Türkiye’nin yerli otomobili Togg’un ilk otomobili banttan indirildi.

Haber Merkezi

Togg, 18 Temmuz 2020 tarihinde temeli atılan Togg Teknoloji Kampüsü’nü planları doğrultusunda tamamlayarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla Cumhuriyet Bayramı’nda törenle açtı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Togg hissedarları, Togg Yönetim Kurulu üyeleri ve siyasi parti liderleri de törende yer aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, seri üretim bandından inen kırmızı renkteki C SUV ile tören alanına gelirken, kendisini Togg hissedarları karşıladı.

“YILLIK 175 BİN ARAÇ ÜRETİLİRKEN, 20 BİN KİŞİYE DOLAYLI İSTİHDAM SAĞLANACAKTIR”

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yılda 175 bin aracın üretileceğini açıklayarak, “Salgına rağmen rekor hızla inşa edilen Togg Gemlik Tesisi, 1,2 milyon metrekare arazi üzerinde, 230 bin metrekare kapalı alana sahip bir eser olarak işte burada” vurgusu yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu tesiste araştırma geliştirme merkezi var. Tasarım merkezi var. Prototip merkezi ve test merkezi var. Strateji ve yönetim merkezi var. Biraz önce tecrübe ettiğim test pisti de var. Burada otomobil üretmek için ihtiyaç duyulan her şey var. Burası çevreye duyarlı yeşil bir tesistir. Çevreci bir tesistir. Fikri ve sınai mülkiyet hakları yüzde 100 ülkemize ait Togg’un üretiminde Anadolu’nun dört yanındaki KOBİ'lerimiz ve tedarikçilerimiz de yer alıyor. Togg Gemlik Kampüsü tam kapasiteye ulaştığında yıllık 175 bin araç üretilirken, 4 bin 300 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacaktır” diye konuştu.

“2023 İLK ÇEYREĞİNİN SONUNDA YOLLARIMIZDA GÖRECEĞİZ”

Togg’un ne zaman yollarda olacağıyla ilgili de bilgi veren Erdoğan, “Togg ne zaman yollarda olacak? Bunu da merak ediyorsunuz. Bugün seri üretim bandından çıkan araçların test ve sertifikasyon süreçleri hemen başlıyor. Togg Avrupa yollarının da tozunu attıracağı için o pazarlarda aranan teknik yeterlilik belgesine sahip olacak. Dolayısıyla Togg’u inşallah 2023 ilk çeyreğinin sonunda yollarımızda göreceğiz. Diğer bir konu da vatandaşlarımızın Togg’a nasıl sahip olacağıdır. Togg’un ticari sırlarını açığa vermeden açıklayayım. Aracısız bir şekilde vatandaşlarımızla buluşacak. Tıpkı yeni nesil araç üreticileri gibi, Togg da satış işini dijital ve fiziksel deneyimi birleştirip çözmeye karar verdi. Vatandaşlarımız Togg siparişlerini Şubat’ta başlayacak ön satışla birlikte verecekler. Ön satış ve sipariş şartları vakti geldiğinde şirket tarafından açıklanacaktır. En çok merak edilen biri de aracın fiyatı ne olacaktır. Togg’un fiyatının piyasa şartlarında rekabetçiliğini sağlayacak şeklide tespit edileceğine babayiğitlerle beraber karar vereceğiz” ifadelerini kullandı.

TOGG’A BOLU’DAN DESTEK

Büyük açılışa Bolu’daki siyasiler de destek verdi. AK Parti Bolu Milletvekili Arzu Aydın ise bizzat açılışa kaldı. Togg’un önünde fotoğraf paylaşan Aydın, “Bir akıl gelecek ki, akıllar delirecek.

Ve bir devrim, evvela devrimi devirecek...” açıklamalarını kullandı. AK Parti Bolu Milletvekili Fehmi Küpçü, AK Parti Bolu İl Başkanı Suat Güner de paylaşımlarıyla açılışa eşlik etti.

YÜZDE 80 ŞARJ İLE 500 KİLOMETRE

Boyahanesinden kaynak ve montaja, tesisat ve batarya üretim hattına kadar son teknoloji robot ve tamamen yerli yazılımlar kullanılarak ilk yıl 80 bin adet üretilmesi hedeflenen Togg'un CSUV modeli emsalleri göz önüne alındığında tüm ezberleri bozacak. Bataryaları da Gemlik fabrikasında üretilecek CSUV modelin 81 ilde yaklaşık 800 ayrı noktada kurulan yüksek hızlı şarj özelliği olan trugolarda 25 dakika gibi bir sürede şarj olup yüzde 80'lik dolumla 500 kilometreden fazla yol gitmesi hedefleniyor.

Togg elektrikli bir otomobilden ziyade otonom sürüş özellikleri uzaktan kontrol özellikleriyle akıllı bir otomobil olarak satılacak. 200 ve 400 beygir 2 farklı güç sunacak olan CSUV Togg, seçime göre 0 dan 100 kilometreye 7.6 ve 4.8 saniye gibi sürelerde ulaşacak.

Editör: TE Bilisim