalışmaları durdurmak zorunda kalırken, yayla halkı tarafından taş ocağı projesinin iptali için dava açıldı.

Bolu İdare Mahkemesinde görülen davaya ilişkin sonuç açıklandı. Açılanan kararda, projenin doğa ve çevre için yeterli olmadığına dikkat çekilerek, Üretim iznine konu alanın konumu, alana yakın yerleşim yerleri, yollar, yüksek gerilim hattı, mera alanları, hayvancılık ağılları, işletme faaliyetinde alınacak önlemlerde kullanılacak su kaynakları, proje kapsamında alanda yapılan saha/zemin/sondaj vs. çalışmaları ve faaliyet sonrası alana yönelik rehabilite önlemleri yönünden projenin uygun ve yeterli olmadığı sonucuna varıldığından dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

Tespit edilen durumlar neticesinde, üretim izni verilen bölgedeki taş ocağı açma işleminin iptaline karar verildi.

Editör: TE Bilisim