TESUD Bolu Şube Başkanı Kıbrıs Barış Harekâtı Gazisi Em. P. Kol. Bnb. Ahmet Şerafettin Yamaner, Bolu’ya yapılacak Rauf Raif Denktaş heykeli hakkında bilgi vererek, yapılacak aktivitelere ilişkin bilgilendirmede bulundu.

Bolu Belediye Meclisinde alınan kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş’ın adı, Bolu’da bulunan bir bulvara verildi. Bulvar üzerinde belirlenen özel bir alana da Denktaş’ın heykelinin yaptırılması kararlaştırıldı. Söz konusu heykel ise TESUD Bolu Şube Başkanı Kıbrıs Barış Harekâtı Gazisi Em. P. Kol. Bnb. Ahmet Şerafettin Yamaner tarafından yaptırıldı. Yamaner, heykelin yakında Bolu’ya geleceğini belirten bir yazı kaleme aldı. Yamaner’in yazısının satır başları şöyle:

“YUNAN ALAYINA GİREN SUBAYLARDAN BİRİYİM”

“1973-75 yılları arasında Lefkoşa-Ortaköy’de bulunan Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayında üsteğmen olarak görev yaptım. 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında askerlerimle beraber Yunan alayına giren subaylardan biriyim. ( Kıbrıs Barış Harekâtı Gazisi) 1985-1987 yıllarında Binbaşı olarak ikinci defa Kıbrıs Güzelyurt (omorfo) da Mevlevi’de Hudut Taburunda görev yaptım. Güzelyurt lisesinde askerlik dersine girdim. Tümen denetleme üyesi olarak görev yaptım. Genel Kurmay Başkanlığına bağlı İstihbarat dil okulunda 1987-89 da istihbarata karşı koyma subayı olarak görev yaptım. ( malulen emekli oldum.)”

“KIBRIS’IN STRATEJİK VE JEOPOLİTİK ÖNEMİNİ GENÇ NESLİMİZE ANLATMAYA ÇALIŞTIM”

“Emekli olduktan sonra Bolu’da çeşitli sosyal faaliyetlerde görev yapmam için davet edildim. Bolu’da Bağışçılar vakfında 2. Başkan olarak görev yaparken Milli Eğitim teşkilatına vakıf olarak katkılar sağladık. Milli Eğitim Müdürlüğünün koordinatörlüğünde kendi müracaatım üzerine Valilik onayı ile Bolu’da bulunan liselerde Kıbrıs’ın stratejik ve jeopolitik önemini genç neslimize anlatmaya çalıştım. Çünkü Milli Eğitim Müfredat programlarında çok az zaman ayrılmıştı. Bu noksanı gördüm. Bolu İl Protokolüne de Kültür Turizm Müdürlüğünün konferans salonunda bu konuyu anlattım.”

“BİRKAÇ GÜN İÇİNDE TAMAMLAYIP BOLU’YA GÖNDERECEĞİM”

“1974 öncesi ve sonrası Kıbrıs” adlı kitap yazdım. 3000 adet kitabımı ilgili kurum, kuruluş ve yetkililere gençliğin Kıbrıs’ı tanımaları için ücretsiz olarak dağıttım. TESUD Bolu Şube Başkanı olarak Bolu Belediyesi Meclis Başkanlığına Rauf Denktaş ve Kıbrıs konulu dilekçe vererek “oy birliği” ile Denktaş’ın ismini güzel bir bulvara verdik. ( Tüm siyasi partilerimizin onayı alınarak)  Belediye Başkanı Sayın Tanju Bey’de Meclisteki yaptığım sunum sonrası benden Bulvarın başındaki döner kavşağa heykel yapmamı rica etti. Bende memnuniyetle kabul ettim. Heykeli Ankara Etimesgut Belediyesinde kil ve polyester olarak yaptırdım. Daha sağlam ve kalıcı olması bakımından Karabük’te bulunan fabrikada ( özel fabrika) Bronz olarak yaptırıyorum. Birkaç gün içinde tamamlayıp Bolu’ya göndereceğim.”

“TÜRKİYE’DEN VE KIBRIS’TAN ÖNEMLİ KİŞİLERİ DAVET EDECEĞİZ”

“Ankara Başkent Üniversitesinde Kıbrıs tarihini araştırma merkezi müdürü Doç. Dr. Mehmet Balyemez’i ziyaret ettim. Heykel açılışı için bilgilendirdim. Açılışın daha anlamlı olması için Panel tertipleyelim fikri ortaya çıktı. Moderatör olarak kendisinin görev yapabileceği ve ekibin kurulmasını düşündük. Tarih olarak ’ta en kısa tarih 1 Nisan’ı düşündük. 1 Nisan 1955’te Rumların( EOKA Silahlı Terör Örgütü)  Kıbrıs’ta bulunan Tüm Türk bölgelerine, evlerine, Türklere saldırdıkları ve katliamlar yaptıkları unutulmaz günü seçtik. Açılışımıza rahmetli Rauf Raif DENKTAŞ’IN siyaset üstü bir lider, bir Kahraman, büyük devlet adamı olması dolayısıyla Türkiye’den ve Kıbrıs’tan önemli kişileri davet edeceğiz.”

“HEYKELİMİZ 285 CM BOYUNDA BRONZ OLARAK YAPILACAK”

“Bolu Belediyemiz de Heykelin alt yapısını yapmaktadır. Başta Belediye Başkanı Tanju ÖZCAN olmak üzere bu konuda özveri ile çalışan tüm görevlilere teşekkür etmek isterim. Kaide’de yazılacak yazıları da Rauf Raif DENKTAŞ’IN özlü sözleri kitabından ve torunu Av. Pınar DENKTAŞ’IN yardımı ile seçtim. Kendisine teşekkür ederim. Denktaş’ın oğlu Serdar Bey kızları Değer ve Ender hanımda aileleri ile beraber ilk davet edeceğimiz kimseler olacaktır.  Devlet (Kıbrıs) büyüklerimizin de açılışta bulunmaları bize en büyük heyecanı verecektir. Cumhurbaşkanı, Meclis Başkan danışmanları, tarihçi yazarlarımız, basınımızda davet edilecektir. ( Heykelimiz 285 cm boyunda bronz olarak yapılacak, Kaidenin yüksekliği de heykelin boyuna uygun olarak 100 cm olarak planlanmıştır.)”

Editör: TE Bilisim