Bolu Pazarı'nda kurulan tohum-takas pazarında, vatandaşlar ihtiyaçları olan tohumları temin ederken, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Tarım Lisesi müjdesi verdi.

Haber: Oğuzhan Eke - Yasin Celal Torun

Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ile Bolu Tohum-Takas Topluluğu'nun iş birliğinde, Bolu Pazarı'nda tohum-takas pazarı kuruldu. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği pazarın açılışı; Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş,  Bolu Ziraat Odası Başkanı Hakkı Fidan ve Kıbrıscık Belediye Başkanı Emin Tekemen'in katılımında gerçekleştirilen törenle yapıldı.

"200'E YAKIN ORGANİK TOHUM BULUNMAKTA"

Törenin ilk konuşmasını yapan Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Aylin Aydın yaptı. Bolu'nun tohum noktasında öncü bir ilk olması için çalıştıklarını belirten Aydın, "Biz bu programı Tohum-Takas topluluğuyla birlikte Park ve Bahçeler Müdürlüğü'ne ait organik sertifikası alınmış alanlarda yerli, tohumlarımızı çoğaltmak ve korumak amacıyla yapmış bulunuyoruz. Şu an 200'e yakın yerli organik tohumumuz bulunmakta, bunları çoğaltıp çiftçilerimize bedava dağıtmak amacındayız. Çünkü topraklarımız bozulmakta, suyumuz kirlenmekte. Yerli tohuma destek vererek, çiftçilerimizi daha kaliteli ürünlerle karşılaştırıp, sağlıklı gıdalara kavuşmak istiyoruz. Bolu şeker pancarının tohum alanıydı yıllar önce ve biz bunları tekrar Bolu'muza kazandırmak istiyoruz" dedi.

"TOPRAKLARIMIZI NEREDEN KURTARIRSAK KARDIR"

Tohum-Takas Derneği Başkanı Canan Doğan ise Dünya'da toprakların kirlendiğini, bu yüzden Anadolu'yu kurtarmak istediklerini belirterek, "Toprağı işlemekle, çocuğu işlemenin aynı olduğuna inanan kişilerdeniz. Çünkü her ikisini de doğru işlersek vatanımıza, milletimize hayırlı insanlar olacaklardır. Ayrıca yaptığımız tarımla ilgili olarak da ne kadar çiçek o kadar polen ve böcek diyoruz. Bizim tarım anlayışımız; çıkınla, çiçekli, küllü ve kurtlu tarım diye adlandırıyoruz. Çiçek olursa böcek oluyor, böcek olursa sebzelerimiz ve fidanlarımız sağlıklı oluyor. Küllü ise toprak hastalıklarına karşı koruma olarak kullanıyoruz. Böcekliyse bir elma, armut hemen yiyoruz, çünkü orada bir ilaç yoktur. Bizim Anadolu mücadelemizin, benim gibi takas grubu kuran arkadaşlarımızın Anadolu mücadelesi, Topraklarımızı nereden kurtarırsak kardır. Çünkü sadece bizim değil, Dünya'nın toprakları kirlendi. Bu toprakları nereden kurtarabiliriz diye çabalıyoruz" ifadelerini kullandı.

"KENDİ KENDİNE YETEN BİR ÜLKE DEĞİLİZ"

Türkiye'nin tarım noktasındaki yerine dikkat çeken Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, "Bize hep şunu anlatırlardı, 'Türkiye kendi kendine yeten, gıda ve tarım üretiminde, 7 ülkeden biri Dünya'da' derlerdi. Ancak biz şimdi kendi kendine yeten bir ülke değiliz. Sadece son 20 yılda ihracat-ithalat farkı, 37 milyar Dolar, eksideyiz. Yani İsrail dediğiniz ne kadarcık bir ülke, biz İsrail'den çok sayıda hibrit tohumu alıyoruz. Hollanda dediğiniz Konya kadar bir yer ama Hollanda'nın tarımsal ürünler konusunda Dünya'nın en çok ihracat yapan ülke olduğunu hatırlatayım. Yani Hollanda da Bolu'nun iki katı falan. Bunlar bunu başardıysa bizim toprağımız verimli. Bizim toprağımızın her geçen gün sulama oranı artıyor. Dolayısıyla toprağımızın değerini bilerek, güneşimizin değerini bilerek, sulanabilir arazilerin sayısını arttırarak biz Dünya'da tarım alanında ses getiren ülkelerden bir tanesini olabiliriz. Bolu'da bunu lokomotifi olabilir" diye konuştu.

"BOLU'YA TARIM LİSESİ KAZANDIRMAK İÇİN GİRİŞİMLERDE BULUNACAĞIZ"

Doğal üretime ağırlık vermek gerektiğini ve bu kapsamda Bolu'da bir Tarım Lisesi kurmak için çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Özcan, "Doğal üretme ağırlık vermemiz lazım. Tarım Lisesi kurma konusunda bizim de çalışmalarımız vardı ama COVİD dönemi ile birlikte bir ara verildi. Önümüzdeki hafta Silivri Belediye Başkanımız buraya geliyor. Silivri'de kurduğu Tarım Lisesi'nin hangi aşamalardan geçtiğini bize anlatacak. Biz de bu konuda Bolu'ya da bir Tarım Lisesi kazandırmak için girişimlerde bulunacağız" şeklinde konuştu.

"HAYIRLI OLMASINI DİLİYORUM"

Bolulu vatandaşları, tohum takasına da davet eden Özcan, sözlerini şöyle sonlandırdı.

"Bugünkü etkinliğimizin hayırlı olmasını diliyorum. Fiziki mekan kötü bunu düzeltmek Belediye Başkanı olarak benim görevim. İnşallah bundan sonraki etkinliklerde de daha güzel fiziki mekanlarda da buluşacağız."

Konuşmaların ardından Başkan Özcan ve beraberindekiler kurulan tezgahları gezerek tohumları ve ürünleri inceledi. Bolulu vatandaşlar ise ihtiyaç duydukları tohumları üreticilerden temin etti.

 

Editör: TE Bilisim