Türkiye Makine Mühendisleri Odası Bolu İl Temsilciliği,(TMMOB) Bolu Belediye Eski Başkanı Alaaddin Yılmaz ve Bolu Belediyesi’nin 15 yıllık yerel yönetim süresi boyunca proje ve icraatlarını eleştiren bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, “Alaaddin Yılmaz’ı kentimize verdiği tahribatların yanı sıra kendine has üslubu ile insanları dinlemeyen hakarete ve aşağılamaya varan davranışları ile de hatırlayacağız” ifadelerine yer verildi.

Haber: Ömer Çetinaslan

Açıklamayı TMMOB adına, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Murat Ataman yaptı. Açıklamada, Bolu Belediyesi’nin 15 yıllık icraatları yanında Bolu Belediye Eski Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın tavrı ve üslubunu eleştiren ifadelere de yer verildi. Basın açıklamasının tamamı şu şekilde:

“BİLİME VE TEKNİĞE AYKIRI PROJELER”

Kapanan 15 yıllık bir yerel yönetim döneminin ardından, her geçen gün söz konusu döneme ait, belediye kaynaklarının israfına yönelik yeni bir iddia maalesef karşımıza çıkmaktadır. Bugün Belediyemizin en borçlu belediyeler listesinde en yukarılarda yer almasının temel gerekçesi aşağıda da sıralayacağımız, bilime ve tekniğe aykırı projelerin bütçede yarattığı tahribattır.

Alaaddin Yılmaz’ı kentimize verdiği tahribatların yanı sıra kendine has üslubu ile insanları dinlemeyen hakarete ve aşağılamaya varan davranışları ile de hatırlayacağız. Akıl dışı projeleri ve yapboz icraatları ile halkın cebinden çıkan belediye kaynaklarını pervasızca harcayan belediye başkanını ve bu plansızlıklara sessizce onay verenleri unutmayacağız.

“RANTSAL KAYNAK OLUŞTURMAK İÇİN YOK EDİLMİŞ”

Kent kimliği bir kentin özgünlüğünü oluşturur. Yaşadığımız coğrafya, doğal ve tarihi doku, mimari yapı, yaşayış biçimi, kültür, gelenekler ve yapıların fiziksel özelliği kimliğin bir parçasıdır. Kimlik değeri taşıyan bina ve mekânların yıkılması kentsel tarihin yok edilmesidir. Geçmişe ait ortak paylaşım öğeleri rantsal kaynak oluşturmak için yok edilmiş, geçmiş ile ilişkilerimiz koparılmıştır.

“BOLU KİMLİĞİNİ YANSITACAK BİR YAPI BIRAKILMAMIŞTIR”

Bolu kimliğini yansıtacak bir cadde, sokak, bina bırakılmamıştır. Fırka tepesini şimdi sadece fotoğraflarda görebiliyoruz. Dava süreci devam ederken kentimizin 19.yy tarihi mimari özelliğini yansıtan arasta dükkânları belediye tarafından yıkılmıştır. Yeni yapılan Belediye binasının kentin tarihsel dokusunu yansıtan Taşhan ve çevresini nasıl baskıladığı kent kimliğine vurulan son darbelerden birisi olarak maalesef karşımızdadır. Kentin geçmişini yok etmek için meydanlarda ve kaldırımlardaki mevcut ağaçlar, çiçekler dahi sökülerek gereksiz harcamalar yapılmıştır. Çok hızlı olarak karar verilerek, kent paydaşları ve ilgili meslek kuruluşları ile projesi tartışılmadan, paylaşılmadan yapılan işlerin sonucunu hep birlikte üzülerek izlemekteyiz. Bozulup yapılan veya önce yapılıp sonra yıkılan aşağıdaki bazı projelerin maliyetlerinin halkımızın cebinden çıkan vergiler ile yapıldığını açıklamaya gerek yoktur.

15 yıllık yönetim boyunca hatırladığımız hesabını vermesini beklediğimiz, kamu kaynaklarının gereksiz harcandığı projelerden bazıları:

KATLI OTOPARK

Belediye meydanı ile Pazar yerini birleştiren tünel yapılması doğru bir projedir. Yalnız tünel   reklamı  altında   büyük  paralar  harcanarak  fırka tepesinin  komple kazılarak bu yere otopark  yapıldı. Toplam maliyetin yarısından fazlası hafriyat ve forekazık için harcandı. Üstelik otopark yapılan yer kent kimliğinde önemli yeri olan fırka tepesiydi. 450 adet 20 mt derinlikte forekazık, 200.000 m3 geçen hafriyat, hiçbir yerde otopark inşaatına başlamak için düz alanlar varken  bir dağı yok etmek için bu kadar harcama yapılmamıştır.

GÖLKÖY SU HATTI

Gölköy’den Bolu’ya su temini için kullanılan boru hattı için fuzuli ve yüksek bedeller ödenmiştir. 9 km’lik bir mesafeye düzgün bir boru hattı çekilememiş,aynı yere büyük maliyetler ile 2. Boru hattı yapılmıştır.(ilk hattın ise, teknik bir karşılığı olmaksızın yedek olacağı belirtilmiştir.)

İZZET BAYSAL CADDESİ

(2013 yılında İzzet Baysal caddesi yayalaştırılması için yapılan harcamalar) Alt yapı için hiçbir çalışma olmaksızın mevcut yola 20 cm kalınlığında demirli beton atılıp üzeri kaplama yapılmış, ilk kış kar ve don yolu aşındırmış, su göletleri olmuş yol yürünemez hale gelmiştir.1 yıl sonra yürünmez hale gelen güzergah komple sökülüp yine hiçbir altyapı çalışması yapılmadan asfalt kaplanmıştır. Yayalaştırılmış yol üzerinde bulunan 2 adet süs havuzu büyük maliyetler ile yapılmış 2 yıl çalıştırılmamış, sonra üzerine asfalt dökülmüştür. Belediye önü ise gelecek yönetimlerin ders alması için ilk durumdaki perişanlığını koruyor. 21.yüzyılda maalesef deneme yanılma ile iş yapılmıştır. Alaattin Yılmaz yönetiminin  2008-2010 yılında hazırlattığı kent ulaşım planında önerilerin hiçbirisi uygulanmamıştır.(izzet baysal caddesi tek yön çalıştırılacak, stadyum tarafına katlı otopark yapılacak.)

ESKİ NİKAH SALONU

Belediyemiz 2013 yılında eski nikah salonunu  ,çevresindeki dükkanları komple yenilemiştir. İsmini değiştirmiş basına duyuru yaparak açılış yapmıştır. Yaklaşık 4 milyon lira harcanan bu yatırım 1 yıl sonra yeni belediye binası yapı alanı içinde kaldığı için yıkılmıştır.

ÇÖP TOPLAMA

Çöp toplama sisteminde de yapboz anlayışı işletilmiştir. Şu anda 3 tip çöp biriktirme sistemi vardır. Yer altına konulan çöp kovalarının sızdırmazlık özelliği olmadığından  bu kovaların tabanı çöp suları ile dolmakta koku ve sinek yapmaktadır.

KALDIRIMLAR

Planlı bir çalışma olmadığından tadilat ya da değişim gerekmeyen yerlerde kaldırımlar değiştirilerek gereksiz harcamalar yapılmıştır.(Örneğin geçen yıl kalıcı konutlar bölgesinde kaldırımlar hiç gerek yok iken yenilenmiştir.)

GÖLCÜK

Önceki dönemin sayın belediye başkanı kent kimliğini yok etmekle kalmamış, ülkemizde herkesin bildiği Gölcük’ ü de yapılaşmaya açmaya kalkmıştır. Konu yargıda olmasına rağmen yargı kararını beklemeden, yargıyı ve Bolu kamuoyunu yok sayarak 25 adet kır evini yine yandaş bir şirkete ihale etmiştir. Yargı binaların yapılmaması kararı vermesine rağmen 7 milyon TL harcanarak maalesef Gölcük’e yapılmıştır.

AHŞAP ÜRÜNLERİ ATÖLYESİ

Belediye, Nova Orman ürünleri firmasından 150.000 Euro’ya kullanılmış ahşap kurutma fırını almış, çalıştıramamış, işletmesini Nova firması ile ortak yapmaya karar vermiştir. Her şeyi dışarıdan almayı düşünen belediyenin, işletme yeterliliği olmamasına rağmen ahşap işleme merkezi kurup bunu başka firmaya işlettirmesinin nedeni anlaşılamamıştır.

ÇEVRE YOLU

Mevcut D-100 yolu işlevini sürdürürken, ihtiyacı karşılama ile ilgili hiçbir problem yokken, şehre girmek istemeyen araçlar için mevcut otoban  kullanılırken, yeni bir çevre yolu yapılmak istenmesi  sadece yeni bir rant alanı oluşturmak için yapılan gereksiz bir yatırımdır.

OTOPARK ÜCRETİ

Otoparkı olmayan yeni binalardan alınan otopark ücreti katılım payı olarak alınan paraların, bina sahiplerine otopark yeri gösterilmesi karşılığı olması yönetmelikte yer almasına rağmen belediye sadece paraları tahsil etmiş, bina sahiplerine otopark yeri göstermemiştir.

BÜYÜKSU PROJESİ

Büyük görsellerle halka sunulan Büyüksu Park projesinin, 5 yıldır durumunu hepimiz üzülerek izlemekteyiz. Sadece para yutan bir ölü proje haline gelmiştir.

“HESABIN YENİ YÖNETİMLERCE SORULMASINI BEKLİYORUZ”

En bilinen ve çok para harcanan bu projeler eğer tartışılıp, ortak bir karar ile devreye alınsaydı, yapılan yenileme ve tamirat masrafları belediye bünyesinde kalarak tasarruf edilebilecekti. Bolu Belediyesinin bu tasarrufları ile Bolu halkının ödeyeceği su parasına yüksek zam yapılmaz veya kanalizasyon alt yapı katkı payı alınmazdı.

Yandaşlara iş alanı yaratmak için yapılan akıldışı projeler ile bilim ve tekniğe uygun olmadan yapılan yapboz işler oldukça fazladır. Yukarıda sıraladığımız bütçelerini bilemediğimiz yapbozlar ile maliyetlerinin ikiye üçe katlandığı bu projelerin hesabının yeni yönetimlerce sorulmasını bekliyoruz.

Bizler bu kentin, mimarları, mühendisleri ve şehir plancıları olarak sürecin takipçisi olmaya, bugün yerel yönetim idaresinde kimler olursa olsun, bilim ve tekniğe aykırı olan, kamuoyunun onayını almayan, kentimize zarar verecek projelere gerekçeleri ve önerilerimizi sunarak karşısında olmaya devam edeceğiz.

Editör: TE Bilisim